Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Често задавани въпроси

Кърмене и контрацепция

Въпросът за кърменето и предпазването от забременяване (контрацепцията) е един от често задаваните въпроси към консултантите по кърмене.

Началото на кърменето е свързано със сложни промени в хормоналния баланс в женския организъм. Крайният резултат от тях е, че настъпва временно потискане на овулацията (способността за отделяне на зряла, годна за оплождане яйцеклетка). Липсата на овулация се допълва и от липса на менструален цикъл в период от 40 дни до над 2 години при някои кърмещи майки. В тази статия ще разгледаме методите за предпазване от забременяване, съвместимостта им с кърменето и рисковете на всеки един от тях.

Един от най-често използваните методи за контрацепция при кърмещите жени е т.нар. LAM-метод (Lactation amenorrhea method), т.е. метод на отсъствието на менструация  по причина на кърменето. Изследванията показват, че вероятността от забременяване при използването на LAM е в границите на 3-10%, при условие, че не се използва друг метод за контрацепция. Тези стойности за съпоставими с вероятността от забременяване при използване на хормонални таблетки или вътрематочни спирали. Дали може да използвате този метод? Ако отговорите с “НЕ” на всички въпроси, то може да разчитате на този метод за предпазване от забременяване:

 • Бебето ви над 6 месеца ли е?
 • Имате ли вече менструация?
 • Дохранвате ли (с мляко за кърмачета, каша, сокове и др.), или има ли при бебето ви дълги периоди без кърмене (повече от 3 часа през деня и повече от 6 часа през нощта)?

Проучванията показват, че повечето майки, които кърмят изключително, могат да разчитат на предпазване от забременяване и след първите 6 месеца на кърмене. Тъй като наличието на първата менструация след раждането е предшествана обикновено от овулация (т.е. съществува възможност да забременеете още преди първата менструация след раждането), е за предпочитане използването на допълнителен контрацептивен метод. В общия случай ключът към забавяне на възстановяването на овулацията е честото кърмене. Пролактинът намалява концентрацията си в кръвта много бързо и затова е необходимо често кърмене, което да поддържа нивата му достатъчно високи. Когато бебето суче по-рядко, нивата на пролактин се понижават, тези на репродуктивните хормони се повишават и овулацията се възстановява.

За съжаление няма определен брой кърмения, които биха гарантирали достатъчно ниски нива на репродуктивните хормони. Според едни изследвания минималният брой кърмения за 24 ч. трябва да е поне 6 с обща продължителност на сукането 65 мин., а според други изследвания майки, кърмили 12-14 пъти дневно, са забременявали. Несъмнено е обаче, че с честотата на кърменето намалява вероятността от забременяване. «Колкото повече, толкова повече», както обичам да цитирам любимия ми детски герой.

Като заключение бих казала, че за да „работи” този метод при вас, е желателно да кърмите неограничено, включително през нощта; да избягвате дохранване с шише и да не въвеждате храна, различна от кърмата преди 6-ия месец. В таблицата по-долу може да видите влиянието на различните фактори върху липсата на менструация (аменорея):

Ако бебето ви е над 6 месеца и не искате да забременявате, е добре да продължите четенето на тази статия.

Методите за предпазване от забременяване, които са подходящи за употреба при кърмещи жени, са следните:

 • Нехормонални методи:
  • естествени методи (температурен, календарен, цервикален, симптотермален, прекъснат полов акт и др.)
  • презервативи;
  • спремицидни кремове, таблетки и др.;
  • вътрематочни спирали, съдържащи мед и някои други метали(сребро, злато и др.);
  • вазектомия, женска стерилизация;
 • Хормонални методи
  • вътрематочни спирали;
  • прогестоген съдържащи лекарствени средства – таблетки, вътрематочни спирали и др. (някои не са налични на българския фармацевтичен пазар);
  • комбинирани естроген/прогестоген лекарствени средства;

В по-долната таблица са подредени различните контрацептивни средства, които могат да бъдат използвани от кърмеща майка. Вариантите на първи избор са с никакъв или минимален риск за бебето, при вариантите на втори избор рискът е по-голям и при вариантите на трети избор рискът за бебето и кърменето е най-висок и те могат да бъдат употребявани само по изрични, строги медицински показания:

Изследванията, проведени върху бебета, не показват отклонения от теглото, ръста, способността за усвояване на знания в училище и  някои други показатели. Основен недостатък е, че обикновено се провеждат върху малък брой двойки майка-бебе и не са дългосрочни. Последните години се обръща особено внимание върху ефектите на хормоните върху развиващия се мозък на бебето и начините, по които хормоните биха повлияли на поведението и възприемането на света от детето и  възрастния в последствие. Проучванията, проведени с цел да се установи влиянието на хормоналните лекарствени средства за предпазване от забременяване върху кърменето, бебетата и техните майки показват, че хормоните, приети от майката, преминават в кърмата и бебето.

За съжаление изследванията, които са провеждани с майки и бебета до момента, не отразяват съдбата на хормоните в тялото на бебето, дължащи се на незрелия му метаболизъм, нито отразяват влиянието им върху формирането на мъжки и женски тип самоосъзнаване и свързаните типове поведение.

Някои изследвания провеждани върху животни показват наличието на влияние на външните хормони, приемани чрез кърмата, върху развитието на мозъка като „мъжки” и „женски”, повишена агресивност в по-късна възраст, както и увеличаване на риска за развитие на някои хормонозависими заболявания.

Определено има нужда от още изследвания върху дългосрочните ефекти на приемането на контрацептиви. За момента СЗО приема, че могат да бъдат употребявани от кърмещи майки, но не и като първо средство на избор.

Спешна контрацепция – или какво да правим, ако не сме взели предпазни мерки по време на секс?

Ако поради някаква причина сте имали непротектиран полов акт и имате съмнение, че може да забременеете, може да използвате таблетките за спешна контрацепция. Вариантът, наличен в България (Ескапел), съдържа левоноргестрел, който е прогестоген. При приемането му в рамките на 72 часа осигурява около 84% шанс за предотвратяване на бременност. В никакъв случай не трябва да се употребява, ако имате съмнение, че може да сте бременна.

Активната субстанция на таблетката се отделя  в кърмата, но концентрацията й там е много ниска и производителят приема, че не е необходимо прекъсване на кърменето. С цел намаляване на излагането на бебето на лекарството е добре да приемете таблетката в края на кърменето и преди най-голямата пауза за денонощието, както и да обмислите вариант за изцеждане и изхвърляне на кърмата за 24-48ч.

Нехормонален метод за предотвратяване на възможна бременност е и поставянето на вътрематочна спирала (медна) в рамките на 5 дни след полов акт без предпазни средства.

 

-

маг. фарм. Марияна Енева-Димитрова
клиничен фармацевт,
доброволен консултант по кърмене към НАПК

-

Библиография:

 

 

 

Frank-Herrmann P, Heil J, Gnoth C, et al. (2007). „The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study“. Hum. Reprod. 22 (5): 1310–9.

Gainer E, Massai R, Lillo S, Reyes V, Forcelledo ML, Caviedes R, Villarroel C, Bouyer J. Levonorgestrel pharmacokinetics in plasma and milk of lactating women who take 1.5 mg for emergency contraception. Hum Reprod. 2007;22:1578-84.

Kennedy KI, Labbok MH, Van Look. PFA: Consensus statement on the Lactational Amenorrhea Method for family planning. International Journal of Gynecology and Obstetrics 1996;54:55-7.

Hatcher RA et al. Contraceptive Technology. 17th ed. New York: Irvington Publishers, 1998.

Harlap S. Exposure to contraceptive hormones through breast milk: Are there long-term health and behavioral consequences? Int J Gynaecol Obstet 25(suppl):47–55, 1987.

Hull EM, Franz JR, Snyder AM, Nishita JK. Perinatal progesterone and learning, social and reproductive behavior in rats. Physiology and Behavior, 1980;24(2):251–256.

Reinisch JM. Prenatal exposure to synthetic progestins increases potential for agression in humans. Science, 1981;211(4487):1171–1173.

Riordan Jan, Breastfeeding and human lactation, Jones and Bartlett publishers, 2005

Schneider JS, Burgess C, Sleiter NC, DonCarlos LL, Lydon JP, O’Malley B, et al. Enhanced sexual behaviors and androgen receptor immunoreactivity in the male progesterone receptor knockout mouse. Endocrinology, 2005;146(10):4340–4348.

Wagner CK, Nakayama AY, DeVries GJ. Potential role of maternal progesterone in the sexual differentiation of the brain. Endocrinology, 1998;139:3658–3661.

World Health Organization, Technical consultation on hormonal contraceptive use during lactation and effects on the newborn, Summary report Geneva, Switzerland, 22 October 2008

World Health Organization,  Medical Eligibility Criteria for Contraceptive Use:Fertility awareness-based methods. Third edition., 2004.

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени