Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Право на отговор: Кърменето предпазва от астма, а не обратното

В отговор на появилите се в няколко български онлайн медии неверни публикации със заглавие „Майчиното мляко може да е вредно за кърмачетата“, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ би искала да осветли истината и да публикува вярната информация от въпросното научно изследване.

Става дума за следните три публикации - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4539871http://news.bgnes.com/view/983745http://www.moetodete.bg/zdravni-novini/ … etata.html,
които очевидно интерпретират по неверен начин статия от научната рубрика на агенция Ройтерс.

www.stockpodium.com

Преводач на НАПК ви предлага пълната версия на статията (Кърмените бебета имат по-здрави бели дробове и са по-малко застрашени от астма). От нея става ясно, че кърмените бебета на родители астматици не само не са изложени на по-висок риск, а точно обратното – те имат по-добри показатели на белодробната функция, по-голям обем на белите дробове и по-малък риск да заболеят от астма в сравнение с некърмените бебета със същата генетична обремененост. Изключителното кърмене до 6-ия месец е фактор, който намалява риска от развитие на астма поне 6 години след раждането и продължва да има защитен ефект и години след това, особено при деца с атопии, които сами по себе си са рисков фактор за развитие на астма.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ е неправителствена организация на медицински специалисти и майки, които подкрепят кърменето. Нашата подкрепа не е основана единствено на емоциите, които носи кърменето на майката и бебето, но и на строги научни изследвания, които доказват, че кърмата е неповторима и дарява здраве както на бебето, така и на майката.

Всъщност, към момента не съществува нито едно научно изследване, което да доказва недвусмислено, че кърмата може да е опасна за детето по какъвто и да е начин.

*След навременната реакция на кърмаческите организации в България, сайтовете vesti.bg, moetodete.bg и bgnes.com премахнаха публикацията с недостоверно съдържание. 

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени