Месечен архив: март 2011

„С бебе на път“ – голям пролетен фотоконкурс! :)

Участвайте в големия пролетен фото конкурс на „Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“! :)

Покажете ни красивите и далечни места, на които сте кърмили вашето дете. Ще се радваме да споделите с нас фотоспомените си за смешни ситуации или „необичайни“ за кърмене места – влакове, палатки, самолети и пристанища. Нека видим как се придвижвате с бебето и по-големите ви деца и как слингът, раницата или кенгуруто са ваши помощници.

С вашите снимки ще покажем на бъдещите родители, че животът с кърмаче не е краят на свободния им живот, а ново предизвикателство и приключение. Ще окуражим настоящите майки да продължат да търсят хубави емоции и ще покажем, че кърменето улеснява пътуването с дете.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

И с близнаци е възможно!

С втората ми братовчедка Галя не бяхме общували почти от деца, въпреки че и двете живеем в София. По някое време обаче  започнахме да се засичаме съвсем случайно на най-необичайни места. Последният път,  например,  в Банско – те с Благо бяха тръгнали да катерят връх Вихрен, а ние с Митко щяхме да караме колела до х.Вихрен и оттам да се разходим пеша до близките езера и да поснимаме. Чистият въздух, разходките сред природата и положителната нагласа, която всичко това дава, не след  дълго дадоха резултат и на шега, на майтап и двете с братовчедка ми забременяхме с близнаци. Не е лесно вчера да си слязъл от ските, колелото и планината и от днес да легнеш и 9 месеца да лежиш. Продължавахме да се движим, доколкото е възможно, но винаги с мярка и мисъл за бебоците…

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , , , | Коментарите са изключени

Кърмачески лекции в София?

Радваме се да ви съобщим, че подновяваме добрите традиции на кърмаческите срещи в София! Пилотната лекция от поредицата ще бъде „Начало на кърменето и първите седмици с бебето“. Лектори са добре познатите ви д-р Анета Попиванова и Христина Янева – Хедра. На уютно място и сред хубави хора ще можете да участвате в демонстрации с практическа насоченост и да поговорите на живо с консултантите по кърмене към НАПК. Татковците са добре дошли, каки и батковци – също.

Публикувано в Новини | Етикети: , | Коментарите са изключени

Да срещнеш световната икона на кърменето в София

След като бях редактирала книгата и „Азбука на кърменето” и превела филма и „Гърдата е най-доброто”, имах чувстовото, че отдавна я познавам. Но да срещнеш Гру Нюландер на живо беше различно. Въпреки непосредствеността и, тя вдъхваше респект. Точно такива хора могат да правят революции, да отстояват идеите си и да ги прокарват.

Семинар с д-р Гру Нюландер

Д-р Гру Нюландер, акушер-гинеколог, главен лекар в неонатологичното отделение в Университетскта болница в Осло, председател на норвежкия център по кърмене, автор на поредица книги, свързани с бременността, майчинството и кърменето, наречена световна икона на кърменето, дойде в България по покана на норвежкото посолство като гост лектор на осмомартенския семинар, посветен на кърменето.

В Норвегия имало времена, когато кърменето не било на почит. Но всичко започнало през далечнта 1968-ма година, когато две жени се срещнали в центъра на Осло и се оплаквали една на друга колко трудности са имали с кърменето, защото нямало кой да има окаже помощ, когато са имали нужда…

Публикувано в Новини | Етикети: | Коментарите са изключени

Норвежката икона на кърменето представя филма „Гърдата е най-доброто“

Oт името на Национална Асоциация “Подкрепа за Кърмене“ /НАПК/ и останалите организатори, ви каним на среща, посветена на любимата ни тема. Кърменето и ползите от него ще обсъдим в рамките на ежегоден семинар, провеждан от Посолството на Кралство Норвегия по повод Международния ден на жената.

Основен лектор ще бъде д-р Гру Нюландер, неонатолог в Норвежката национална болница и световноизвестен специалист по въпросите на кърменето. У нас д-р Нюландер вече е известна като автор на „Азбука на кърменето“ – чудесна и практична книга – помощник на младите семейства по въпросите за живота с кърмаче.

Публикувано в Новини | Етикети: , | Коментарите са изключени

Как правим мляко?

Повечето от вас може да се изненадат, като разберат, че млечните жлези започват развитието си още преди да се родим, но се развиват напълно едва по време на бременността. В този дълъг процес гърдите се подготвят за своята важна роля – да изхранят бебето.

Анатомия на гърдата

Гърдата се състои от няколко различни вида тъкан – кожа, съединителна тъкан, мастна тъкан, мускули,  и жлезиста тъкан. Малките зърнести образувания от  жлезистата тъкан, наречени алвеоли, произвеждат и „складират” млякото, а гъста мрежа от каналчета осигурява преноса му към зърното. Тази структура много напомня гроздове, чиито зърна – групички от алвеоли, могат да бъдат напипани при масаж.  Млечните алвеоли са различни на брой в двете гърди и при всяка жена (за това и децата понякога имат предпочитание към една от гърдите).

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Кърменето – обществени ползи и подкрепа

Идеята да пишем за ползите от кърменето е донякъде безумна. Почти като да изтъкваме тези от дишането, утоляването на жаждата и нуждата да се възпроизвеждаме – все първични или не дотам инстинкти, с които се раждаме и не би трябвало да подлежат на обсъждане. През по-голяма част от историята на човечеството кърменето е било въпрос на оцеляване. Често се случва в днешно време за него да се мисли просто като за избор. Гоним се с времето, бързаме и ставаме все по-цивилизовани. Този спринт обаче е и бягство от собствената ни бозайническо-човешка природа. В тази връзка кърменето като естествена даденост и процес изглежда под постоянна заплаха в съвременното общество. Доказателство е съществуването на организации като нашата, които приемат мисията на негови спасители и пропагандатори.

Истина е, че повечето хора възприемат кърменето като нещо случващо се само между майката и бебето. Други се сещат, че то включва епизодично и други играчи – бащата, бабата, педиатъра, обкръжението от други млади майки… Трети дори са чували, че съществуват консултанти по кърмене… и… може би тук някъде свършва мрежата от запознати и ангажирани пряко или не към проблемите на дадена кърмаческа двойка.

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Стартира новият сайт на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“!

След като усърдно работихме в продължение на няколко месеца по него, съчетавайки работата с майки, семейния живот, професията и отглеждането на децата, имаме изключителното удоволствие да ви представим нашия нов уеб сайт! В него ще намирате…

Публикувано в Новини | Етикети: , | Коментарите са изключени

Странно мляко

Повечето от нас сигурно са виждали оцветено в розово мляко в началото на кърмаческата си кариера – но чували ли сте за зелена коластра? А за черна?

Цветовото разнообразие на това, което се отделя от гърдите, може да бъде наистина огромно – и обичайно причините са съвършено безобидни.

Бременност

Секрет от гърдите не е нещо необичайно за бременните. Коластра в гърдите се съдържа още около петия месец на бременността и може да изтича спонтанно и да цапа сутиена или дрехите. Цветът обичайно е белезникав или жълтеникав и рядко изтичат повече от няколко капки. Някои майки успешно се справят с течовете, като слагат в сутиена си обикновено тампонче за грим (подплънките за кърмачки са твърде големи и дебели, тъй като са предвидени да поемат по-сериозни течове).

Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , , , , , , , , , , , | Коментарите са изключени