Архив за етитет: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

„ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, НАПК!“

Неусетно минаха 10 години, откакто сме заедно… Този юбилей е повод да си припомним всяка усмивка и всяка сълза, които споделихме с вас. Тревогите, с които се справихме заедно, капките кърма, които достигнахте с усилия и отдаденост, умаляващите бебешки дрешки, на които се радвахте. Любовта не може да измерим точно, но тя е видима във всеки милилитър старание, във всеки грам безсъние, във всяка постигната от вас цел. Благодарни сме, че можем да сме до вас в тези така крехки и изпълнени с обич първи моменти от майчинството! Нашата работа продължава и обещаваме да влагаме все толкова сърце и разбиране за всяка от вас, да се умножаваме и да ни има на все повече места в страната, да се учим и да трупаме нови знания, за да сме ви възможно най-полезни. Ако сте ни срещнали някъде по пътя, ако сме били за кратко част от него и сме ви помогнали, а после сте продължили щастливото пътешествие с вашето мъниче, сега можете да си спомните за нас и да ни направите юбилеен подарък. За да продължим да помагаме все така и да достигнем до още двойки мама и бебе, които имат нужда от нас. Станете част от рожденденската ни кампания! Можете …

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Световната седмица на кърменето 2019: „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“

Отново сме на прага на Световната седмица на кърменето (World Breastfeeding Week). Тази година дните между 1-ви и 7-ми август 2019 г. ще преминат под надслова „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“, а логото недвусмислено ни предава посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество. Макар че то е процес на взаимодействие най-вече между майката и бебето, кърменето има нужда от подкрепата на бащата, на най-близките до семейството хора и на безкраен брой други, които да им дават опора, помощ и разбиране. В днешния свят, в който вече не разполагаме с цяло село да отглеждаме децата си, цялото общество е нашето „село“! Целите на Световната седмица на кърменето и тази година са насочени към защита, насърчаване и подкрепа на кърменето чрез: ИНФОРМАЦИЯ, достъпна за всички, относно връзките между кърменето и социалната закрила на родителите, основана на равенството на половете; ЗАТВЪРЖДАВАНЕ на благоприятни за родителите ценности на всички нива; АНГАЖИРАНЕ на личности и организации за по-голямо въздействие; ПОДБУЖДАНЕ към действия за насърчаване на кърменето чрез  осигуряване равенство между половете и социална закрила на родителите. Основен акцент на Световната седмица на кърменето 2019 г. е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят …

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Надграждащо обучение за консултантите по кърмене

Надграждащо обучение на консултантите по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ се проведе на 20 и 21 октомври 2018 г. край Пловдив. В обучението се включиха 61 доброволни консултанта. Участниците надградиха знанията и уменията си в различни области на кърменето и консултирането. Имаше лекции, посветени на новости в областта на кърменето, медикаменти и кърмене, захранване. Проведе се демонстрация за възможностите на Балинтовата група в работата на доброволните консултанти. Заедно с двама психолози консултантите работиха върху поддържането на мотивацията при работа с трудни случаи. Обученитето водиха д-р Анета Попиванова, IBCLC, неонатолог, председател на НАПК; Христина Янева (Хедра), IBCLC; Марияна Енева, IBCLC и магистър-фармацевт; д-р Гергана Форева, Председател на Българското Балинтово общество; Златина Чертоянова, психолог, Евгения Даракчиева, психолог. Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ провежда периодично надграждащи обучения, които помагат на консултантите да се развиват и работят съгласно най-новите препоръки, изследвания и открития в областта на кърменето. Както вероятно знаете, НАПК съществува само благодарение на доброволчество, ентусиазъм и дарения. Консултациите ни са безплатни. Затова благодарим на всички, които подкрепят финансово дейността ни и правят възможно организирането на тези обучения. Ако желаете да подкрепите Асоциацията, може да го направите по различни начини – вижте тук.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

С пожелание за цветна 2012!

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Честито Рождество!

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Как ще отбележим Световната седмица на кърменето 2011?

Тази година темата на Световната Седмица на Кърменето (ССК), която се провежда винаги в първата седмица на август по инициатива на WABA, е „Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване“.

Акцентът е върху общуването като съществена част от защитата и насърчаването на кърменето.

Никога преди хората от различните краища на света не са били толкова свързани (благодарение на модерните технологии), и в същото време така далеч един от друг заради отчуждението, което съпътства живота в модерния град.

Има значение как говорим за кърменето и какви канали за комуникация използваме, за да може посланието за важността му да достигне до повече хора.

Във връзка с темата на Световната седмица на кърменето 2011 Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ тази година стартира няколко инициативи:

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Подготовка за кърменето и първи дни с бебето в болницата

Подготовка за кърменето

Дори и без вашето съзнателно участие, по време на бременността гърдите ви се подготвят за кърменето, вашето тяло се готви да изхранва вашето бебе. Някои признаци на тази подготовка са по-видими – като нарастването и натежаването на гърдите, което се дължи на удължаването и разклоняването на мрежата от млечни каналчета. Някои остават почти незабелязани – като това, че кожата става по-еластична, за да бъде по-лесно за бебето да засуче. Тази еластичност се постига благодарение на секрецията на мастните жлези (Монтгомеровите жлези) върху ареолите, които подхранват деликатната кожа. А знаете ли, че тези жлези имат и още една интересна и важна функция – излъчват…

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , | Коментарите са изключени

Менструацията по време на кърмене

Възстановяването или отсъствието на менструацията, когато майката кърми, често предизвикват притеснения. Тъй като нормалните граници са много широки и твърде индивидуални, е трудно се дадат отговори, които да са общовалидни.

Все пак, ето какво може да чуете и какво е нормално да очаквате:

Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , , , , , , , , , | Коментарите са изключени