Месечен архив: юли 2012

„Защо да кърмя?“

Откровено от Христина Янева – Хедра Истината е, че освен общоприетите положителни страни на кърменето, подхождам и леко егоистично. Просто обожавам да кърмя детето си. Близостта, която се създава помежду ни по време на кърмене, ме прави много щастлива и не искам да се лиша от това усещане. Няма да се откажа. Трябва и ще се получат нещата при мен!   Надежда, майка на 2-месечно момиченце, която кърми и дохранва заради редица проблеми. Майката на Ники дойде при мен в последните седмици от бременността си по препоръка от приятелки, за да си поговорим как да положи успешно начало на кърменето. Първите й думи бяха „Аз мисля, че кърменето няма да ми е приятно – знам, че е важно за детето (и за мъжа ми), затова се съгласих да се видя с вас. Ще си го кажа направо – ще се постарая за няколко месеца, обаче като цяло не ми допада”. Седмица след раждането на бебето тя ми се обади, за да ми каже, че има проблеми. Малко се притеснявах какви ще са чувствата й и дали разумните причини, заради които беше решила да кърми ще са й достатъчни, за да преодолее болките и трудностите. Когато се видяхме обаче, опасенията ми се …

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , | Коментарите са изключени

Семинари по кърмене за акушерки в рамките на ССК 2012

     


-

Алиансът на българските акушерки, с дейната помощ на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, организира практическо обучение за акушерки в 5 различни градове в страната, в рамките на Световната седмица на кърменето 2012.

Водещи на семинарите ще бъдат обичаните лектори от нашите обучения – д-р Анета Попиванова, неонатолог, председател на НАПК, IBCLC и д-р Ружа Панчева, гастроентеролог, консултант по кърмене към НАПК.

Темата на семинарите е „Медицински аспекти на кърменето – проблеми и решения“.

Обучението ще се състои в следните градове: Бургас, Варна, Велико Търново, София и Пловдив.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Програма за Световната седмица на кърменето 2012

От 1 до 7 август за 20-ти пореден път в 120 страни по света ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето 2012.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ организира събития за ССК 2012 в следните градове

Публикувано в Новини | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Биологична поза: Засукване, водено от бебето

Когато очаквате първото си бебе и мислите за първото кърмене, със сигурност се питате „дали ще се справя“, „дали ще запомня всичко, което съм чела“, „дали ще се получи лесно или ще е борба“. На курсовете за родители и на лекциите за кърмене обясненията са много подробни, в много стъпки. И има толкова много неща, които трябва да помните – как да е разположено бебето, къде да е зърното, къде да са му ръцете, как трябва да си отвори устата… Звучи доста сложно, нали?

И в тези първи моменти, в които вашето дете най-сетне е в ръцете ви и трябва да го сложите на гърда, изведнъж установявате, че умът ви е напълно празен и не можете да си спомните абсолютно нищо от това, което уж бяхте запомнила толкова старателно.

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , | Коментарите са изключени