Месечен архив: октомври 2013

НАПК лекции във Варна за м. ноември и декември – кърмене, захранване, отбиване

05 ноември, вторник, от 16:00ч. – среща на тема  „Пози при кърмене
В Център „Същина”, ул.”Райко Жинзифов”№40, (до Македонския Дом)
За контакт: Мария Бонева – 0887 665 884

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

„Моето продължително кърмене“ – развръзката!

Колко популярно е наистина дългото кърмене? Отговор на този въпрос дава конкурсът на НАПК „Моето продължително кърмене“, в който в рамките на двадесет дни се включиха над 20 майки. Повод за него беше Световната седмица на кърменето през август 2013 г.

Благодарим на всички, които ни изпратиха своите разкази и стихотворения и споделиха с нас емоциите си около отглеждането на Кралимарковци. Екип от жури-консултанти по кърмене се спря на няколко творби, които ще бъдат публикувани в сайта на асоциацията през идните месеци, в раздел „Вашите истории„.

Публикувано в Новини | Етикети: | Коментарите са изключени

Достатъчно ли яде моето кърмено бебе?

Достатъчно ли яде моето кърмено бебе?

Това е един от най-честите въпроси, които тревожат майките. Заради невидимия трансфер на мляко от гърдата в коремчето на бебето, често различни бебешки безпокойства се приписват на глада – сърдене, будуване, плач. Но не бива да забравяме, че всяко бебе има своите настроения, желания и особености и не винаги недоволството му е свързано с храненето.

И така, как наистина да сте спокойни, че бебето се храни достатъчно?

  • Бебето наддава добре – това винаги е най-точния измерител на това дали бебето получава достатъчно кърма. Обикновено след раждането повечето бебета спадат на тегло, като този спад се счита за нормален, ако е в рамките на 7% от теглото при раждане. Очаква се, че до 10-тия ден на бебето то ще възвърне рожденосто си тегло и ще продължава да наддава с около 30 грама на ден през първия месец. Повечето кърмени бебета наддават с около килограм през всеки от първите два месеца, след което забавят темповете до около 500-600 грама месечно, дори и по-малко.
Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , | Коментарите са изключени

Моето продължително кърмене в тандем

Диана Илкова – победител в конкурса „Моето продължително кърмене“

Конкурс "Моето продължително кърмене"
Конкурс „Моето продължително кърмене“

С кърменето приключих точно преди една година. Не предполагах, колко лесно и безболезнено ще стане, знаейки как започна всичко. И аз, и децата се разделихме с тази близост без драми. Е, с малко мъка от моя страна, защото надали пак ще имам възможност да кърмя.

Но ето как започна всичко. Синът ми се роди на 9 ноември 2008-а, нормално, с нормални размери. Раждането мина лесно, бебето беше при мен от втория час след раждането. В моето семейство всички жени са с малки бюстове, не носим дори сутиен. Ако носим, то той е не чашка „А“, ами направо чашка „минус А“. Но с раждането на дете се превръщат в дойни, млечни крави, с млекодобив, който може да изхрани тризнаци поне до 6-ия месец. Да, ама раждаме по едно дете.

Както при повечето мами, които раждат за първи път, така и аз бях объркана от всички съвети, които започнах да получавам още от първия ден. „Кърми го по 10 мин. на гърда, през 3 часа“ ; „Не, давай му вода”; „Не му давай вода“; „Кърми го когато иска, но нощем недей“, и т.н.

Изписаха ни, прибрахме се и започнахме да се кърмим. За съжаление имах сериозен пропуск в информирането си за кърменето. Нямах помпа, не се доизцеждах след кърмене, имах ужасни рагади. Малкият ми бюст преживя невероятна и страшно болезнена промяна. Към 12-ия ден след раждането се събудих с мастит на лявата гърда. Започна се един безкраен кръг от цедене, компреси, температура, ревящо гладно бебе….

Публикувано в Вашите истории, Новини | Етикети: | Коментарите са изключени

Тиквени бебешки партита с НАПК през 2013г: ВАРНА, БУРГАС, ПЛЕВЕН, СОФИЯ

Заповядайте на неформалните срещи – партита на тема „Захранване и хранене на бебето“ с консултантите на НАПК и приятели.

„Тиквените“ ни събития са за всички, на които предстои да захранят бебето си или имат въпроси за храненето на по-голямото си бебе/дете. На срещите:

- Ще отпразнуваме есенното изобилие и ще проверим кой е готов за захранване;
- Ще разменим рецепти за домашно приготвена със сезонни продукти, храна за бебета, деца и големи;
- Ще обсъдим трудностите и забавните моменти около храненето на малките и ще предложим трикове за справяне със злоядковци;
- Ще се почерпим с приготвени от нас тематични менюта.

Вход: Свободен.

При желание и възможност донесете нещо дребно за почерпка /това не е задължително условие за присъствие/. Местата, на които ще се проведат срещите са с възможност за консумация.

Програма на събитията по градове:

Публикувано в Новини | Етикети: , | Коментарите са изключени