Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Проблеми при бебето

Колики, рефлукс и кърмене

Сигурна съм, че ако се направи социологическо проучване за топ 5 на най-големите притеснения при отглеждането на бебето в първата година от живота му, коликите ще са сред фаворитите. Според повечето специалисти те започват две до три седмици след раждането и отминават до третия-четвъртия месец, но аз самата съм срещала майки, които са убедени, че тридневните им бебета плачат от колики. Няма очертана единна симптоматика на явлението, но ще се опитаме да дадем най-общо определение на този родителски кошмар.

Една духовита дефиниция казва, че коликите са “пристъпи на плач, които траят три часа дневно поне три дни в седмицата най-малко три месеца”.

Най-често като колики се определят необяснимите вечерни пристъпи на безпокойство и плач на  бебето. Обикновено те се подобряват от гушкане, люлеене, сучене, масажиране или  сухи топли компреси на коремчето. В по-лошия случай в късния следобед и вечер бебетата са спохождани от пристъпи на нервност, лицето им почервенява, крачетата им се присвиват към тялото, след което следва силен писък и временно успокояване, което продължава до следващ пристъп. Родителите са убедени, че детето им изпитва неописуема болка.

Характерното за този иначе болезнен и за родителите период е, че бебетата, извън периодите на пристъпи, се чувстват и наддават добре.

Повлияването на коликите от различни  медикаменти е доста спорно, въпреки съществуването на множество класически и алтернативни средства. Тяхната неефективност е обяснима поради факта, че няма една конкретна причина за съществуването на този феномен. Широкото им разпространение пък е следствие на вътрешната ни необходимост да предприемем нещо, когато детето ни страда. Преди години педиатърката на сина ми ме уверяваше, че “капките за колики са най-вече за успокоение на родителите”. Предпочитах да не й вярвам, за да не се чувствам безсилна в иначе редките случаи, в които детето ми се гърчеше, а аз бях убедена, че то страда ужасно.

Смята се, че кърмените бебета страдат от колики по-рядко. И те обаче не застраховани срещу някои от причинителите на бебешкото неразположение, а в някои случаи виновник за него може да е  неправилната организация на кърменето.

Ето какво се крие най-често зад плача от колики:

    • Вечерно неразположение

Голямата част от бебетата са нервни и плачат в късния следобед или вечер. Ако се замислим, и ние рядко по това време сме в най-добрата си форма. Причината за вечерния плач може да е различна – натрупана умора, усещане за самота, твърде много хора наоколо и т.н. Разумно е всеки път при необясним плач най-напред да проверите дали причината не е нова и различна от досега, но пък прозаична – като обрив по дупето или някоя твърде стегната дрешка. След като изключите такъв вариант, може да сте сигурни, че при всички положения бебето ще се почувства по-добре, ако го гушнете, поносите, ако го накърмите или му попеете. Някои деца вечер имат желание да са непрекъснато на гърдата в продължение на няколко часа и това им помага този период да мине по-леко и да не плачат толкова. Ако забележите, че вашето бебе се чувства по-добре да стои на гърдата в тези моменти, не се притеснявайте да го оставяте да суче колкото дълго поиска.

    • Твърде много мляко

Повечето майки са готови да се хранят с какво ли не, да пият какво ли не и да приемат какви ли не билки и медикаменти, за да имат много мляко. Разбира се, за да кърмим детето си, трябва да има с какво. Но прекалено големите количества мляко могат да създадат не по-малко проблеми от неговия недостиг. Когато млякото е повече от нужното за бебето, може да се сблъскате с някой от следните проблеми:

√   Прекалено силен рефлекс на потичане. В този случай струята е твърде силна, бебето трудно засуква, дави се, не може да преглъща добре, което може да доведе и до отказване от гърдата, тъй като  тя се свързва с отрицателни преживявания. Затова е добре да изцедите мъничко мляко, за да омекне ареолата, да пробвате кърмене в алтернативни на класическата люлка пози (легнала, конче), да кърмите от едната гърда на хранене, за да може да се намали свръхпроизводството. Позите, при които вие сте силно полегнала назад, а бебето лежи по коремче върху вас, обикновено помагат много, тъй като млякото тече „срещу гравитацията”, което намалява силата на струята. Когато бебето е отгоре и главата му е по-високо от гърдата, това му позволява да има добър контрол над струята и над храненето.

√   Прехранване

Някои бебета са по-лакоми, а майките им имат твърде много мляко. И в този случай бебетата поемат твърде много мляко набързо, нахранват се често за няколко минути. След това връщат храна, имат болки в коремчето и плачат, като понякога се извиват назад. При все това, те наддават повече от добре и успяват за малкото време на гърдата да поемат необходимото им количество мляко. Хубавото е, че след като върнат излишното мляко, бебетата обикновено се успокояват.

И в такива случаи е добре да се експериментира с различни пози, като често удобни са легналата и конче, за да може да се регулира струята на млякото. За предпочитане е да предлагате една гърда на кърмене, като често оригвате бебето. Постепенно би трябвало количеството мляко да се регулира и да  бъде толкова, колкото е необходимо на кърмачето.

√   Лактозно „претоварване”. Кърмата като жива течност е с променлив състав. Обичайно първите глътки мляко, които потичат от гърдата, са с относително по-малко количество мазнини. Ако поради неправилна информация сменяте гърдите след определен брой минути, а не когато бебето покаже, че е приключило с първата, има опасност бебето да приеме повече лактоза и недостатъчно мазнини. В тези случаи ензимът, който обработва захарта (лактаза),  не смогва да обработи цялото количество лактоза. Неразградената лактоза предизвиква ферментация в червата и затова се появяват газове и воднисти, зелени изпражнения. Р. Нобъл и Ан Бови (1998) наричат това „лактозно претоварване” и определят като негови причинители освен приема на нискомаслено мляко, така и ограничаването на сукането в рамките на определени часове и минути, както и съкращаването на времето за кърмене от страна на майката, когато то е болезнено за нея. Същият резултат може да се получи и когато бебето не суче достатъчно ефективно.

Бебетата, които сучат добре и наддават,  но имат посочените вече проблеми – плач, газове, чести воднисти, слузести и зеленикави изпражнения,  може да се чувстват по-добре, ако им се предлага да сучат от едната гърда, докато я изпразнят добре, като на гърдата се прилага и компресия, а след това, ако желаят, да им се предложи и другата гърда. В останалите случаи, когато бебето не суче ефективно, а зърната са разранени, трябва да се вземат мерки за корекция на позата при кърмене, за да има добър трансфер на мляко, както и на кърмачето да се предлага гърда достатъчно често -  8-12 пъти в денонощието.

Коликите могат да са предизвикани и от реакция към съставки, които преминават през кърмата. Най-често реакцията е срещу белтъка на кравето мляко. Затова е препоръката да не прекалявате с употребата особено на прясно мляко. Някои бебета реагират на кофеина, който приемате. Също така бебетата на майките, които пушат, докато кърмят, по-често страдат от колики.

Както става ясно, в голямата си част тези проблеми са лесно разрешими и с корекция на позата, промяна в организацията на кърменето или в навиците ви можете да се справите с тях. Нещата, които помагат във всички случаи, описани дотук:

  • Гушкане и движение – прегръдката може да не спре плача, но за вашето бебе е важно да ви усеща до себе си. Има разлика дали плачете в прегръдките на любим човек, или самичък в стаята, нали :) Кенгуру, слинг и танцуване на приятна музика с бебето може да направят този период доста по-поносим. Някои бебета заспиват като с магическа пръчка, ако ги повозите в колата – често това помага в най-отчаяните ситуации.
  • Сукането помага при повечето бебета – не се притеснявайте да използвате кърменето като успокоение, дори да се случи да кърмите 2-3 часа непрекъснато. Ако това успокоява бебето ви, значи е точно това, което му е нужно – а ако забележите, че бебето не се чувства по-добре или отказва да суче, тогава поне сте наясно какво не върши работа.
  • Бебетата често се чувстват добре, когато коремчето им се затопля – дали от тялото на възрастен, или от топла кърма или сешоар;
  • Много деца се успокояват и задрямват, когато слушат „бял шум” – независимо дали това ще е сешоара, прахосмукачката, абсорбатора в кухнята, радиото, поставено между станциите, или запис на бял шум на компютъра или телефона ви.

Причините за коликите обаче  могат да са и по-сериозни и тогава те могат да се диагностицират само от специалист.

    • Гастроезофагеален рефлукс  (ГЕР)

Оказва се, че в много случаи причината за т.нар. колики е наличието на рефлукс. Според Линда Палмър днес се спекулира с рефлукса така, както преди време се е спекулирало с коликите, като тази нова диагноза в голяма част от случаите не е по-полезна за родителите.

Обикновено мускулът, който свързва езофагуса със стомаха, не позволява на млякото, храната и стомашните киселини да се върнат обратно. При много бебета храносмилателната система не е добре развита и тези киселини се преминават отново в езофагуса, при което се получава дразнение, подобно на парене.  В по-голямата част от случаите връщането на храна не причинява нищо повече от неудобството на честото сменяне на дрешките, те наддават и като цяло се чувстват комфортно, а когато през втората половина от първата година тези мускули започват да работят по-добре, проблемът отшумява.

Когато обаче освен връщането на храна, бебето също така не наддава добре, има проблем с храненето, чести респираторни проблеми,  страда необяснимо често от отити, настинки, бронхити и т.н., е възможно да става въпрос за патологично състояние, наречено ГЕР – гастроезофагеален рефлукс. Онова, което може да ви подскаже, че не става въпрос просто за колики е, че бебетата с болка не свиват крачета към коремчето, както е обичайно при коликите, а се извиват назад като дъга и предпочитат да са изправени, а не сгънати. Връщането на мляко в тези случаи не води до успокояване на детето, а напротив – бебешкият плач често започва или се усилва след връщането и оригването.

Въпреки че очертахме някои много характерни симптоми, ГЕР може се диагностицира само от гастроентеролог. Обикновено симптомите са най-характерни за периода от първия до четвъртия месец и спонтанно изчезват в 50% от случаите до 10-месечна възраст. Често след захранването състоянието на бебетата с ГЕР рязко се подобрява.

Най-удачно е бебе с ГЕР да се кърми в поза конче, която не позволява млякото да се върне обратно. Детето се чувства значително по-добре в изправена позиция, затова при легнала поза е добре майката да постави ръката си под главата на бебето.

Част от бебетата с рефлукс отказват да се хранят, тъй като свързват този процес с неприятните усещания в последствие. Освен пробването на различни пози е добра идея да се кърми на тъмно, спокойно място, да се стимулира контактът кожа до кожа; да се осигури добро засукване на бебето за гърдата, за да е ефективно кърменето и да се поема по-малко въздух.

Друга част от бебетата с ГЕР пък искат да са на гърдата постоянно. Те се стремят да отложат идването на периода след хранене, с който са свързани неприятните им преживявания. Понякога обаче това може да доведе до засилване на симптомите. В този случай може да помогне даването на залъгалка или предлагането само от една гърда на едно хранене.

Други медицински причини за необясним и продължителен плач при бебетата могат да са ушни или уроинфекции, запек и други, които се диагностицират от специалисти.

Може и да ви се струва, че нещо съм пропуснала и причинителят на коликите при вашето бебе не е споменат досега. Сигурно сте прави – вие сте специалистът по вашето бебе и е чудесно, че се вглеждате така добре в него и го разбирате все по-добре с всеки изминал ден. Това ще помогне както да откриете точните симптоми на „вашите колики”, така и за да разберете кои начини действат най-добре за вашето бебе. Съкровеният контакт с новородената ви рожба ражда както въпросите, така и отговорите.


Биляна Тодорова
доброволен консултант по кърмене към НАПК


Библиография:

Sears W., M. Sears Сoping with colic  http://www.askdrsears.com/html/5/t051300.asp

Bonyata  K. Spitting Up & Reflux in the Breastfed Baby http://www.kellymom.com/babyconcerns/reflux.html

Lawlor-Smith C.,  L. Lawlor-Smith Colic in infancy http://www.sdgp.com.au/client_images/18183.pdf

Newman J. Colic in the breastfed baby http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=13:colic-in-the-breastfed-baby&catid=5:information&Itemid=17

Secker D. Gastroesophageal Reflux Disease, in: In-Touch, vol 18, 2/2001 http://www.hini.org/HINI/pdfs/InTouchVol18_2.pdf

Palmer L. When the Pediatrician Say “GER”, http://thebabybond.com/GER.html

Noble R., Anne Bovey Resolution of Lactose Intolerance and ‘Colic’ in Breastfed Babies, the paper was presented at the ALCA Vic (Melbourne) Conference on the 1st November, 1997, http://www.health-e-learning.com/articles/Lactose.pdf

My baby is fussy! Is something wrong? http://www.kellymom.com/babyconcerns/fussybaby.html

Карп Х. Да излекуваме коликите – четвъртият триместър, успокояващият рефлекс и петте правила http://xedra.wordpress.com/livingwithbaby/5stepsforcolic/

Колики, бебешко повръщане или гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)? Как да ги различите http://xedra.wordpress.com/livingwithbaby/ger_or_colic/

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени