Месечен архив: февруари 2012

Pаботилница за умотворения

„Хей ръчички, хей ги две – мама може най-добре!“

За всички нас като родители е важно как споделяме собствените си преживявания. Общуваме предимно с думи, понякога използваме и образи, по-рядко музика, танц или майсторим нещо с ръцете си. Дали успяваме да докоснем и заразим другите с емоциите си?

Затова НАПК Ви предизвиква! Имате ли хоби, чрез което се изразявате и което искате да споделите с всички? Или пък Ви липсва професията? А може би ще ни изненадате с практични идеи за бита, семейния живот или дори… с изобретения? Нека заедно да преборим скуката на дългите зимни дни; да се забавляваме и майсторим красоти за пролетните празници, посветени на плодородието и раждането на новото начало!

Повикайте своята Муза на помощ, използвайте таланта си и ни изпратете Вашето послание по някоя от темите КЪРМЕНЕ, РОДИТЕЛСТВО и ЖИВОТ с бебето/детето. Пишете, рисувайте, снимайте, шийте, гответе, апликирайте, плетете, използвайте дизайнерските си умения, композирайте, танцувайте, анимирайте! Включете и децата!

Условия за участие:

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Заповядайте на чай, прожекция на филм, благотворителен базар и… сладки приказки за кърмене!

Приятели, на 4 март (неделя) от 11 часа каним всички Ви на приятна и полезна среща в чайната „Чай във фабриката„, ул. „Бенковски“ 11. Ще пийнем ароматен чай, ще си поговорим за кърмене и ще гледаме филма „Гърдата е най-доброто“ (Breast is best).

Чайната ще приюти и благотворителен базар, с който ще закрием тримесечното партньорство на „Дарове“ (Darove.com) и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене. Те взеха участие в нашето „Предколедно предизвикателство“ и подеха собствена инициатива под името „Подкрепа за кърмене“ като набиране на средства за следващото обучение на доброволни консултанти извън София! На място ще можете да видите и пипнете продуктите, включени в кампанията, а защо не и да купите тези, които Ви харесат?

Благодарим на „Дарове“ за тяхното любезно сътрудничество. Нашата кампания за набиране на средства продължава! Ще Ви очакваме на 4 март, неделя, в Чайната, където ще можете и да отправите въпросите си към нашите консултанти по кърмене.
-
-

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Прием на лекарства и кърмене – онлайн консултации с фармацевт

Голяма част от кърмещите майки споделят своите притеснения когато става дума за прием на лекарства и хранителни добавки по време на кърмене. Майките често ни задават въпроси като: „Мога ли да продължа да кърмя? Болна съм, лекарят ми изписа … и ми каза веднага да спирам кърмата…”

Рязкото отбиване е нелеко решение, с последици както за майката, така и за бебето. Според изследванията, в голяма част от случаите не се налага спиране на кърменето, а просто е необходимо създаване на такава организация, че приемът на лекарството да е непосредствено след кърмене, преди най-голямата пауза за денонощието, или е нужно пропускане само на едно или няколко кърмения. Ако лекарят е посъветвал да се спре кърменето, е разумно да се обърнете към друг лекар или фармацевт, за да получите още едно професионално мнение за влиянието на лекарството върху бебето или самия процес на образуване на мляко.

Вече можете през сайта на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ да се консултирате с клиничен фармацевт и доброволен консултант по кърмене към НАПК – маг. фарм. Марияна Енева-Димитрова, вижте как:

Публикувано в Новини | Етикети: | Коментарите са изключени

Право на отговор: Кърменето предпазва от астма, а не обратното

В отговор на появилите се в няколко български онлайн медии неверни публикации със заглавие „Майчиното мляко може да е вредно за кърмачетата“, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ би искала да осветли истината и да публикува вярната информация от въпросното научно изследване.

Става дума за следните три публикации - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4539871,
http://news.bgnes.com/view/983745http://www.moetodete.bg/zdravni-novini/ … etata.html, които очевидно интерпретират по неверен начин статия от научната рубрика на агенция Ройтерс. Преводач на НАПК ви предлага пълната версия на статията (Кърмените бебета имат по-здрави бели дробове и са по-малко застрашени от астма). От нея става ясно, че кърмените бебета на родители астматици не само не са изложени на по-висок риск, а точно обратното – те имат по-добри показатели на белодробната функция, по-голям обем на белите дробове и по-малък риск да заболеят от астма в сравнение с некърмените бебета със същата генетична обремененост. Изключителното кърмене до 6-ия месец е фактор, който намалява риска от развитие на астма поне 6 години след раждането и продължва да има защитен ефект и години след това, особено при деца с атопии, които сами по себе си са рисков фактор за развитие на астма.

Публикувано в Новини | Етикети: , | Коментарите са изключени

Кърмените бебета имат по-здрави бели дробове и са по-малко застрашени от астма

От Женевра Питман, оригинал на статията тук: http://www.reuters.com/article/2012/02/03/us-breastfeeding-lungs-idUSTRE8120EF20120203

(Ройтерс) Две нови изследвания предполагат, че децата, кърмени като бебета, вероятно са с по-добра белодробна функция и по-нисък риск от астма  в сравнение с хранените с изкуствени млека за кърмачета.

www.stockpodium.com

Изследователите споделят, че досегашните изследвания дават противоречиви резултати за ефекта от кърменето върху детските бели дробове. Някои от тях смятат, че кърмещите майки с астма могат да изложат на риск и децата си.

Ново изследване обаче сочи, че бебетата на майки с астма могат да имат поне толкова, ако не и повече ползи от кърменето, в сравнение с останалите.

„Според мен основното е, че кърменето увеличава обема на белите дробове, без значение дали майката е с астма, или не”, казва д-р Уилфрийд Кармаус, който изследва астмата в Университета на Южна Каролина, но не е взимал участие в новото изследване. „Ако обемът на дробовете е увеличен, значи е по-малко вероятно да развиете астма” – уточнява той пред Ройтерс. „Дори е важно да се насърчават майките с астма да кърмят децата си”.

Едно изследване, публикувано в петък (бел. прев. 03.02.2012) в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, проследява около 1500 деца от Великобритания от раждането им в средата на 90-те години.

Семействата се включили в проучванията, свързани с кърменето, пасивното пушене и други рискове, свързвани с астмата, още когато децата били бебета. Между осмата и четиринадесетата им година те посетили лабораторията, за да се подложат на  различни тестове за алергии и за функционирането на белия дроб.

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Търсят се участници за проучване, свързано с дългото кърмене

Ако сте кърмили бебето над годинка сигурно сте се сблъскали с много неизвестни. Ние, от НАПК, също често срещаме затруднения в разяснението на дългото кърмене именно заради малкото информация за този толкова естествен процес.

Ето защо решихме да подкрепим изследването на Анета Атанасова – доктор по психология, СУ „Св.Кл.Охридски”, върху продължителното кърмене.

Ако искате са участвате, можете да пишете на изследователя на any.atanasova@gmail.com. В отговор ще получите по-подробна информация за изследването, както и отговори на въпросите, които възникват у вас.

Условие за участие е да сте кърмила или да продължавате да кърмите, над 18 месеца.

*Вече са събрани достатъчно участници за проучването. От името на изследователя, благодарим на всички записали се!

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени