Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Световната седмица на кърменето 2019: „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“

Отново сме на прага на Световната седмица на кърменето (World Breastfeeding Week). Тази година дните между 1-ви и 7-ми август 2019 г. ще преминат под надслова „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“, а логото недвусмислено ни предава посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество. Макар че то е процес на взаимодействие най-вече между майката и бебето, кърменето има нужда от подкрепата на бащата, на най-близките до семейството хора и на безкраен брой други, които да им дават опора, помощ и разбиране. В днешния свят, в който вече не разполагаме с цяло село да отглеждаме децата си, цялото общество е нашето „село“!

Целите на Световната седмица на кърменето и тази година са насочени към защита, насърчаване и подкрепа на кърменето чрез:

  • ИНФОРМАЦИЯ, достъпна за всички, относно връзките между кърменето и социалната закрила на родителите, основана на равенството на половете;
  • ЗАТВЪРЖДАВАНЕ на благоприятни за родителите ценности на всички нива;
  • АНГАЖИРАНЕ на личности и организации за по-голямо въздействие;
  • ПОДБУЖДАНЕ към действия за насърчаване на кърменето чрез  осигуряване равенство между половете и социална закрила на родителите.

Основен акцент на Световната седмица на кърменето 2019 г. е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят успешно. Тази екипност е поставена в три плоскости, които осигуряват необходимата подкрепа на родителите на всички нива:

1.       Чрез политики и законодателство, които защитават родителите.

2.       Чрез работни места във всички сектори, които осигуряват необходимите условия кърменето да се случва.

3.       Чрез споделени в обществото ценности и социални норми за равнопоставеност на половете, подкрепящи родителите.

 Усилията на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ са насочени към оказване на помощ на родителите чрез обучението на майки с позитивен опит в кърменето и медицински лица и изграждането на мрежа от доброволни консултанти по кърмене, които да подкрепят кърмещите жени. Нашата мисия да образоваме и влияем сред обществото за постигане на промени, насочени към осъзнаване важността на кърменето и признаването му за интегрална част от любящите родителски грижи, е практическо осъществяване на целите на тазгодишната Световна седмица на кърменето.

Всички ние можем да дадем своя принос като граждани, специалисти, приятели, бъдещи или настоящи родители, политици, работодатели, за да се случва кърменето по най-добрия и успешен начин.

Нека работим заедно, за да подкрепим родителите и да направим кърменето възможно сега и за в бъдеще!

Изберете начин и дайте своя принос за общата мисия – повече кърмени бебета!

Програмата на НАПК със събитията, организирани по повод Световната седмица на кърменето 2019 можете да намерите тук.

Инициатор на Световната седмица на кърменето е Световният алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, занимаващи се със защитата, популяризирането и подпомагането на кърменето в световен мащаб въз основа на декларацията „Иноченти“, Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и малките на деца и други международни стратегически документи.

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени