Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Отбиване според възрастта на бебето

Оставени сами на себе си, повечето деца сами се отбиват между втората и четвъртата си година – тогава нуждата от кърменето естествено отпада, защото децата са развили достатъчно добре други механизми на хранене, успокояване или изразяване на емоции. В тези случаи ролята на майкaта в отбиването е основно в насърчаване на тази новооткрита независимост.

Често обаче майките усещат нужда да ускорят този процес и това може да бъде съвсем нормално. Тогава различни техники могат да помогнат на детето да приеме промяната по-лесно. Преди да вземете окончателно решение за отбиване,  е добре да обмислите ситуацията, в която се намирате, и дали именно кърменето е това, което трябва да се промени. В статията „Отбиване – наистина ли е необходимо?” можете да потърсите решения на някои стандартни ситуации, които често водят до отбиване, без то да е необходимо. Разговор с наш консултант също ще ви помогне да изясните някои въпроси и да вземете най-доброто решение.

Имайте предвид също, че децата рядко се отбиват сами, особено през първата година от живота си. Ако вашето кърмаче изведнъж отказва да суче, на тази възраст това не е сигнал, че то се отбива. Обикновено в тези моменти има проблем, който му пречи да суче – това може да е както разболяване, така и емоционален стрес.  Добре е в тези ситуации да потърсите причината за поведението на детето и да работите за връщането на кърменето към нормалния ви ритъм.

Когато и да се случава отбиването, е важно, доколкото е възможно, това да бъде плавен процес, който да даде на вашето дете достатъчно време, за да свикне с промяната. Това ще бъде от полза и за вас, тъй като гърдите ви ще имат възможност да се нагодят плавно към по-малко количество кърма и така ще избегнете опасността от препълване или запушвания.

В процеса на отбиване може да се сблъскате с различни трудности, в зависимост от възрастта на бебето. Как да се справите с тях и да ги преодолеете с минимален стрес за вас и вашето дете, ще стане дума сега.

Бебе от 0 до 6 месеца

Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от живота си. Кърмата е безспорно най-подходящата храна за бебето, която му предоставя не само оптимално балансирани хранителни вещества, но и уникална имунна защита – повече информация за ползите на кърменето можете да намерите в  „Значение на фактори от кърмата за развитието на детския имунитет„. Добре е  отбиването в тази възраст да бъде последната стъпка, след като всички други опции са изчерпани.

Когато това е неизбежно, отбиването на бебето ще бъде процес на заменяне на кърмата с донорска кърма или мляко за кърмачета. Най-честите затруднения, които майките срещат в тази ситуация, са нежелание за хранене от шише и съпротива срещу вкуса на новото мляко (когато става дума за мляко за кърмачета). За справянето с тях могат да се използват различни подходи:

  • Ако бебето ви отказва да се храни с шише, може да опитате в началото да предлагате кърма от шише – така познатият вкус на кърмата може да привлече бебето към новия начин на хранене;
  • Експериментирането с различни накрайници понякога също помага да намерите „вашия” вид;
  • Възможно е храненето с шише да минава по-лесно, ако се разхождате, догато храните бебето;
  • Решение е също и някой друг да нахрани бебето с шише първите няколко пъти – ако то може да помирише вас и кърмата ви, е възможно това да го разстройва и храненето ще бъде по-трудно;
  • Опитайте съвсем различна обстановка за хранене (в друга стая, навън, ако времето го позволява) – така бебето ще си изгради нов модел на хранене и може по-лесно да свикне с промяната;
  • Различната поза също може да помогне – може да пробвате дали детето ще приеме шишето по-лесно, ако седи в столче/шезлонг срещу вас, а не гушнато като за кърмене. Когато обаче детето свикне с шишето, е важно да продължавате да го прегръщате като за кърмене – физическият контакт с вас продължава да е насъщно необходим за детето.
  • Спорно е да се каже дали бебето трябва да е много гладно, за да приеме шишето (с недеждата, че гладът ще го принуди да се нахрани). Със сигурност ще ви бъде много трудно да държите бебето си гладно часове наред, само и само да го нахраните с шише – това ще доведе до излишен стрес и за вас, и за бебето, и може още повече да влоши ситуацията. По-добре опитвайте, когато детето е спокойно, с интерес за хранене, но не прегладняло.

Както и да храните бебето (или ваш заместник, ако отсъствате), е важно да запазите близкия контакт с него по време на хранене – нека и сега бебето да бъде гушнато и усеща близостта ви. Тези моменти, освен изпълнени с много нежност, са и важен стимул за развитието на детето.

Бебе от 6 до 12 месеца

Щом сте кърмили вашето бебе през първите 6 месеца на неговия живот, вие сте осигурили много добър и задравословен старт на неговото хранене. Пътят към твърдите храни обаче едва сега започва и за известен период (който може да продължи до годинката), млякото ще остане много важен източник на калории и хранителни вещества за вашето дете. Освен това, порасналото бебе започва да става все по-подвижно, да достига все повече различни предмети (или пода) и много от тях се озовават в устата му. Ето защо кърмата ще продължи да има много важна роля в неговото израстване – както като храна, така и като защитник срещу бактерии и вируси от околната среда. За това си струва да премислите отново възможността да продължите кърменето на вашето бебе.

Ако отбиването е финалното ви решение, е добре да имате предвид, че във възрастта от 6 до 12 месеца отбиването включва както захранване с твърди храни, така и заместване на млечните хранения с мляко за кърмачета. Не забравяйте, че много деца в тази възраст си остават предимно „експериментатори” по време на хранене и буквално опитват по няколко лъжички и едва по-късно стават истински „консуматори”, които съумяват да се нахранят на масата. За това е важно да следите млечните хранения на вашето дете.

На тази възраст е възможно да предлагате мляко на вашето дете както с шише с биберон, така и с чашка. Ако бебето използва шише с биберон, едва ли ще ви бъде трудно да му предлагате и млякото по този начин. Но ако то не е свикнало с шише, може те да опитате да го въведете с някои от техниките, описани в първата част (отбиване на бебе до 6 месеца). Ако бебето е достатъчно голямо, за да се справя добре с чашката, можете директно да преминете към този начин на хранене.

Дете от 1 до 3 години

Повечето майки са на мнение, че началото на този период (от 1 до 2 години) е най-трудният период за отбиване, тъй като детето все още изпитва силна нужда от „бебешката” привързаност към мама и към кърменето и няма добре развити компенсаторни механизми за близост, утеха и комфорт. Това в никакъв случай не значи, че няма да можете да отбиете своето дете – просто това може да отнеме повече време или усилия от ваша страна.  Добре е да се подготвите и заредите с много търпение, нежност и изобретателност.

Ето някои стратегии, които ще ви помогнат в този процес:

  • Съкратени кърмения: опитайте се да съкратите кърменето, като предварително направите уговорка „ще сучеш докато изпея песничката (преброя до 20 и т.н)”. Тази тактика може да има променлив успех в зависимост от настроението на детето – ако то е гладно или иска да заспи, едва ли ще имате успех, но в някои случаи детето ще се задоволи само с такова кратко  „потвържение на близостта”.
  • Разсейване – много често децата искат да сучат от скука и предлагането на нещо по-интересно в замяна се приема с охота. Можете да се „въоръжите” с различни книги, игри,  или играчки, които да използвате в тези ситуации. Много често таткото влиза успешно в ролята на такова разсейване. Добра идея е да организирате гостувания с други дечица, които също ще ангажират внимението на детето ви.
  • Разходка – това е много силен разсейващ фактор за повечето деца. Ако времето позволява, може да прекарвате възможно най-много време навън.
  • Отлагане – когато детето е по-голямо е възможно да започнете да отлагате кърменето – „след като се приберем вкъщи” или „когато довършим подреждането”.
  • Правила за кърмене” – може да опитате да въведете някои правила за кърмене – „може да се кърмим само вкъщи/ в спалнята” или „може да се кърмим само, когато навън е тъмно”. Налагането на тези правила може да не бъде лесно в началото, но постепенно децата се примиряват с новите условия.
  • Храна – дори и на тази възраст, децата често искат да сучат, защото са жадни или гладни. Опитайте се да предлагате разнообразни здравословни закуски и напитки между храненията още преди детето да се е сетило за кърмене (понякога е трудно да го отклоните, ако вече се е стигнало до там).

Когато всичко това не помага (рязкото отбиване)

Техниките, които описах по-горе, са ефективни, но изискват известен период от време, за да доведат до финалното отбиване. Ако имате наложителна нужда да отбиете по-бързо, е възможно те да не ви помогнат особено. Важно е добре да прецените доколко реална е тази наложителна нужда за отбиване, тъй като рязкото отбиване особено в тази възраст може да бъде много обременяващо за малкото дете – възможно е то да се чувства объркано, излъгано или отхвърлено. Каквото и да ви се наложи да приложите, е важно да запомните, че ще имате нужда от цялата любов и нежност, за да компенсирате тези силни чувства у детето.

  • Горчивото” мляко – много майки изполват този метод на рязко отбиване, като намазват гърдите си с нещо особено горчиво, което да отблъсне детето от кърменето. Имайте предвид, че някои деца са достатъчно съобразителни, за да „заобиколят” измамата, като изтрият горчивото и продължат да сучат, други просто се примиряват с лошия вкус и продължават. Не бива да забравяте, че този метод на отбиване може да остави у детето чувство за измама или несигурност, защото изведнъж то губи нещо много ценно.
  • Раздяла – това също е често използван метод за рязко отбиване – майката заминава и когато след известен период от време се върне, се очаква детето вече да е отбито. За съжаление често децата не забравят толкова лесно и търпеливо чакат мама, за да си поискат пак сукане. Така има голям вероятност и вие, и вашето дете да изживеете ненужен стрес.
  • Просто кажете НЕ – понякога майките избират този метод на отбиване, след като за дълъг период от време никоя от техниките на плавно отбиване не е дала резултат, тяхната решителност става непоколебима и просто обявяват: „това беше, край”. Нужна е доста енергия за засейване, обясняване и утешаване на детето в такава ситуация, но обикновено след няколко седмици всичко вече е забравено.

В случаите на рязко отбиване е важно да следите състоянието на гърдите си за неприятно препълване, което може да доведе до запушвания. Ако усещате гърдите си напрегнати и имате силен дискомфорт, е добре да изцедите малко (колкото да почувствате облекчение).

Дете след 3 години

Ако сте стигнали до тук с кърменето, то сигурно неговият край е съвсем близо. Децата в тази възраст често сами разреждат кърменията или пропускат някои, много по-склонни са да заменят кърменето за четене на книжка или разходка (методите за плавното отбиване в предходната част могат да бъдат използвани много успешно  и в тази възраст). Разбира се, има и деца, които трудно се разделят с кърменето, дори и на тази възраст.

Като допълнителни идеи може да използвате и още:

  • Можете да опитате и с много обяснения да подготвите детето, че то вече е достатъчно голямо и е „изпило млякото”.
  • Специално „финално” тържество – можете да изберете празник на детето или случайна дата, която да направите празник.

Имайте предвид, че дори и самоотбилото се дете може да изпитва носталгия по кърменето и ще изисква малко повече внимание и гушкане. Възможно е и вашите чувства да са доста смесени, въпреки че месеци наред сте работили именно с тази цел – това е съвсем нормална част от живота ви на майка. Но в крайна сметка, отбиването е просто един преход към нов вид общуване с вашето дете, който отваря място за много нови вълнуващи преживявания.

Ако имате нужда от допълнителна информация и подкрепа по пътя на отбиването, можете да се свържете с нас на националния ни телефон 0896 418 488 или да потърсите консултант близо до вас.

-

Росица Леондиева
доброволен консултант по кърмене към НАПК

-

Библиография:

Huggins K and Ziedrich L, The Nursing mother’s guide to nursing, The Harvard common press, 2007

Bumgarner N.J., Mothering your nursing toddler, LLLInternational, 2007

Bengson D, How weaning happen, LLLInternational, 2000

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени