Месечен архив: април 2011

Кърмене и настинка. Кърмене и грип.

Много често получаваме въпроси дали е удачно да продължи кърменето, ако майката е болна от настинка/грип, и какви мерки би могла да вземе, за да облекчи състоянието си.

Настинката е събирателно име на различни вирусни заболявания, които се проявяват предимно зимния сезон. Сама по себе си, ако след първите 48 ч. е налице подобрение в общото състояние, не е опасна за майката и детето и кърменето е силно препоръчително да не се прекъсва. Здравните власти приемат, че ако майката поддържа добра лична хигиена (често миене на ръцете, използване на отделни кърпи, използване на еднократни кърпички за нос), за бебето не съществува по-голям риск, отколкото е стандартният при болен член на семейството. За кърмачето има обаче огромни ползи от кърменето, тъй като чрез кърмата майката предава вече готови антитела срещу конкретния причинител на нейното заболяване. Така кърмачето получава т.нар. пасивна имунизация, която му помага да не се разболее или да се пребори много по-лесно и безболезнено, ако изобщо се разболее.

И така, вече сте болна или сте на път да се разболеете. Съществуват различни методи, с които бихте могли да облекчите състоянието си.

Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , , , , , , , , , , , , , | Коментарите са изключени

Кърменето – прекрасно изживяване, свързващо ни в неповторима симбиоза

Петя Колева, майка на Ема
фотография: Елеонора Арнаудова

Ема е дългоочаквано и много желано дете. Още преди появата й направихме всичко възможно, за да осигурим по-добър старт на живота й. Кърменето, разбира се, беше съществена част от плановете ми. Посветих доста време, за да се информирам. Четях статии, форуми и блогове. Подготвих всички важни за кърмачките атрибути – от помпа за кърма до подплънки и контейнери. Щях да ставам майка! Какво по-хубаво от това да кърмя детето си!

Нещата обаче не винаги се случват според представите ни… Имах трудно раждане, с голяма кръвозагуба и последвала тежка анемия. Не започнахме добре. Объркана и уморена, кърмех бебето само когато ми го носеха. Имах нужда от сън и почивка. Съвсем забравих за статиите, за помпата… Прибрахме се у дома със съвети да дохранвам с мляко за кърмачета заради оскъдното количество кърма. Реших да опитам да поправя нещата, доколкото е възможно, и още на следващия ден се свързах с консултант по кърмене – Деси Разсадова. Поговорихме, обясних ситуацията и получих ценни съвети за увеличаване на лактацията. Този разговор ми помогна да подредя мислите си, да се съвзема и да начертая план за действие.

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Фотоконкурс „С бебе на път“ – наградените!

Гласуването за голямата награда на НАПК беше оспорвано! За късмет, обучението за консултанти е проработило и не се стигна до скубане на плитки и дърпане на поли. Искахме снимката да излъчва позитивизъм и настроение, да показва връзката между родител и дете, да има „живот“ и динамика, да докосва околния свят. Беше ни изключително трудно да решим коя ни харесва най-много и трябва да спечели – всяка от изпратените снимки почувствахме любима, скъпа и близка! Но решение трябваше да бъде взето…

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , , | Коментарите са изключени

Отбиване според възрастта на бебето

Оставени сами на себе си, повечето деца сами се отбиват между втората и четвъртата си година – тогава нуждата от кърменето естествено отпада, защото децата са развили достатъчно добре други механизми на хранене, успокояване или изразяване на емоции. В тези случаи ролята на майкaта в отбиването е основно в насърчаване на тази новооткрита независимост.

Често обаче майките усещат нужда да ускорят този процес и това може да бъде съвсем нормално. Тогава различни техники могат да помогнат на детето да приеме промяната по-лесно. Преди да вземете окончателно решение за отбиване,  е добре да обмислите ситуацията, в която се намирате и дали именно кърменето е това, което трябва да се промени. В статията „Отбиване – наистина ли е необходимо?” можете да потръсите решения на някои стандартни ситуации, които често водят до отбиване, без то да е необходимо. Разговор с наш консултант също ще ви помогне да изясните някои въпроси и да вземете най-доброто решение.

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Отбиване в различни ситуации – наистина ли се налага?

Краят на кърменето е много емоционален момент за майката и за детето, той е преход към едно ново ниво на общуване и близост. Както всяка връзка, кърменето събира двама души в едно и отразява техните чувства и настроения. В момента, в който  един от двамата вече не се чувства комфортно, е време отношенията да се променят, т.е. кърменето да отиде към своя край.

Важно е обаче това решение да е взето на база на цялата налична информация за кърменето, неговите предимства и особености. В тази статия ще разгледаме различни ситуации, в които майката и бебето може да попаднат през своя кърмачески път, и различни фактори, които може да доветат до отбиване. Ще дадем насоки как някои обстоятелства могат да бъдат преодолени или съвети как отбиването да бъде спокойно и безстресово и за майката, и за бебето.

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Фотоконкурс „С бебе на път“ – гласуването

Скъпи приятели, благодарим ви, че ни показахте вашите чудесни приключения. Най-трудно ни беше да изберем снимките, които да се вместят в конкурса – някои от вас ни бяха изпратили повече свои любими фотографии с желанието ние да решим кои от тях да участват. Можете да видите нецензурираните снимки тук.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Хранителните вещества в кърмата

Кърмата е съвършената храна за вашето бебе. Подобно на млякото на всички останали бозайници, човешката кърма е видово специфична – майчиното мляко е резултат от стотици хиляди години еволюция и природата е създала именно него, за да посреща всички нужди на човешките бебета. В нея присъства всичко необходимо, за да бъде единственият източник на енергия и градивни вещества през първите 6 месеца от живота на бебето. Неслучайно много специалисти я определят като „бялата кръв” – подобно на кръвта, кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, а също и да унищожава различни болестотворни агенти, с които бебето влиза в контакт. В отделна статия сме се спрели на ролята на кърмата при подпомагане на изграждащия се имунитет на бебето, а в следващите редове ще обобщим само хранителните й свойства.

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , , , , | Коментарите са изключени