Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Кърмене и сън. Нощно кърмене.

Защо сънят е важен и как кърменето помага да спим добре?

В тази статия ще се опитам да намеря отговор на въпроса каква е връзката между здравия и спокоен сън и кърменето. Как можем да си помогнем да спим повече, кърмейки, и как да премахнем нощното кърмене, когато моментът настъпи?

През първите седмици от живота на новороденото сънят и кърменето са жизненоважни. Това е периодът, в който се установява ритъмът на живот вкъщи с най-новия член на семейството. Първите дни може да ви изглеждат непрестанен цикъл кърмене – сън, кърмене – сън, при това много повече кърмене и много по-малко сън, отколкото сте си представяли. Как да постигнем хармония и къде е балансът в тази ситуация?

Защо сънят е важен за бебето?

По време на сън се синтезира хормон на растежа – да!, най-високи са нивата му във фазата на дълбок сън и много по-незначителни през останалото време. Защо тогава бебето ми будува цяла нощ и не спи, когато трябва, как ще порасне?!

Отговорът на този въпрос е много прост – фазите на детския сън са различни от тези на възрастните.

При бебетата фазата на лекия сън (REM – rapid eye movement – бебето сънува и очите му се движат под клепачите) е по-продължителна и те трудно преминават към фазата на дълбок сън. Възрастните първо заспиват дълбоко и чак след това сънуват.

През REM етапа тялото на бебето се движи, може да се стряска и издава звуци. Точно тогава то може да се събуди, преди да е преминало към дълбок сън. Но този лек сън е жизненоважен за малките бебета – докато сънуват, мозъкът им работи на пълни обороти.

Не се отчайвайте, бебето ще започне да спи по-дълго! Към 4-6-месечна възраст то се научава да заспива дълбоко по-бързо.

Как да помогнем на бебето да заспи?

Вероятно сте чували съвета: Изпийте чаша мляко преди сън! Защо тогава да не предложите от своето мляко? Точно така, то е перфектното „сънотворно” за вашето бебе.

Няма по-блажена физиономия от тази на току-що приключило със сукането бебе. Актът на кърмене чисто физически предразполага както бебето, така и майката да се отпуснат и наслаждават на момента. От друга страна, кърмата съдържа естествени хормони и ензими, които действат точно като приспивателно.

За да осигурите по-продължителен сън, изчакайте бебето да заспи дълбоко и тогава го преместете в креватчето му.

Друг възможен сценарий през първите седмици е бебето да спи непробудно дълго време както през деня, така и през нощта. За нещастие това е твърде подвеждащо за младите неопитни родители. В този случай нещата може да бъдат доста обезпокоителни и сериозни.

До няколко дни след раждането новородените развиват жълтеница. Това е състояние, което предизвиква сънливост и отпадналост на крехкия организъм и в случай, че бебето не получава адекватно количество храна и течности (напълно достатъчно е осигуряването на добро предлагане на кърма) е възможно симптомите на жълтеницата да се задълбочат и да доведат до нужда от сериозни медицински мерки. И в този случай жизненоважно и основно средство за предотвратяване на ефектите на жълтеницата е честото кърмене. Кърмата съдържа ензими, които спомагат отделянето на билирубина, а честото кърмене позволява на малкия организъм да се справи много по-бързо. Може да се наложи да събуждате бебето, ако то спи повече от 3-4 часа, без да се е хранило! (виж „Сънливите бебета„)

С времето ежедневието и нощите ви ще се напасват с ритъма на вашето дете. През първата година ще се случват много промени, бебето ще расте, нуждите му ще се променят динамично, а вие ще трябва да им отговаряте възможно най-адекватно. Ако кърменето се е превърнало във ваш естествен спътник, най-вероятно ще сте успели да изградите добър синхрон между нуждите си на индивидуална личност и потребностите на малкия растящ човек.

Още в началото доста бързо ще сте установили как гърдите ви имат силата да укротят и най-мощния и свиреп рев, който дори не сте си представяли, че този малък вързоп може да възпроизведе. Ще сте забелязали как същите тези гърди успяват да успокоят досадните колики, които така неприятно тормозят и бебето, и всички около него. Ще сте открили и ефекта на най-ценното болкоуспокояващо – вашето собствено мляко, когато са прорязвали първите зъбки или когато детето е боледувало. И така ден след ден, нощ след нощ кърменето се е превърнало в неизменен съюзник през най-важните етапи от порастването на детето. Докато в един момент пред вас може да застане дилемата: Да кърмя или не… през нощта?

Нощно кърмене – тежест или благодат?

Някои родители твърдят, че отрочето им е престанало да ги безпокои посред нощ още от невръстна възраст, когато е започнало да спи непробудно. Ако вие не сте от тези щастливци, пред вас стоят редица възможни сценарии, които вашето семейство (да, бащата също участва!, при това с немаловажна роля) може да избере.

Нощното кърмене е деликатна тема и към нея трябва да се подхожда с необходимите отговорност и уважение към собствените ви принципи и нужди, но най-вече към тези на детето. Към премахване на нощното кърмене е важно да се пристъпва много внимателно и плавно, за да не се постигне обратен ефект.

При всички положения не е удачно да се отменя нощно кърмене през първите 6 седмици от живота на бебето, когато хормоналният баланс в тялото на майката все още не е регулиран и не е установена добра лактация. През този период е жизненоважно бебето да получава достатъчно често кърма, включително и през нощта.

Когато решите, че момента е настъпил, още веднъж премислете всички ЗА и ПРОТИВ. Не се поддавайте на временни настроения или внушения на околните. Вие най-добре знаете кога, вслушайте се в инстинктите и в детето си. Те няма да ви подведат.

Приучаването към самостоятелно заспиване може да започне още от ранна възраст. Някои майки държат да има ясно разграничаване на кърменето като хранене и като средство за приспиване. Имате пълно право да прецените доколко да се възползвате от кърменето и докъде се простират личната ви свобода и пространство.

Приспиването не винаги е задължително да е обвързано с кърмене. Безспорно това е много практичен и удобен начин особено в началото, но не се чувствайте гузно, ако в даден момент решите, че си искате леглото обратно. Така може постепенно да изградите нови порядки и навици за сън. Започнете постепенно, но с постоянство!

За някои семейства въпросът с нощното кърмене приключва в момента, в който преценят, че детето им вече е пораснало и готово да бъде отделено в самостоятелна стая. Ако и вие сте решили да отделите детето си в негова стая, започнете подготовката за тази важна стъпка отрано. Всеки ден прекарвайте известно време заедно с детето в определеното за детска стая помещение. Започнете като на игра, обяснете му, че това ще бъде негово собствено кътче, където то ще командва. Включете детето възможно най-пълноценно в етапа на ремонтирането на стаята, изберете заедно мебелите, цветовете, завивките. Нека то се почувства част от процеса и когато моментът на отделянето настъпи, да знае, че отива на познато място, където мама вече няма да му е нужна, за да заспи.

Ако не разполагате с детска стая или не мислите все още за отделяне, може да прибегнете до друг трик. Използвайте помощта на друг член от семейството, който да приспива детето, така че да няма възможност то да се възползва от вашите услуги. Подходящо за целта може да бъде да се изнесете за няколко дни от общата ви спалня и да оставите детето да спи с баща си. Разбира се, при този метод ще са необходими съгласието и съдействието на таткото.

Когато решите да преустановите кърменето през нощта, е добре ако спите в едно легло с детето, да го преместите в негово креватче, макар и близо до вас. Така ще създадете условия да не сте на една ръка разстояние, когато на него му се прииска да посуче. А често нощното търсене на гърда е просто навик и ако детето не намери бързо това, което иска, може и да се откаже.

Друг начин да откажете нощното кърмене е използването на заместител. Някои родители използват за целта биберон-залъгалка или шише с вода. Този метод обаче не винаги е ефикасен, освен това създава условия за замяна на един навик с друг, което определено не е улеснение.

Предизвиква ли кариеси нощното кърмене?

Съществуват редица изследвания, които доказват, че кърменето не само не вреди на зъбите и устната хигиена, а помага за здравето им. Този факт се обяснява освен с антибактериалните и антисептични свойства на кърмата, и със самия механизъм на сукане. Сучейки, бебето поема зърното и част от ареолата, които достигат навътре в устната му кухина до мекото небце, като така кърмата се излива директно в гърлото, т.е. почти няма досег със зъбите. Освен това кърменето заздравява мускулите на лицево-челюстния апарат, за разлика от смученето на биберони и залъгалки.

А мама?

Изследване, проведено през 2007 г., установява, че изключително кърмещите майки спят повече и по-качествено! Дори на пръв поглед да звучи нереално, жените, кърмещи през нощта, се наслаждават на средно 40 мин. повече сън от тези, които хранят със заместител. Още по-добри са резултатите, когато майката и бебето споделят едно легло.

.

Красимира Янакиева
доброволен консултант по кърмене към НАПК

 

 

Библиография:

1. Gwen Dewar, Ph.D., Baby sleep patterns: A guide for the science-minded parent http://www.parentingscience.com/baby-sleep-patterns.html

2. Baby behavior – Three reasons why babies don’t sleep through the night http://www.secretsofbabybehavior.com/2009/06/baby-behavior-basics-part-1-3-reasons.html

3. Hiroko Iida, DDS, MPHa, Peggy Auinger, MSb, Ronald J. Billings, DDS, MSDa, Michael Weitzman, MDc,d Association Between Infant Breastfeeding and Early Childhood Caries in the United States http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/120/4/e944

4. Kathleen Kendall-Tackett, Ph.D., IBCLC, Nighttime breastfeeding and maternal mental health http://www.ibreastfeeding.com/content/newsletter/nighttime-breastfeeding-and-maternal-mental-health

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени