Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Кърменето след първия месец – някои тревоги и решения

Обикновено бъдещите майки фокусират вниманието си върху раждането, кърменето и грижата за бебето през първите дни след него. Често обаче поведението на бебето и усещането за кърменето се променят след първия месец и това може да бъде повод за притеснения и тревоги. Ето накратко някои типични ситуации при кърменето на бебето от два до шест месеца и насоки на какво се дължат и как да се справите с тях.

Омекване на гърдите

Както във всички други аспекти, и при кърменето природата се стреми към баланс. Знаете, че количеството произвеждано мляко се регулира спрямо апетита на бебето – колкото повече суче, толкова повече мляко има. В първия един месец се извършва тази прецизна регулация, така че гърдите да произвеждат точно толкова мляко, от колкото има нужда, защото излишъкът е… излишен. Ето защо е напълно нормално в края на първия месец (или дори втората седмица след раждането, ако това не е първо раждане) да усетите гърдите си меки. Това в никой случай не означава, че няма кърма, просто няма излишък. Именно меките и привидно спокойни гърди са нормата при кърменето, а препълнените, тежки, дори болезнени гърди от първите седмици са само преходно състояние. Често омекването на гърдите е съпроводено с рязко намаляване на спонтанното изтичане на кърма (което също е прахосничество в очите на природата).

При това положение, за да сте спокойни, че бебето се храни добре, можете да следите за признаците на нахраненото дете: то наддава добре, спокойно е и пуска гърдата доволно, има поне 6 обилно мокри памперса всеки ден и поне един  наакан на всеки 1 до 4 дни.

Намалява усещането за рефлекса на потичане

Промените в усещането за кърменето са нещо съвсем нормално и отново са свързани с търсенето на естествен баланс за вашето тяло. Намаляването на усещането за рефлекса на потичане (който при някои жени може да се усеща почти болезнено в началото, докато други жени изобщо не го усещат) е част от адаптацията на вашето тяло към хормоните, които ръководят лактацията. Това усещане няма никакво отношение към способността на майката да нахрани бебето си.

Цеденето – мисия невъзможна

Много често след регулирането на кърмата майките изпитват затруднения да се изцеждат и това води до много тревоги за количеството мляко. Добре е да знаете, че изцеденото с помпата мляко не е мерител за това колко мляко имате въобще – това е погрешна практика за „проверка”, която само може да ви обърка. Бебето, неговото наддаване и поведение са много по-точен измерител.

Ако обаче се намирате в ситуация, в която ви се налага да изцеждате млякото си редовно (ако например ви предстои да се върнете на работа), обикновено с повече упоритост гърдите се „научават” да реагират и на стимула от помпата. Някои майки намират за по-лесно цеденето на ръка, тъй като докосването на кожата по-лесно отключва хормоналната пътека, необходима за рефлекса на потичане.

Бебето суче много кратко

Сигурно сте свикнали вече, че бебето ви се храни толкова бавно, че едното хранене почти прелива в следващото… И изведнъж  бебето суче 5-10 минути и категорично отказва да поеме повече гърдата. Това също е съвсем нормално, защото бебето се е упражнявало в сукане много всеки ден и неговите умения са се подобрили значително, а също и силата и издръжливостта му, така че сега то е способно да се нахрани много по-бързо от преди. И щом имате признаците на щастливо и нахранено бебе, можете спокойно да се радвате на новооткрилото се свободно време и да го запълните с приятни разходки и игри.

Добре е да имате предвид, че ако бебето суче кратко, пуска гърдата с плач и после отново я търси, това може да бъде и сигнал за проблем – добре е да се убедите, че бебето успява да се нахрани и също, че няма здравословен проблем като запушено носле, зачервено гърло или млечница, който да води до дискомфорт по време на сукане (поникващите зъбки, макар и още невидими, също могат да бъдат причина за подобно поведение) – за повече детайли вижте точка Дърпане от гърда.

Разсейване

Бебето расте, а с него нараства и безкрайното му любопитство към света. Така в един момент всяко движение или шум може да бъде причина за прекъсване на кърменето. Ако и вашето бебе е така любопитно, може да опитате няколко метода да направите кърменето по-лесно и за вас, и за него:

  • Възползвайте се от моментите, в които бебето е сънено, обикновено тогава бебетата сучат по-добре и не се разсейват толкова. Можете да опитате веднага след като се пробуди да го сложите на гърда, като оставите дейностите по тоалет и преобличане за след храненето. Кърменето за приспиване също може да помогне.
  • Опитайте да кърмите в леко затъмнена стая през деня, в спокойна атмосфера без други хора.
  • Използвайте различни предмети, за да задържите вниманието на бебето върху себе си, за да не се разсейва от странични дразнители – малка играчка или шарен гердан понякога вършат чудесна работа.
  • Добре е да запазите нощното хранене – бебетата на тази възраст все още се нуждаят от много калории, за да растат и ако любопитството е пречка за спокойното хранене през деня, нощното хранене чудесно ще допълни диетата им.

Забавяне темпа на наддаване

Обикновено кърмачетата наддават добре първите месеци, понякога и повече от децата, хранени с мляко за кърмачета, след което този темп се забавя. Често майките, свикнали да виждат 1 кг+ на месечното измерване, се стряскат, когато в четвъртия месец кантарът покаже по-малко. Това намаляване на темпа е съвсем нормално и се дължи на повишената активност на бебето.

Важно е обаче да се преценява в кои случаи става дума за това нормално намаляване на скоростта на наддаване и кога има наистина проблем. Периодът 4-6 месец е и времето, в което кърмачетата стават по-любопитни към света, по-лесно се разсейват и ако това съвпадне и с отпадане на нощното хранене, е възможно наддаването да не е оптимално. Винаги при съмнения от ваша страна можете да се свържете с консултант, с когото да объсдите конкретната ситуация.

Много често сукане

Дори и порасналото кърмаче може да има периоди, в които е неспокойно и иска да суче много по-често от обикновено. Това са така наречените „скокове в растежа”, по време на които бебето се „зарежда” с повече калории или подава сигнал за по-голямо производство на мляко към гърдите на мама. Тези моменти са свързани както с физическо нарастване, така и с интелектуално развитие (първото „Агу”, първата игра с играчки, старта на въртене и пълзене и т.н.). Обикновено тези периоди преминават за 3-4 дни, като не е необходимо да правите нищо особено, освен да откликвате на желанието на вашето бебе да суче.

Дърпане от гърда

Понякога бебетата минават през период, в който сучат много неспокойно – започват кърменето,  но след няколко суквания пускат гърдата с плач, след това отново се „нахвърлят” и отново плачат. Можем да разделим причините за подобно поведение в три групи:

1) Здравословни: възможно е здравословен проблем да прави сукането болезнено и да „отказва” бебето от кърменето. Това може да е запушено носле, възпалено гърло, млечница, ушна инфекция, стомашно неразположение, рефлукс и т.н. Ако имате притеснения за поведението на бебето, е добре да се консултирате с вашия педиатър, за да се отстрани евентуална здравословна причина.

В тази ситуация освен препоръките на вашия педиатър за подобряване състоянието на бебето, можете да опитате и следните техники:

  • Да кърмите бебето си сънено или дори спящо (спящото бебе може да се нахрани  доста добре) – тогава те са по-малко чувствителни на болка и е възможно да се нахранят по-добре;
  • Опитайте различни пози – възможно е промяна на позата да намали болката на бебето и да подобри храненето;
  • В краен случай на дълъг отказ от гърда е добре да опитате да нахраните бебето с изцедена кърма, като използвате шише, лъжичка или чашка – това е  крайна мярка, която следва да се използва за кратко, само докато премине дискомфортът.

2) Поведенчески – около началото на 3-ия месец бебетата „израстват” безусловния си рефлекс на сукане (дотогава те започват да сучат и гълтат, щом нещо е поставено в устата им, без собствената им воля да участва в процеса) и започват сами да контролират сукането. И ако в кърменето до този момент те са имали някакъв особен дискомфорт (като неудобна поза, по-силен рефлекс на потичане на млякото, поради което бебето се е задавяло и т.н.), те могат да започна да отказват кърменето. Обикновено този проблем отшумява за 3-4 дни до седмица, но през това време можете да опитате някои идеи как да помогнете на бебето да премине по-лесно през този период. В тези случаи е добре да проследите поведението на вашето дете и да си припомните имали ли сте и какви проблеми с кърменето в началото – това „разследване” може да ви разкрие какво притеснява вашето бебе.

В общия случай дискомфортът се предизвиква от:

  • Неудобна поза и по-специално такава, в която бебето е твърде отдалечено от гърдата и трябва да полага усилия да се задържи на нея (вероятно е в началото на кърменето да сте имали разранени зърна). Опитайте се да коригирате позата или да експериментирате с нови пози, за да намерите такава, която и на двама ви е удобна;
  • Силна струя мляко – при някои жени потичането на млякото може да е твърде силно и бебето да не се справя добре с потока мляко, да се дави по-често, да пуска гърдата, за да изтече силното мляко. При това положение е добре да изцедите малко мляко (първите силни струйки), за  да  минава по-спокойно кърменето. Добре е да прецените дали все още нямате хипер-лактация;
  • Бавна струя мляко – да, това също може да бъде причина за неудовлетворение на бебето, особено ако то е свикнало с бързия поток от първите седмици. Обикновено прилагането на компресия в тези ситуаци успокояват малките гладници и те се хранят по добре. (Компресията е притискане на гърдата в основата, близо до гръдния кош, докато бебето суче, но не гълта – в резултат млякото се „избутва” надолу по каналите и би трябвало бебето да започне да преглъща. Не е нужно да приплъзвате пръстите си, така само увеличавате риска да претриете кожата си и да се нараните.)

3) Недостатъчно мляко – неспокойното сучене с пускане на гърда може да бъде признак и на недостатъчно количество мляко. Важно е да проследите признаците на добре нахраненото бебе и ако все още имате притеснения дали вашето бебе се храни добре, да предприемете мерки за реорганизиане на кърменето – обикновено по-честото кърмене, нощното кърмене, адекватна диета за майката и малко повече почивка и сън (доколкото са възможно с малко бебе) са достатъчни, за да се върнете в границите на нормата.

Отказ от кърмене

В някои ситуации бебето изведнъж отказва да суче. Този отказ може да се дължи на различни фактори, но не е знак, че бебето се отбива, тъй като естественото отбиване, водено от бебето, винаги е плавно. Този период на отказ може да продължи няколко дни, но понякога и две седмици. Връщането към гърдата рядко е много трудно, за това си струва усилията да върнете бебето на гърда.

Причините за такъв внезапен отказ са разнообразни – от здравословни (силно болезнени заболявания като млечница или ушна инфекция), зъбоникнене, по-продължително разделяне от майката или дори след като бебето е ухапало майката по време на кърмене и се е стреснало от нейната реакция.

Каквато и да е причината, можете да опитате всички препоръки за справяне с  Дърпане от гърда. Много често продължителният контакт с майката, особено кожа до кожа, гушкането, носенето, нежното общуване помагат за връщането към гърдата.

За всяка ситуация, в която имате колебание дали всичко е наред, можете да се обърнете към нас на националния ни телефон 0896 418 488 или да потърсите консултант близо до вас.

_

Росица Леондиева
Доброволен консултант по кърмене към НАПК

-

Библиография:

Huggins, Kathleen R.N, M.S, The Nursing Mother’s companion, The Harvard common press, 2010

West D, Marasco L, Making more milk, Mc Graw Hill, 2009

Riordan Jan, Breastfeeding and human lactation, Jones and Bartlett publishers, 2005

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени