Месечен архив: юли 2011

Бозайници на Узана Поляна Фест

8

Местността Узана е едно зелено място под небето, което с удоволствие посетихме в средата на месеца, за да се включим в тазгодишния „Узана Поляна Фест“. Тук е и моментът да споменем, че организаторите се постараха да осигурят всичко необходимо за участието ни в рамките на фестивала – благодарим ви от сърце, приятели! :)

Деси Бетова, консултант по кърмене от Плевен беше един от представителите ни на феста. Ето как избра да ни разкаже впечатленията си от събитието тя:

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Диети, спорт и кърмене

Деветте месеца от бременността често пораждат у нас носталгия след раждането, но и ни оставят тежко наследство. Вероятно никога преди не сме и никога след това няма да видим кантарът да показва толкова внушителни числа и ако те преди раждането са оправдани и приемливи, след раждането вече са непоносимо бреме. Затова ние искаме да се отървем от ненужните килограми  незабавно.

Факт е обаче, че сме натрупвали килограми плавно през цялата бременност и е невъзможно да се върнем на стартовото си тегло за ден-два. Затова ни се иска да предприемем нещо драстично – да започнем да гладуваме, да стоим по цял ден във фитнеса… Но грижите по новороденото са изтощителни и отнемат много време, така че този план е почти неосъществим. Отделно ни притеснява това, че кърмим детето си  и не искаме да му навредим по никакъв начин – а близките и познатите ни и по време на бременността, и по време на кърменето ни съветват да се храним „като за двама”, неслучайно традиционната българска храна, която „прави мляко”, е баничка с боза!

Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Кърмене на Ти с Природата – 16-17 юли на Узана

Елате на Узана Поляна Фест, за да си поговорим за кравите, хората и формите! И още:

За женските инстинкти под прицела на цивилизацията.
За бебешките храни и цената, която всички плащаме, дори и да не ги ползваме.
За пътя на майчиното мляко и скритите ресурси на телата ни.
За родителските стилове на Ти с Природата.

Къде и кога?

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Програма за Световната седмица на кърменето 2011

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

Световна Седмица на Кърменето 1-7 август 2011

______

Програма

Прочетете цялата новина, за да видите какви събития сме подготвили за вашия град :)

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Кърменето след първия месец – някои тревоги и решения

Обикновено бъдещите майки фокусират вниманието си върху раждането, кърменето и грижата за бебето през първите дни след него. Често обаче поведението на бебето и усещането за кърменето се променят след първия месец и това може да бъде повод за притеснения и тревоги. Ето накратко някои типични ситуации при кърменето на бебето от два до шест месеца и насоки на какво се дължат и как да се справите с тях.

Омекване на гърдите

Както във всички други аспекти, и при кърменето природата се стреми към баланс. Знаете, че количеството произвеждано мляко се регулира спрямо апетита на бебето – колкото повече суче, толкова повече мляко има. В първия един месец се извършва тази прецизна регулация, така че гърдите да произвеждат точно толкова мляко, от колкото има нужда, защото излишъкът е… излишен. Ето защо е напълно нормално в края на първия месец (или дори втората седмица след раждането, ако това не е първо раждане) да усетите гърдите си меки. Това в никой случай не означава, че няма кърма, просто няма излишък. Именно меките и привидно спокойни гърди са нормата при кърменето, а препълнените, тежки, дори болезнени гърди от първите седмици са само преходно състояние. Често омекването на гърдите е съпроводено с рязко намаляване на спонтанното изтичане на кърма (което също е прахосничество в очите на природата).

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , , , , , | Коментарите са изключени