Архив за етитет: вашите истории

Една история за упоритостта и подкрепата

Кристин и Далия Родих дъщеря ни 3 дни след термин в частна болница. Бях се подготвяла за този момент още от преди да видя двете чертички. Знаех, че искам да е естествено и знаех, че много искам да кърмя. Никога не съм поставяла тези решения под въпрос. Раждането беше „нормално“, но нямаше нищо нормално в него. Не усещах напъни, бебето излезе с вакуум, плацентата „не се роди“ сама, а аз загубих изключително много кръв и се наложи да ми бъде прелята. Независимо от трудните обстоятелства, имахме 2-3 минути за контакт кожа до кожа. Малко след това ме предупредиха, че чак на другия ден ще мога да видя детенцето, защото трябва да съм в реанимация. Нямах търпение. Навсякъде в лекциите за кърмене се обясняваше да се започне максимално бързо с опитите за поставяне на гърда. За жалост на другия ден отново не ми беше позволено да бъда с дъщеря ни. Когато питах една от сестрите, работещи в неонатологично отделение, дали да не се пробвам да се изцедя и да дам кърма за дъщеря ни, тя ми обясни, че на този етап имам само коластра, която според нея въобще не е хранителна и достатъчна за бебето. Бях озадачена, казаното беше обратно на …

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Трудните първи дни

Пътят на кърменето не започва лесно за Веси Г. и Оги, Историята им показва кое е истински важно в първите дни и как дори когато условията не са идеални, успехът не е невъзможен. Родих в 8:20 ч. сутринта в частна болница в столицата. Отделението беше претъпкано и се наложи аз да остана далече от бебчо. За първи път ме пуснаха да го кърмя в 16 следобед – броях секундите, за да не закъснея и да пропусна. Имах огромния късмет за първото кърмене да ме пуснат в частна стая с удобно кресло. Огромен, огромен късмет. Притеснявах се малко от отношението на акушерките и затова попитах дали може да го съблека. Разрешиха ми (макар после да се учудиха, че е е само по памперс). Разкопчах си нощницата и го гушнах „кожа в кожа“, завит отгоре с одеялцето. Малчо в началото плака, а акушерката се опитваше да ме накара да го кърмя. „Нека се успокои и ще го накърмя. Аз ще се оправя“. Гушкахме се. Успокои се и после се чувстваше добре. След няколко минути потърси да суче („Да знаете, че 5 мин. вече минаха. А вие още ли не се кърмите?! И той е гол?!“). Наместих го и му помогнах да захване …

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Моето трудно начало

Запознайте се с историята на Светла и малкия Любомир за техния труден старт, продължил с едно успешно кърмене. Максимата „Всяко начало е трудно“ вероятно звучи клиширано, също както и „Когато се ражда дете, се ражда и родител“. Но усилията, с които преминаваме през всяко ново нещо, имат смисъл. Ще ви разкажа за моето трудно начало с кърменето. През 2011 година родих момченце – прекрасното бебе Любомир. Естествено в родилното още не знаех какво ме очаква. Първото препятствие беше, че се разминах на косъм от мастит. Понеже бебе на няколко дни няма сила да суче по много, а кърмата се събира, се налага цедене. Което аз не успявах да направя нито ръчно, нито с помпа – болеше. Една нощ внезапно ме втресе и разбрах, че съм близо до възпаление, ако не взема мерки. На сутринта просто стиснах зъби, приложих натиск върху гърдите и се получи! Оказа се, че това първо цедене е най-болезнено точно заради затлачването, а следващите изцеждания са по-леки. Второто препятствие беше след първия месец, когато лекарката ми каза, че бебето изглежда недохранено и трябва да му давам добавка от адаптирано мляко. Започнах да дохранвам, на него пък започна да му харесва да яде от биберон и взе да …

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Първата годинка на сайта на НАПК – любопитна статистика и забавни факти

Имаме рожден ден, така е! На 2 март 2011 официално стартира сайтът на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Като забавна равносметка, събрахме любопитна статистика, която ни кара да се гордеем, а и да се посмеем.

За една година надхвърлихме 32 000 отделни посетители на любимия ни сайт, а повечето от тях се връщат тук, тъй като общо посещенията до момента вече са над 63 000, от 81 държави – и българите в чужбина ни четат :) ! А градовете, от които всички вие сте ни посетили са 971!

Да достигнем до толкова много хора, единствено с доброволен труд и много ентусиазъм, за нас е нещо наистина значимо. Всяко бебе и майка са ни важни и удовлетворението ни, когато ви помагаме, е голямо.

Само през формата за въпроси тук, в сайта, тази година ни потърсиха над 700 майки, като много от тях консултирахме и на живо.

За тези 12 месеца публикувахме 29 авторски статии - в разделите Основи на кърменетоПроблеми при майката, Проблеми при бебето, Често задавани въпроси - всички писани с много желание от консултантите по кърмене от НАПК. Благодарение на тях хиляди майки получиха полезна и написана на достъпен език информация. А статиите от професионалист –  нашия клиничен фармацевт, винаги се приемат с повишен интерес.

Във Вашите истории автори сте вие. Вашите разкази за кърмене също помогнаха на много кърмещи жени да получат вдъхновение, или да не се отчайват, ако са се появили проблеми. Историята на мама Теди за кърменето на недоносено бебе в Плевенската болница, направи своеобразен рекорд, като само за един ден беше прочетена повече от 1 570 пъти и беше споделена във Фейсбук цели 660 пъти. А още съвсем в началото, разказът за двете двойки пътуващи близнаци на мама Надежда, беше първият, който имаше посещения над 1400 пъти в първите 2 дни от публикуването му.

През тази година освен възходите имаше и „екшън“. Хакнаха ни и през сайта изпратиха…

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени