Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Кърмените бебета имат по-здрави бели дробове и са по-малко застрашени от астма

От Женевра Питман, оригинал на статията тук: http://www.reuters.com/article/2012/02/03/us-breastfeeding-lungs-idUSTRE8120EF20120203

(Ройтерс) Две нови изследвания предполагат, че децата, кърмени като бебета, вероятно са с по-добра белодробна функция и по-нисък риск от астма  в сравнение с хранените с изкуствени млека за кърмачета.

www.stockpodium.com

Изследователите споделят, че досегашните изследвания дават противоречиви резултати за ефекта от кърменето върху детските бели дробове. Някои от тях смятат, че кърмещите майки с астма могат да изложат на риск и децата си.

Ново изследване обаче сочи, че бебетата на майки с астма могат да имат поне толкова, ако не и повече ползи от кърменето, в сравнение с останалите.

„Според мен основното е, че кърменето увеличава обема на белите дробове, без значение дали майката е с астма, или не”, казва д-р Уилфрийд Кармаус, който изследва астмата в Университета на Южна Каролина, но не е взимал участие в новото изследване. „Ако обемът на дробовете е увеличен, значи е по-малко вероятно да развиете астма” – уточнява той пред Ройтерс. „Дори е важно да се насърчават майките с астма да кърмят децата си”.

Едно изследване, публикувано в петък (бел. прев. 03.02.2012) в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, проследява около 1500 деца от Великобритания от раждането им в средата на 90-те години.

Семействата се включили в проучванията, свързани с кърменето, пасивното пушене и други рискове, свързвани с астмата, още когато децата били бебета. Между осмата и четиринадесетата им година те посетили лабораторията, за да се подложат на  различни тестове за алергии и за функционирането на белия дроб.

Д-р Клаудия Кюни от Университета в Берн, Швейцария и нейните колеги открили, че колкото по-дълго са кърмени децата, толкова по-добре се представят на теста, който измерва скоростта на въздуха, излизащ от белите им дробове.

Деца с майки-астматички, но кърмени поне четири месеца, показали по-добри резултати и при други два теста, които оценяват колко въздух могат да поемат белите дробове.

Изследователите не свързват подобрената белодробна функция с друга добре известна полза от кърменето – наличието на по-малко респираторни инфекции в детска възраст. Екипът на Кюни твърди, че укрепването на белите дробове, асоциирано с кърменето, може да е без значение за здраво дете, но в по-широк мащаб то може да значи, че кърменето би защитило повече деца от дихателни проблеми.

Учените отбелязват и един факт, който ограничава тяхното изследване – само една трета от децата, които те проследили от раждането и поканили на белодробния тест (общо над 4000), действително участвали. Това  би могло да изкриви резултатите, ако се приеме, че някоя група от деца е по-склонна да се включи от друга.

В другото изследване, от Нова Зеландия, група изследователи също проследили бебета от раждането им, но вместо да тестват белодробната им функция, попитали родителите на 6-годишните дали децата им са диагностицирани с астма, дали са използвали инхалатор, или пък са имали белодробни хрипове в последната година. При обработване на данните за повече от 1000 деца, около 200 от които с астма при тяхното последно посещение, екипът на Карън Силвърс открил, че всеки допълнителен месец на изключително кърмене (т.е. без добавка от изкуствено мляко за кърмачета) се свързва със спад на риска от астма с 9 %. Силвърс от Университета Отаго в Крайстчърч и нейните колеги са публикували своите открития в неделя (бел.прев. 29.01.2012 г.) в Journal of Pediatrics.

Кармаус споделя, че изследователите са се питали дали е възможно майчиното мляко да пренася от майката към бебето имунни клетки, свързани с алергия или астма, като така го излага на риск от дихателни проблеми – и че в резултат на това въпросните майки с астма може да избягват кърменето. Новите открития показват обаче, че те не бива да се тревожат, казва той.

Според неговата теза, сученето на бебето по време на кърмене може да подсили белите му дробове и да им помогне при защитата от астма по-късно – но това още не е  доказано. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене през първите 6 месеца от живота, като след това то може да продължи 2 години и повече.

Д-р Тереза Гилбърт, детски пулмолог към Университета по медицина и обществено здраве в Уисконсин, Медисън, смята, че въпреки новите открития, все още е спорно дали майките с астма предават някакъв риск на бебетата си чрез кърменето, или не. „Нито едно от направените изследвания не доказва причинно-следствена връзка в едната или в другата посока, казва тя, и противоречивите резултати може би се дължат на различните проби от майки с различни хранителни навици и различна околна среда.  Гилбърт, която не участва в изследването, казва за Ройтерс: „Има много неща, за които кърменето е много, много добро. Аз мисля, че окончателно мнение за кърменето на майка с астма няма”.

„Въпреки това обаче, не мисля, че което и да е от  онези (изследвания, свързващи кърменето с определен риск, бел. прев.) е достатъчно сериозно, за да се каже на майките да спрат да кърмят… заради всички останали важни предимства, които кърменето дава на детето”, заключава тя.

Източници:

bit.ly/yCsmfY American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, онлайн издание 3 февруари 2012 г.

bit.ly/wVKRCQ Journal of Pediatrics, онлайн издание 29.01.2012 г.

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени