Архив за етитет: проект устойчиво развитие на подкрепата за кърмене в българия

Какво научихме от добрия опит на Норвегия и какво постигнахме по проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”

Кърменето е актуална тема и много се говори за това, че е най-естественият и незаменим начин на хранене за бебето. Известно е също, че ролята му за благоприятното развитие на детето не приключва само с храненето и то се простира и отвъд физическите аспекти на здравето и е от съществена важност и за психологичните, емоционалните и социалните му страни. Въпреки това в нашата реалност на изобилие от информация, научни данни и  препоръки на световни организации бъдещите майки и кърмещите жени в България продължават да имат изключителна нужда от подкрепа за успешно и дългосрочно кърмене. Макар да няма достатъчно актуални национално представителни данни, фактите едва ли са се променили значително през последните няколко години – около 90% от току-що родилите майки започват да кърмят бебетата си и 84,4% продължават да го правят през първия месец според данните от 2007 г. според национално представително изследване за храненето на кърмачето и малкото дете, направено от Националния център по опазване на общественото здраве. Всичко това показва, че огромна част от майките искат да кърмят и започват да го правят. Драстичният спад на изключително кърмените деца (т.е. хранени само с кърма и без даване на никакви други храни или течности, вкл. вода, според дефиницията на …

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Заключително събитие за медиите по проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България“

Вече 6 години ние, доброволните консултанти на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ работим с любов за това да има повече кърмени бебета в България. През този период разширихме мрежата си, натрупахме опит и разбрахме, че за да бъде работата ни още по-ефективна, имаме нужда да се придвижим на по-високо ниво като организация. Затова в края на 2014 година започнахме изпълнението на проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП и реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ България. За да можем да видим как на практика това вече се е случило, потърсихме надежден партньор и го намерихме в лицето на норвежката организация „Амехйелпен“ (Ammehjelpen), една от най-старите и успешни организации в света, работещи по подхода „Майки подкрепят майки“ в сферата на кърменето.  Ето какво успяхме да направим за изминалите 18 месеца: Създадохме мрежа от местни координатори в градовете с повече работещи консултанти по кърмене към организацията – Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора. Срещнахме се с представители от партньорската организация от Норвегия, за да обменим опит и добри практики в подкрепата на кърмещите жени. Преминахме през обучение по стратегическо планиране и изработихме средносрочен стратегически …

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Нови доброволни консултанти по кърмене и медицински лица завършиха обучението си по кърмене

Щастливи сме да ви съобщим, че осмото по ред обучение за доброволни консултанти по кърмене и медицински лица завърши успешно. Три групи майки с позитивен опит в кърменето и медицински специалисти ежемесечно в продължение на седем месеца отделяха по един ден от почивните си дни и да трупат знания и умения, за да могат да се подготвят добре и да помагат на кърмещите жени, които имат нужда от подкрепа. На 9, 10 и 16 април участниците в обучението се явиха на изпит и по-голямата част от тях го издържаха успешно. Гордеем се с тези прекрасни жени, готови да посветят част от личното си време, за да подкрепят каузата на кърменето. Обучението e една от дейностите по проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълняван с подкрепата на УНИЦЕФ България.

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , , | Коментарите са изключени

Списък на одобрените кандидати за обучение за консултанти по кърмене

Приключи подборът за обученията за доброволни консултанти по кърмене и медицински лица октомври 2015-април 2016 в рамките на проект BG 05/923 „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Кандидатите бяха много и беше изключително трудно да подберем кои да станат част от обучението. За да бъде възможно да се включат повече майки и специалисти, успяхме да договорим допълнително финансиране за по-голям брой от предварително планираните участници, но въпреки това не беше възможно да включим всички желаещи. Водещ критерий при подбора на бъдещите доброволни консултанти беше населеното място или районът по местоживеене (за кандидатите от София) с оглед на разширяване на мрежата от консултанти на местата с най-голяма потребност.  Имаме удоволствието да ви представим списъка на одобрените кандидати: София Доброволни консултанти Анна Денкова, София Цветомила Якова, Враца Даниела Тодорова, София Дарина Петрова, София Диана Мечкова, Кюстендил Диана Василева, София Елена Кирилова, София Елка Шопова, Пловдив Христина Добринович, София Илияна Димитрова, София Мария Гусева, Враца Мариета Винсент, София Миглена Тимова, София Надя Иванова, София Надя Табутова, Благоевград Нели Златанова, Бургас Невена Пелтекова, София Нина Кафтанджиева, София Росица Николова, с. Крумово, обл. Пловдив Савина Дилова, …

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Новите местни координатори на НАПК се подготвиха за бъдещата си работа

В края на 2014 година в рамките на проект BG05/923 „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и реализиран в партньорство с Амехйелпен, Норвегия и с подкрепата на УНИЦЕФ България, НАПК избра координатори в 6 града на страната: Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора.

От 13 до 15 март 2015 г. те преминаха през обучение, което да ги подготви за изпълнението на функциите им. То обхващаше теми като: история и прилагане на подхода „Майки подкрепят майки”, работа с правителствени и общински институции и други организации, комуникации с медии, използване на комуникационните канали на НАПК, презентационни умения, особености при обучението на възрастни, спазване на Кода за разпространение на заместителите на майчина кърма и др.

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , , | Коментарите са изключени

НАПК премина през обучение за стратегическо планиране

Приключи поредното събитие в рамките на проект BG05/923 „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България“ – обучение на тема „Стратегическо планиране и организационно развитие на НАПК“. От 20 до 22 февруари основният екип на НАПК и част от доброволните консултанти участваха в обучението, което се проведе под формата на уъркшоп. Обучител в уъркшопа беше Методи Методиев, водещ експерт в тази област. Работата протече изцяло интерактивно и участниците изпълняваха повечето задачи, разделени на няколко малки групи, което даде възможност не само за усвояване на нови знания, но и за практическо преминаване през стъпките на стратегическото планиране.

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Амехйелпен споделиха с НАПК своя 47-годишен опит в подкрепата на кърменето

На границата между първия и втория месец на 2015 г. 26 представители на НАПК се срещнаха в 3-дневна работна среща за обмяна на опит с две прекрасни дами от Амехйелпен, Норвегия – Тине Греве и Мете Лаулор.

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Събитие за медиите за откриването на проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България“

На 30 януари 2015 г. (петък) от 12.00 ч. ще се състои събитие за медиите по повод началото на изпълнението на проект „Устойчиво развитие на подкрепата на кърмещите жени в България“ а НАПК, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и реализиран в партньорство с Ammehjelpen, Норвегия. Мястото на събитието е хотел „Будапеща“, ул. „Будапеща“ 92А.

В събитието ще вземат участие:

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Избрани са местни координатори на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

Ето че изпълнението на проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИК, вече има първия си резултат. Избрахме 10 местни координатори сред нашите доброволни консултанти в шест от градовете, в които имаме най-голям капацитет. Ето градовете и имената на координаторите:

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Търсим местни координатори в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора

В рамките на Проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” обявява конкурс за избор на координатори в градовете Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора. Какви ще бъдат функциите на координатора? да познава добре философията и етичния кодекс на НАПК; да представя НАПК пред медии и организации с отношение към въпросите на кърменето; да организира на местно ниво медийни и застъпнически събития и инициативи за насърчаване на кърменето;  да организира и води срещи и образователни сесии с настоящи и бъдещи родители; да подпомага провеждането на обучение на нови доброволни консултанти; да поддържа местния екип доброволни консултанти, и др.  Какво е необходимо  за позицията координатор? доказан опит в доброволното консултиране на майки по въпросите на кърмене, захранване и отбиване на бебето и малкото дете; мотивация за координационна работа; готовност за ангажимент с ролята на координатор за двугодишен период.  Ще бъдат избрани по двама координатори в посочените градове. Работата на координаторите ще е доброволна.  В рамките на проекта в периода от края на януари до края на март 2015 г.  ще се …

Публикувано в Новини, Проекти | Етикети: , , | Коментарите са изключени