Месечен архив: март 2012

Нашето трудно начало

www.StockPodium.com

 

Разказ на Руми, майка на Иван

Синът ми се роди след една желана и много спокойна бременност само два дни преди термина, по нормален път, без упойка, след 8-часово раждане при неизтекли води и с внушителните размери 4100 гр. и 54 см. Дотук добре, само че в болницата, в която родих, нормалните раждания бяха по-скоро изключение и това си пролича в последвалите грижи за бебчо.

Дадоха ми бебето едва девет часа след раждането и то след настоятелни молби от моя страна. Детето засука веднага, направо се втрещих от силата, с която дърпаше. На едната гърда успявах да го слагам добре, на другата обаче имах трудности как точно да го хвана правилно. След няколко часа обаче ми го взеха и го върнаха рано на следващия ден, посинял от глад (трябвало да почива коремчето през нощта).

Бях решила за себе си, че ще кърмя на поискване и нямах търпение да излезем от болницата, за да приложа това свое намерение на практика (не ми достигаше кураж да се опълча на акушерките в болницата). Целият втори ден избягвах така услужливо сложеното в креватчето адаптирано мляко и го карахме на коластра. На третия ден сутринта обаче акушерката тревожно каза, че малкият много е свалил през нощта и щом още не ми е дошла кърмата, да додавам адаптирано мляко.

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Да поговорим за кърменето на Expo 4 Kids в Пловдив

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ ще бъде част от специалното изложение за деца и родители Expo 4 kids. Заповядайте на 17 и 18 март в Мол Галерия, Пловдив на третото издание на Expo 4 kids. Ще ви покажем първите стъпки към успешно кърмене и ползите от слингоносенето. Ще имате възможност да зададете въпросите, които са важни за вас, за да се чувствате подготвени като бъдещи родители.

17 март, събота, от 13.30 – „Кърменето – как да поставим успешно начало“
18 март, неделя, от 13.30 – „Носенето на бебето в слинг – предимства и техники“.

Expo 4 kids е изложение за цялото семейство, което успешно съчетава…

Публикувано в Новини | Коментарите са изключени

Как да се свържа с консултант по кърмене?

… И да имам реалистични очаквания относно възможностите му да помогне.

Скъпи приятели,

много сме щастливи, че все повече от Вас знаят и се възползват от възможността „обади се на консултант по кърмене, когато си в нужда“. Правим всичко възможно да помагаме на все повече майки, за да има още повече кърмени бебета. Ежегодно консултантите ни посещават у дома стотици майки и бебета с проблеми при кърменето. Само през първата година на нашия сайт успяхме да консултираме над 700 от вас чрез формата за контакт по имейл. Отделно над 800 майки годишно успяват да се свържат и получат информация на националния телефон. В това число не влизат онези, които са ни срещнали във форуми, на детската площадка, в родилното, чрез приятели, познати и роднини и т.н.

Бихме искали да Ви напомним, че дейността на консултантите е доброволна и безплатна. Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се издържа изцяло от дарения и членски внос на консултантите в нея. Редуваме се на доброволчески принцип да отговаряме на Вашите запитвания по телефона и имейла, както и да Ви посещаваме у дома или в болницата. Членовете на НАПК не получават възнаграждение за доброволния труд, който полагат в асоциацията – освен, разбира се, удовлетворението от още едно кърмено бебе и Вашите добри думи.

Ако случайно не получите веднага отговор на обаждането си, имайте предвид, че

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Първата годинка на сайта на НАПК – любопитна статистика и забавни факти

Имаме рожден ден, така е! На 2 март 2011 официално стартира сайтът на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Като забавна равносметка, събрахме любопитна статистика, която ни кара да се гордеем, а и да се посмеем.

За една година надхвърлихме 32 000 отделни посетители на любимия ни сайт, а повечето от тях се връщат тук, тъй като общо посещенията до момента вече са над 63 000, от 81 държави – и българите в чужбина ни четат :) ! А градовете, от които всички вие сте ни посетили са 971!

Да достигнем до толкова много хора, единствено с доброволен труд и много ентусиазъм, за нас е нещо наистина значимо. Всяко бебе и майка са ни важни и удовлетворението ни, когато ви помагаме, е голямо.

Само през формата за въпроси тук, в сайта, тази година ни потърсиха над 700 майки, като много от тях консултирахме и на живо.

За тези 12 месеца публикувахме 29 авторски статии - в разделите Основи на кърменетоПроблеми при майката, Проблеми при бебето, Често задавани въпроси - всички писани с много желание от консултантите по кърмене от НАПК. Благодарение на тях хиляди майки получиха полезна и написана на достъпен език информация. А статиите от професионалист –  нашия клиничен фармацевт, винаги се приемат с повишен интерес.

Във Вашите истории автори сте вие. Вашите разкази за кърмене също помогнаха на много кърмещи жени да получат вдъхновение, или да не се отчайват, ако са се появили проблеми. Историята на мама Теди за кърменето на недоносено бебе в Плевенската болница, направи своеобразен рекорд, като само за един ден беше прочетена повече от 1 570 пъти и беше споделена във Фейсбук цели 660 пъти. А още съвсем в началото, разказът за двете двойки пътуващи близнаци на мама Надежда, беше първият, който имаше посещения над 1400 пъти в първите 2 дни от публикуването му.

През тази година освен възходите имаше и „екшън“. Хакнаха ни и през сайта изпратиха…

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

НАПК – събития и лекции по градове през март 2012

За най-женския месец, консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ подготвят за вас лекции за бременни и кърмещи жени в четири български града – Благоевград, Варна, Плевен и София. На 4 март (неделя), с празнично събитие в Tea House (Чай във фабриката) ще закрием благотворителната кампания „Подкрепа за кърмене“ на онлайн магазинът „Дарове„. В чайната ще се проведе безплатна прожекция на филма „Гърдата е най-доброто“, ще можете да участвате и в гостуващ благотворителен базар. Повече за събитието можете да прочете тук.

Очаквайте още информация за лекции и срещи и в други градове. Ще ви информираме своевременно тук, в сайта на НАПК или във фейсбук страницата на асоциацията.

Всички обявени лекции по градове можете да видите тук.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени