Месечен архив: януари 2011

Първи опити с кърменето

Разказва Х., майка на Мая

фотография: Калина Арсова

-
Кърмя дъщеря си Мая вече почти годинка и това са едни от най-прекрасните ни моменти заедно. Никога обаче няма да забравя колко трудно беше началото и колко често бях на косъм да се предам пред проблемите.

Мая се роди със секцио около десетина дни преди термин с тегло 3 070гр. Причините за лошия старт бяха няколко: неадекватни съвети от болницата да не кърмя нощем, късно слязла кърма заради секциото, късно слагане на бебето на гърда, поради което през първите си дни то получаваше АМ от биберон с огромна дупка (а веднъж дори видях как го бяха подпрели на креватчето и течността едва ли не давеше горкото същество). Съветваха ме също да кърмя с протектори, защото зърната ми били много лоши и нямало да се получи.

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Моите кърмачески неволи

Бременността ми бе непланирана и неочаквана. Дори повече от това – 2 седмици преди да разбера, че съм бременна, обсъждах с приятеля си сериозно предложение за повишение, което означаваше да оставим лични планове на задан план за поне 2-3 години. Решихме да приема предложението, а след това се наложи да откажа с много тъга в сърцето.

Родих леко, въпреки че беше първото ми раждане. След като малкият изплака, дежурната педиатърка и акушерката веднага нещо загледаха и започнаха да възстановяват как точно е излязъл при раждането. Все още не разбирах какво говорят. Спомняха си, че когато е излязал ръчичката му е била подпряна в единия ъгъл на устата. Казаха „позиционна деформация”. Когато плачеше, устичката му се изкривяваше по странен начин. Тогава не знаех какво значи това и какво може да означава за кърменето. Бях прекалено изморена, за да се притесня много. Но все пак се притесних, нали нещо не беше наред с детето ми.

Публикувано в Вашите истории | Етикети: , , , , , , , , | Коментарите са изключени

Няма промяна в препоръките за захранване на 6 месеца

Статия, публикувана в British Medical Journal (BMJ) се цитира в медиите като поставяща под въпрос дали изключителното кърмене до шест месеца е подходящо за бебетата. 1 Тази статия не се основава на нови доказателства, а е повторен анализ на по-стари факти, много от които са същите, като използваните за създаване на настоящите препоръки за започване на захранване на възраст около 6 месеца от Световната Здравна Организация (СЗО) и Министерството на здравеопазването.2 3

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Проблеми с гърдите, част I – Запушени канали

Кърменето е естествено състояние на гърдите и в последните години се трупат все повече данни за ролята му като активна профилактика срещу патологични състояния на гърдите и особено за намаляване на риска от рак на гърдата.

Проблеми с организацията на кърмене или динамичните промени в честотата на сукане на бебето обаче може да доведат до някои състояния при кърмещите майки, които освен болки, предизвикват и големи тревоги.

Публикувано в Проблеми при майката | Етикети: , , , , , | Коментарите са изключени

Сънливите бебета

Много родители се надяват, след като се роди, бебето им да бъде добро, послушно и най-вече да спи много. След появата на бебето те установяват, че неговите фази на сън и будуване не съвпадат с тези на възрастните и започват опити да го приучат, дресират и тренират, за да спи по-продължително. Нормата за сън на новородените (до шестата седмица след раждането) и малките бебета обаче се различава от тази на възрастните.

Като цяло здравите, доносени бебета се хранят 8 – 12 пъти на денонощие (препоръки на Американската педиатрична асоциация), което означава, че те се хранят на всеки 2-3 часа през деня и правят няколкочасова почивка през нощта. Към днешна дата се счита за допустим един период на непробуден сън с дължина 4-5 часа на денонощие.  Известно е, че новородените бебета често заспиват между храненията. Ако бебето получава минимума хранения за денонощие, има добър цвят на урината и се изхожда редовно, наддава добре на тегло, тогава периодите на продължителен сън не са притеснителни. В същото време обаче е много лесно да се подведем, че бебето е спокойно, доволно и заситено. Честият и продължителен сън може да бъде сигнал за сериозен здравословен проблем. Бебето е отпуснато, сънливо, плаче рядко, суче вяло и не дава добри сигнали за глад.

Публикувано в Проблеми при бебето | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Жълтеница при новородените

Жълтеницата е физиологично състояние, през което преминават всички новородени. Понякога обаче тя може да бъде изявена по-силно и да създава притеснения и трудности на родителите в първите дни с бебето. Ако бебето ви има физиологична жълтеница, вероятно ще бъде успокояващо да знаете, че кърменето има ключова роля за     преодоляването й, както е вярно и обратното – жълтеницата и нейните прояви могат да окажат силно влияние върху кърменето и храненето на детето като цяло.

Публикувано в Проблеми при бебето | Етикети: , , , , , , | Коментарите са изключени

Кърмене и сън. Нощно кърмене.

Защо сънят е важен и как кърменето помага да спим добре?

В тази статия ще се опитам да намеря отговор на въпроса каква е връзката между здравия и спокоен сън и кърменето. Как можем да си помогнем да спим повече, кърмейки, и как да премахнем нощното кърмене, когато моментът настъпи?

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , | Коментарите са изключени

Значение на фактори от кърмата за развитието на детския имунитет

Всички знаем, че кърмените бебета боледуват статистически по-малко от бебетата, хранени със заместители на майчиното мляко, като тази тенденция се запазва  дори след като кърменето е приключило. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене. Каква е причината това да е факт?

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: , , , , | Коментарите са изключени

Детска микрофлора, пребиотици и пробиотици

Майчиното мляко се смята за идеалната храна за човешките бебета, тъй като предоставя всички необходими хранителни вещества за нормалния растеж и развитие. Количеството и качеството на хранителните вещества са съобразени с функционалното съзряването на стомашно-чревния тракт, както и с особеностите на метаболизма на новороденото, така че сравнително ниски концентрации на хранителни вещества да покриват всички негови нужди. Налице е широк консенсус, че кърмените бебета растат и се развиват по различен начин от бебета на изкуствено хранене.

Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , , , | Коментарите са изключени

Каква помпа за кърма да избера

Във всеки списък с необходимите неща, с които бъдещата майка трябва да се сдобие преди раждането на бебето, неминуемо присъства помпата за кърма. Каква обаче да бъде тя – и дали действително ви е нужна?

Публикувано в Често задавани въпроси | Етикети: , | Коментарите са изключени