Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Отбиване в различни ситуации – наистина ли се налага?

Краят на кърменето е много емоционален момент за майката и за детето, той е преход към едно ново ниво на общуване и близост. Както всяка връзка, кърменето събира двама души в едно и отразява техните чувства и настроения. В момента, в който  един от двамата вече не се чувства комфортно, е време отношенията да се променят, т.е. кърменето да отиде към своя край.

Важно е обаче това решение да е взето на база на цялата налична информация за кърменето, неговите предимства и особености. В тази статия ще разгледаме различни ситуации, в които майката и бебето може да попаднат през своя кърмачески път, и различни фактори, които може да доветат до отбиване. Ще дадем насоки как някои обстоятелства могат да бъдат преодолени или съвети как отбиването да бъде спокойно и безстресово и за майката, и за бебето.

Кога се случва отбиването?

Становището на световните организации е, че кърменето  е силно препоръчително да продължи  до първата година от живота и пожелателно до втората година. След тази възраст то може да продължава толкова дълго, колкото майката и детето искат.

През целия период на кърмене бебето получава специфичните хранителни вещества, безценните имунологични фактори и специалната емоционална утеха, която прегръдката на майката му предлага. Нещо повече, с напредване на кърмаческия стаж, естественото разреждане на кърменията след първата година и успешното захранване, имунологичните съставки на кърмата се концентрират, т.е. природата се  е погрижала бебето да може да получава същата защита, концентрирана в по-малко количество мляко.

Следвайки ритъма на детето да замества постепенно с други алтернативи всички положителни фактори, които кърменето му предлага, майката всъщост върви по пътя на естественото отбиване. Различни антропологични изследвания показват, че това естествено отбиване за човешките същества настъпва някъде между втората и четвъртата година на детето. В този дълъг период и майката, и детето са научават постепенно да използват други източници на хранителни вещества (чрез захранването) и утеха и емоционален комфорт (с много разбиране, говорене и нежност), за да се стигне до момента, когато кърменето вече не е необходимост в техния живот.

Често, когато гледате своето 6- или 8-месечно бебе, което с удовлствие и хъс може да суче и на всеки час, ви звучи невероятно, че ще дойде време, когато то самò ще се откаже от кърменето. Но колкото и далечно да ви се струва това време, то неизбежно идва – все пак светът е изпълен с много нови вкусове и преживявания и любопитството постепенно ще измести фокуса на вашето дете.

В нашето общество обаче този спокоен и продължителен кърмачески път се сблъсква с много външни препятствия – някои наслагвани като градски легенди, други наложени от новия ни ритъм на живот. Ето една част от тях и кратки идеи как да се справите.

Кърмата намалява, трябва ни добавка

Често след първите седмици на изобилна кърма и препълнени гърди майките усещат промени в начина, по който чувстват гърдите си, и в начина, по който бебето се храни, които ги карат да мислят, че кърмата намалява и бебето не се храни достатъчно. Този съвсем естествен страх дали бебето ни се чувства добре, дали ние се справяме добре в ролята на майка (и обратният страх – дали не го оставяме гладно), може да обърка много кърмещите майки.

Тези страхове са много разпространени, но в повечето случаи съвсем неоснователни. Омекването на гърдите  и бързото нахранване на бебето често стресират майките, но са част от нормалния ход на кърменето. Когато получат малко повече информация за реалните признаци за хранене и комфорт на бебето, майките се чувстват много по-уверени и кърменето продължава спокойно. Дори и в ситуациите, в които наистина има намаляване на кърмата, това в никой случай не означава, че краят на кърменето е дошъл – има много ефективни съвети за реорганизиране на кърменето и за стимулиране на лактацията, които отново бързо да върнат всичко в нормалните граници.

Има случаи, когато добавката от мляко за кърмачета е неизбежна (това са редки случаи, свързани с определени здравословни проблеми при майката), но и тогава кърменето може да продължи, колкото майката и бебето пожелаят. Дори и в по-малки количества,  кърмата ще даде безценна имунна защита и силно емоционално преживяване за бебето, а и за майката.

Бебето спира да търси кърменето

Има различни ситуации, в които бебето спира да суче и те могат да възникнат на различна възраст. Почти винаги обаче, ако този отказ е внезапен, причината за това поведение се крие в нешо друго, не в желанието на бебето да се отбие.

Ще организирам тези ситуации в няколко групи:

  • Разсейване. Бебетата непрекъснато растат и светът става все по-интересен с всеки изминал ден. Много често след 3-4 месец  бебетата започват да сучат само по няколко минутки и всеки шум и движение са повод да се пуснат от гърдата и да се опитват да общуват – това не значи, че са загубили интерес към кърменето, просто са станали много умели в тази задача и успяват да се нахранят бързо. Още по-трудно се задържа интересът  на прохождащата едногодишна фурия, която е толкова заета да опознава малкия свят в новата ви саксия, че дори и кърменето не може да отклони вниманието й. В групата на разсейването влизат и всички семейни празници, гостувания, които дават възможност на детето да контактува с много нови и интересни хора. Това поведение е напълно нормално и не изисква намеса от ваша страна, стига да давате много спокойни възможности на детето да суче;
  • Разболяване. Запушеното носле или възпаленото гърло са безспорно много неприятно преживяване. Те затрудняват дишането и преглъщането на бебето и е възможно за определен период от време то да откаже да суче. Особено неприятна може да бъде болката от ушна инфекция, а тя често се усеща най-силно при сукане. В случай на рязко нежелание от страна на бебето да суче, проверете дали това не е начало и на разболяване – в такъв случай се свържете с вашия педиатър за преглед и лечение;
  • Дискомфорт в кърменето. Във възрастта около третия си месец бебетата придобиват контрол върху сукането – то от рефлекс става заучено действие. Тогава бебето може да започне да реагира на обстоятелства, които досега не са му харесвали, но не е имало възможност да промени – неудобна поза за сукане, твърде силна струя на потичане, твърде слаба струя на потичане. Обикновено тези затруднения са само период от растежа на детето и преминават след няколко дни, а дотогава помага кърменето в полусънено състояние или нощем, кърменето в затъмнена стая и спокойна обстановка и експериментирането с позите за кърмене, за да се намери най-комфортната за бебето ситуация на хранене.

Захранването

Разпространено е мнението, че когато захранването започне, то измества кърменето като източник на хранителни вещества и кърменето вече не е важно, а трябва да спре. Твърдите храни наистина изместват кърмата в един момент, но е добре да си представим този процес като дълъг път, по който се върви бавно и спокойно, като екопътека в гората, която ни предлага много интересни спирки и различни кулинарни удоволствия. Това не е магистрала, в която се надпреварваме кой ще измине пътя по-бързо.

Какво имам предвид? Световните препоръки за захранването са то да става бавно и постепенно както по отношение на количеството, така и на разнообразието на храни. За дълъг период от време (понякога и до първата годинка на детето) твърдата храна е допълваща, а не заместваща. През  цялата първа година кърмата продължава да е основата в храненето на вашето дете, като набавя важни хранителни вещества и калории.

Повечето препоръки за захранването предполагат цялостното заместване на някои кърмения с твърда храна да се случи след първата годинка на детето, което отново потвърждава важната роля на кърмата в хранителния режим на порастващото дете.

Много майки чуват упреци, че тяхното дете не приема големи количества твърда храна заради кърменето и че отбиването ще реши веднага този проблем. Това невинаги е вярно и е възможно да подложи на излишен стрес и майката, и детето. Има различни „трикове”, които могат да изкушат детето да опита „друга” храна, без да се налага да го лишавате от кърмата:

  • Опитайте да предлагате храни, които детето може да взима самò (сварени зеленчуци, нарязани на лентички, парченца плод). Инициативата в храненето може да се окаже неочакван стимулант за апетита. Ако сте достатъчно авантюристично настроена, може направо да му връчите лъжицата (добре е в такъв случай предварително да помислите за почистването на периметъра);
  • Направете храненето социално преживяване – ако се храните заедно с детето, то ще има възможност да ви имитира, а бебетата са особено добри в това;
  • Можете да приготвите вкусни и здравословни закуски между храненията, които да са на удобно за детето място – така то самò ще може да си вземе нещо, когато усети желание да хапне.
  • Ако детето яде съвсем малки количества, тогава просто предлагайте по много пъти на ден –  така дори да изяжда само лъжичка-две, общо за деня количеството ще е по-съществено.

Бебето вече има зъби

Част от „градските легенди” за отбиването са свързани с пробиването на първото зъбче, често майките чуват коментари като „Бебето ще те хапе” или „Щом има зъби, да минава на пържоли”. Като оставим свежия хумор на страна, първото зъбче наистина може да бъде свързано с известен дискомфорт, но той в никакъв случай не води до отбиване. Важно е в тези моменти да следите за правилно засукване без болка и да поправяте позата, ако има някакво неудобство. Добра идея е всеки път, когато бебето засуче „невнимателно” и болезнено, да реагирате и да покажете, че не се чувствате добре, все пак вие сте равностоен партньор в кърмаческата връзка и трябва също да изпитвате удоволствие от нея.

Постепенно бебето ще се научи как да суче и с новото зъбче, така че да не ви наранява. Възможно е при всяка поява на следващо зъбче да минавате през такъв етап на адаптация – тогава използвайте опита, който сте натрупали от предходните и ще се справяте все по-лесно.

Друго притеснение при поникването на зъбките е, че кърмата (особено нощното кърмене) може да стане причина за кариеси. Това не е вярно по няколко причини. На първо място гърдата се поема дълбоко в устата и млякото се излива в гърлото, без да облива устата, както е при шишетата. Изследвания показват също така, че въглехидратите в кърмата не са кариогенни. Смесването на кърмата с въглехидратни храни (бисквити, плодови сокове) обаче може да бъде предпоставка за развитие на кариеси. Така че ако е комбинирано с добра устна хигиена и здравословно хранене, нощното кърмене може да продължи да носи комфорт и калории през нощта дори и след първото зъбче.

Връщане на работа

За повечето майки това е неизбежна част от живота им след раждането – рано или късно този момент настъпва. Голямо значение за справянето с тази ситуация има фактът колко голямо е вашето бебе по времето, когато ще трябва да се върнете на работа.

Когато и да е това време, връщането на работа не означава задължително край на кърменето. Ако бебето ви е твърде малко и е възможно да нагодите прилични условия на работното място, можете да поддържате кърмата си с изцеждане през работния ден. Така количеството мляко ще се запази и бебето ще суче вечер, през нощта и сутрин, преди да излезете, а през деня може да изпива изцеденото мляко в шише или чашка.

На пръв поглед това може да изглежда стряскащо предожение, но организацията наистина не е толкова трудна. Ако усвоите техниката за цедене на ръка, грижите по пренасянето и почистването на помпа ще отпаднат, а още едно цветно бурканче в офисния хладилник едва ли ще направи впечатление на когото и да било.

Ако прецените, че детенцето ви е достатъчно голямо, за да се справи без млякото на мама през деня, тогава можете да останете само с кърменето, когато сте заедно – вечер и през уикенда. То ще ви помогне много в тези първи седмици на преход към новия начин на живот и за вас, и за бебето, а и вашето мляко ще продължава да предпазва детето ви с имунологичните си свойства. При този вариант е добре да внимавате в първите дни при  по-големи паузи между кърменията за препълване и тежест в гърдите.

Кратка раздяла

Дали заради командировка или за мечтана почивка-уикенд – много са причините, поради които може да се наложи да се разделите с вашето кърмаче за няколко дни. Това обаче не означава непременно, че идва и краят на кърменето. В повечето случаи децата с голямо желание се връщат към кърменето, когато мама се върне.

За да мине наистина безпроблемно тази ваша раздяла, е добре да помислите за някои неща предварително:

Ако бебето е твърде малко и все още разчита основно на вашата кърма за изхранване, е добре да се опитате да направите съответните запаси от кърма, която то да изпие, докато ви няма. Също така, имайте предвид, че ще ви се наложи да се изцеждате, докато сте разделени, за да предотвратите евентуални запушвания и да запазите лактацията.

Ако кърмачето ви вече е голямо и няма нужда от кърмата като храна, тогава само обръщайте внимание на състоянието на гърдите по време на вашата раздяла;

Отделете известно време преди раздялата, в което да „запознаете” вашето дете с човека, който ще се грижи за него, докато ви няма. Дори и да става дума за таткото,  е желателно  да им предоставите повече възможности да свикнат един с друг в ситуации като хранене, преобличане или спане (добре е това да става там, където живее детето, за да се минимизират промените за него).

Бебето е голямо вече

Съвременната култура, в която живеем, е наложила съвсем нови (по отношение на цялостната еволюция на човешките същества) разбирания колко голямо може да бъде „голямото” кърмаче и е напълно възможно да се сбъскате с неодобрителни изражения и реплики дори и след първия рожден ден на детето.

Тази статия започнах именно с тезата, че кърменето е много близка, интимна връзка между майката и бебето и само те биха могли да бъдат критерии за това кога кърменето е достатъчно. Всяка майка най-ясно може да определи нуждите на своето дете и неговата готовност за промяна. За да се чувствате комфортно и уверени в своите решения обаче, е много важно да получавате подкрепата на своите близки. Повече информация за кърменето и неговите ползи дори и при големите кърмачета може да помогне на повече хора да разберат вашата гледна точка и да подкрепят избора на вас и вашето дете.

Без значение на каква възраст е кърмачето, то продължава да се възползва от уникалните защитни средства на кърмата, нейните балансирани хранителни стойности и безценното усещане за близост и сигурност, което кърменето дава.

Връщане на менструацията

Друга част от митовете за кърменето е, че след първия менструален цикъл на майката кърмата намалява и спира. Факт е, че някои краткотрайно промени в нивата на хормоните преди цикъл могат да влияят на кърменето (някои жени съобщават за намаляване на кърмата преди цикъл), но няма реално основание кърменето да не продължи успешно. За повече информация какво да очаквате в тази ситуация и как да се справите, може те да прочетете статията Менструацията по време на кърмене.

Следваща бременност

В повечето култури по света кърменето и бременността са несъвместими и традициите повеляват детето да бъде отбито, когато майката забременее. Въпреки това, редица изследвания показват, че кърменето не излага на допълнителен риск бременната майка и плода, и ако бременността тече нормално, то може да продължи.

В такъв случай обаче  е добре да съобразите някои неизбежни промени. Първата и най-съществена е, че количеството мляко рязко ще намалее и може да изчезне съвсем след първите няколко месеца. Ако бебето ви все още се храни предимно с кърма, е добре да съобразите това и постепенно да започнете дохранване с мляко за кърмачета и адекватните за възрастта твърди храни. Също така кърмата променя своя състав, с което се променя и нейният вкус. Това не означава, че тя става вредна за бебето, а че е възможно то да не хареса новия й вкус и самò да се откаже от кърменето.

Не на последно място е важно да имате предвид, че е възможно зърната ви да станат много чувствителни и кърменето да не бъде вече толкова приятно за вас.

Въпреки всички тези факти има много двойки майка и бебе, които продължават да се кърмят  по време на бременността. Ако такова е и вашето желание, е важно да го споделите с вашия гинеколог, за да се има предвид при проследяването на бременността.

Заболяване на майката

Съвременната медицина предлага много възможности за лечение на различни заболявания и състояния, които са съвместими с кърменето и при които ползите от кърмата надхвърлят категорично рисковете от лечението. Добре е, когато се наложи да се консултирате с лекар, винаги да уточнявате, че кърмите, за да може той да избере подходящото лечение. Бихте могли също така да потърсите мнение от педиатъра на вашето дете.

За различни въпроси по отношение на лекарства, бихте могли да потърсите и мнението на нашия консултант – клиничен фармцевт, маг.фарм. Марияна Енева-Димитрова.

Ако във вашия кърмачески път се сблъскате с пречка, с която не можете да се справите сами, винаги можете да се обърнете към нас на националния ни телефон 0896 418 488 или да потърсите консултант близо до вас.

-

Росица Леондиева
доброволен консултант по кърмене към НАПК

-

Библиография:

Dettwyler K, Breastfeeding: Biocultural Perspectives, Aldine Transaction, 1995

West D, Marasco L, Making more milk, Mc Graw Hill, 2009

Bumgarner NJ, Mothering your nursing toddler, LLL International 2000

Rapley G, Murkett T, Baby-Led Weaning, Vermillion, 2008

Hale T, Medications and Mother’s Milk, Jones and Bartlett publishers, 2005

Wambach K, Rojjanasrirat W, Breastfeeding and human lactation, Jones and Bartlett publishers, 2005

Palmer B, Breastfeeding and Infant Caries: No Connection, ABM NEWS and VIEWS, The Newsletter of The Academy of Breastfeeding Medicine, 2000, Vol. 6

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени