Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Какви са целите на Световната седмица на кърменето тази година?

Отново е лято и морето и пясъкът са в мислите на всички :) , но преди да се отдадем на заслужена почивка, пред нас е това време на годината, в което значимостта на кърменето e в сериозен международен фокус – Световната седмица на кърменето (World Breastfeeding Week), 1-7 август.

Тази година тя е под надслов – КЪРМЕНЕТО – основа на живота. В свят, изпълнен с неравенства, кризи и бедност, кърменето е основата на доброто здраве на бебета и майки през целия им живот.

Логото, избрано за тазгодишното издание на Световна седмица на кърменето (с хаштаг #WBW2018), представя „триадата“ на родителите и тяхното дете, която да подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Клоните, листата и кълновете са символ на растежа и развитието.

Линията, която се ражда от триадата и се превръща в листа, е връзката между кърменето и храненето, хранителната сигурност (състоянието на надежден достъп до достатъчно количество достъпна, питателна храна) и намаляването на бедността.

Кърменето предотвратява глада и недохранването във всичките му форми и гарантира хранителната сигурност на децата дори и в периоди на криза. Без допълнителна тежест върху доходите на домакинството, кърменето е евтин начин за хранене на децата и допринася за намаляване на бедността. Храненето, хранителната сигурност и намаляването на бедността са от основно значение за постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие на Обединените нации.

 А целите спрямо кърменето тази година са:

 ИНФОРМАЦИЯ, достъпна за всички хора, за връзките между доброто хранене, хранителната сигурност, намаляването на бедността и кърменето.

 ЗАТВЪРЖДАВАНЕ (закотвяне) на кърменето като основа на живота.

 АНГАЖИРАНЕ на личности и организации за по-голямо въздействие.

 ПОДБУЖДАНЕ на действия за насърчаване на кърменето като част от доброто хранене, хранителната сигурност и намаляването на бедността.

Всички ние имаме важна роля в осигуряването на растежа, развитието и оцеляването на децата по света. Както всяка година, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ ще се включи активно в инициативите на Световния алианс за кърмене (WABA), СЗО и УНИЦЕФ като част от изпълнението на мисията си за повече кърмени бебета в България. Ще бъдат организирани интересни мероприятия за бъдещи и настоящи майки, имащи за цел повишаване на информираността и насърчаване на кърменето.

Главна задача на НАПК е майките да бъдат добре информирани за ползите и предизвикателствата, свързани с кърменето, и да им бъде оказвана помощ и подкрепа да преодоляват трудностите, с които се срещат. Информацията и подкрепата, която доброволците – представители на асоциацията предоставят е съгласно най-новите препоръки на СЗО и УНИЦЕФ и  напълно безплатно.

Програмата на НАПК със събитията организирани по повод Световната седмица на кърменето 2018 ще можете да намерите скоро тук на нашия сайт, както и на страницата ни във Фейсбук.

Инициатор на Световната седмица на кърменето е Световният алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, занимаващи се със защитата, популяризирането и подпомагането на кърменето в световен мащаб въз основа на декларацията „Иноченти“, Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и малките на деца и други международни стратегически документи.
Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени