Архив за етитет: консултанти по кърмене

Надграждащо обучение за консултантите по кърмене

Надграждащо обучение на консултантите по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се проведе на 20 и 21 октомври 2018 г. край Пловдив. В обучението се включиха 61 доброволни консултанта. Участниците надградиха знанията и уменията си в различни области на кърменето и консултирането. Имаше лекции, посветени на новости в областта на кърменето, медикаменти и кърмене, захранване. Проведе се демонстрация за възможностите на Балинтовата група в работата на доброволните консултанти. Заедно с двама психолози консултантите работиха върху поддържането на мотивацията при работа с трудни случаи. Обученитето водиха д-р Анета Попиванова, IBCLC, неонатолог, председател на НАПК; Христина Янева (Хедра), IBCLC; Марияна Енева, IBCLC и магистър-фармацевт; д-р Гергана Форева, Председател на Българското Балинтово общество; Златина Чертоянова, психолог, Евгения Даракчиева, психолог. Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ провежда периодично надграждащи обучения, които помагат на консултантите да се развиват и работят съгласно най-новите препоръки, изследвания и открития в областта на кърменето. Както вероятно знаете, НАПК съществува само благодарение на доброволчество, ентусиазъм и дарения. Консултациите ни са безплатни. Затова благодарим на всички, които подкрепят финансово дейността ни и правят възможно организирането на тези обучения. Ако желаете да подкрепите Асоциацията, може да го направите по различни начини – вижте тук.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Предстоящо обучение за консултанти по кърмене в Северозападна България

  УНИЦЕФ България предоставя възможността на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” да включи доброволни консултанти по кърмене в планирано от организацията обучение по кърмене в началото на 2017 г. Предоставя се възможност за включване на до 10 кандидати за доброволни консултанти. Обучението ще се проведе в Монтана в периода януари-февруари 2017 г. Ще очакваме вашите кандидатури в срок до 11 януари 2017 г. Кой може да се кандидатира за обучението? Можете да се включите в обучението, ако сте:  майка с минимум 9-месечен кърмачески стаж;  от региона на Северозападна България (Монтана, Видин, Враца и др. населени места) и имате: Желание и мотивация да помагате на кърмещите майки Време и възможност да оказвате помощ при проблеми с кърменето по телефон, по електронен път и/или чрез лична среща Добри комуникативни умения и желание да ги развивате Способност да вземате самостоятелни и бързи решения в границите на компетентност Умения за работа в екип Готовност да се придържате към етичния кодекс на НАПК Обучението ще ви даде възможност: да придобиете основни знания и умения за кърменето да усъвършенствате уменията си за общуване да помагате на майките и бебетата да започнат кърменето по най-добрия начин и да преодолеят трудностите в кърмаческия период – чрез телефонни или електронни …

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Кърменето – да играем и да учим – с НАПК и МАТАТАМА

Ние, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” и Център МАТАТАМА ви предлагаме един по-различен начин да се докоснете до майчинството и връзката с бебето. Чрез интерактивни игри, споделяне на опит и дискусии в малки групи ще се опитаме да научим малко повече за процеса на кърмене, трудностите, които могат да ни изненадат и как да се справим с тях. В компанията на психоложките – консултанти по кърмене към НАПК Анета Калчева и Мария Дончева, всяка бременна или майка ще може да сподели очакванията и въпросите си, както и да обсъди с другите страховете и емоциите си.

Започваме на 22 април, неделя, от 11 часа с лекция-игра „Основи на кърменето”.

На 13 май, неделя, от 11 часа, отново ще играем и ще си говорим за „Захранване и Отбиване на кърмачето“.

Вход: свободен.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Събития на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” през април 2012 г.

БЛАГОЕВГРАД
23 април,  понеделник,  от 11 ч. – среща-лекция „Кърменето – въпроси и решения“ в  хотел „Алфа”. 

БУРГАС
18 април, четвъртък, от 10 ч. – лекция „Захранване на кърмачето“ в Детски център „ПаркКът“ - ж.к. „Меден Рудник“, бл. 70.
27 април, петък, от 10 ч. – лекция „Трудности при захранването. Хранене на кърменото бебе“ в ресторант „Мърфи“ – комплекс „Лазур“.

ВАРНА
6 април, петък, от 15:30 ч. – лекция „Начало на кърменето” в АГ Болница, Заседателна зала.
20 април, петък, от 15:30 ч. – лекция „Пози при кърмене” в АГ Болница, Заседателна зала.
27 април, петък, от 15:30 ч. – лекция „Преодоляване на често срещани трудности при кърмене от страна на майката” в АГ Болница, Заседателна зала.

ПЛЕВЕН
5 април
, четвъртък, от  10:30 ч. – неформална среща „Кърменето – въпроси и решения” в Кафе-сладкарница  “Deja Vu“.
26 април, четвъртък, от  10:30 ч. – неформална среща на тема „Отбиване на кърмачето” в двора на Регионален Исторически музей.

СОФИЯ
4 април, сряда, от  10:30 – лекция „Начало на кърменето” в Galaxy Trade Center – бул. „Шипченски проход“ 18,  ниво 1, кът за хранене.
12 април, четвъртък, от 11 ч. – лекция „Захранване на кърмачето” в „Естествено” – кв. „Изток“, ул. „Тодор Стоянов“ 27, ет. 3, ап. 11.
18 април, сряда, от 10:30 ч. – лекция „Кърменето – въпроси и решения”  в Galaxy Trade Center – бул. „Шипченски проход“ 18, ниво 1, кът за хранене.
22 април, неделя, от 11 ч. – лекция-игра „Основи на кърменето” в „Център за деца и родители МАТАТАМА, ул. ”Княз Борис I” 44, вх. Б, ет. 1.
26 април, четвъртък, от 11 ч. – лекция „Отбиване” в „Естествено” – кв. „Изток“, ул. „Тодор Стоянов“ 27, ет. 3, ап. 11.

ХАСКОВО
12 април, четвъртък, от  10:30 ч. – лекция „Начало на кърменето“  в  кафе „Карамел”,  бул. „Раковски”.

-

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ във фейсбук:
http://www.facebook.com/podkrepa.za.karmene

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Как да се свържа с консултант по кърмене?

… И да имам реалистични очаквания относно възможностите му да помогне.

Скъпи приятели,

много сме щастливи, че все повече от Вас знаят и се възползват от възможността „обади се на консултант по кърмене, когато си в нужда“. Правим всичко възможно да помагаме на все повече майки, за да има още повече кърмени бебета. Ежегодно консултантите ни посещават у дома стотици майки и бебета с проблеми при кърменето. Само през първата година на нашия сайт успяхме да консултираме над 700 от вас чрез формата за контакт по имейл. Отделно над 800 майки годишно успяват да се свържат и получат информация на националния телефон. В това число не влизат онези, които са ни срещнали във форуми, на детската площадка, в родилното, чрез приятели, познати и роднини и т.н.

Бихме искали да Ви напомним, че дейността на консултантите е доброволна и безплатна. Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се издържа изцяло от дарения и членски внос на консултантите в нея. Редуваме се на доброволчески принцип да отговаряме на Вашите запитвания по телефона и имейла, както и да Ви посещаваме у дома или в болницата. Членовете на НАПК не получават възнаграждение за доброволния труд, който полагат в асоциацията – освен, разбира се, удовлетворението от още едно кърмено бебе и Вашите добри думи.

Ако случайно не получите веднага отговор на обаждането си, имайте предвид, че

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Първата годинка на сайта на НАПК – любопитна статистика и забавни факти

Имаме рожден ден, така е! На 2 март 2011 официално стартира сайтът на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Като забавна равносметка, събрахме любопитна статистика, която ни кара да се гордеем, а и да се посмеем.

За една година надхвърлихме 32 000 отделни посетители на любимия ни сайт, а повечето от тях се връщат тук, тъй като общо посещенията до момента вече са над 63 000, от 81 държави – и българите в чужбина ни четат :) ! А градовете, от които всички вие сте ни посетили са 971!

Да достигнем до толкова много хора, единствено с доброволен труд и много ентусиазъм, за нас е нещо наистина значимо. Всяко бебе и майка са ни важни и удовлетворението ни, когато ви помагаме, е голямо.

Само през формата за въпроси тук, в сайта, тази година ни потърсиха над 700 майки, като много от тях консултирахме и на живо.

За тези 12 месеца публикувахме 29 авторски статии - в разделите Основи на кърменетоПроблеми при майката, Проблеми при бебето, Често задавани въпроси - всички писани с много желание от консултантите по кърмене от НАПК. Благодарение на тях хиляди майки получиха полезна и написана на достъпен език информация. А статиите от професионалист –  нашия клиничен фармацевт, винаги се приемат с повишен интерес.

Във Вашите истории автори сте вие. Вашите разкази за кърмене също помогнаха на много кърмещи жени да получат вдъхновение, или да не се отчайват, ако са се появили проблеми. Историята на мама Теди за кърменето на недоносено бебе в Плевенската болница, направи своеобразен рекорд, като само за един ден беше прочетена повече от 1 570 пъти и беше споделена във Фейсбук цели 660 пъти. А още съвсем в началото, разказът за двете двойки пътуващи близнаци на мама Надежда, беше първият, който имаше посещения над 1400 пъти в първите 2 дни от публикуването му.

През тази година освен възходите имаше и „екшън“. Хакнаха ни и през сайта изпратиха…

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Заповядайте на чай, прожекция на филм, благотворителен базар и… сладки приказки за кърмене!

Приятели, на 4 март (неделя) от 11 часа каним всички Ви на приятна и полезна среща в чайната „Чай във фабриката„, ул. „Бенковски“ 11. Ще пийнем ароматен чай, ще си поговорим за кърмене и ще гледаме филма „Гърдата е най-доброто“ (Breast is best).

Чайната ще приюти и благотворителен базар, с който ще закрием тримесечното партньорство на „Дарове“ (Darove.com) и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене. Те взеха участие в нашето „Предколедно предизвикателство“ и подеха собствена инициатива под името „Подкрепа за кърмене“ като набиране на средства за следващото обучение на доброволни консултанти извън София! На място ще можете да видите и пипнете продуктите, включени в кампанията, а защо не и да купите тези, които Ви харесат?

Благодарим на „Дарове“ за тяхното любезно сътрудничество. Нашата кампания за набиране на средства продължава! Ще Ви очакваме на 4 март, неделя, в Чайната, където ще можете и да отправите въпросите си към нашите консултанти по кърмене.
-
-

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Новите лекции на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Търговски център „Галакси“!

Ако искате да се подготвите за успешно кърмене на Вашето бебе или в процеса на кърмене сте се сблъскали с някои проблеми и въпроси, заповядайте в Galaxy Trade Center – София, бул. „Шипченски проход“ 18. Търговският център е най-новият домакин на лекциите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Те ще се провеждат два пъти месечно, от 10:30 часа.

Началото поставяме на 24 януари, вторник с „Начало на кърменето“ – тема, подходяща за бъдещи майки или току-що родили. На 8 февруари консултантите ни ще обсъдят с вас темата „Захранване„. На 21 февруари е „Кърменето – въпроси и решения„, а на 7 март е последната лекция от цикъла „Отбиване„. После започваме отначало!

Посещението на всички лекции е безплатно. Децата и бебетата ви са добре дошли при нас. Мястото на срещата е Galaxy Trade Center, ниво 1, кът за хранене. Заповядайте!

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Вече си имаме четирима международно сертифицирани консултанти по лактация!

Зад съкращението IBCLC стои единствената международно призната титла за специалист в областта на кърменето. Щастливи и горди сме да ви съобщим, че тя вече краси реверите на четирима от консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Това са д-р Анета Попиванова, Христина Янева-Хедра, Ася Иванова и Мария Масларова-Айла.

И четирите не се нуждаят от представяне – помогнали са на хиляди майки да осъществят желанието си да кърмят своите бебета. Хедра и Асето са сред първите обучени консултанти у нас, практикуват вече шест години. Айла е специалист по близнаците, тя завърши обучението за консултанти през 2009 г.

Какво точно е IBCLC?

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , , | Коментарите са изключени

Нова поредица от срещи-лекции, посветени на кърменето

Започва нова поредица от лекции на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Първата тема ще бъде Захранване.

Лекцията ще се проведе на 20 октомври, от 11:00  в центъра на сдружение „Естествено” (кв. „Изток“, ул. „Тодор Стоянов“ 27, ет. 3, ап. 11). Вход свободен.

-

Очаквайте и следващите ни срещи:

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , | Коментарите са изключени