Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Интернетът е голям и неетичният маркетинг дебне отвсякъде

© Kharyadi | www.stockfreeimages.com

Знаете, че темата за неетичния маркетинг е винаги актуална и изключително важна. Искамe да напомним също така, че имате право на защита от потенциално опасни практики и че фактът, че нещо се случва често и е широко разпространена практика, не означава, че то е препоръчително или безопасно.

Международният кодекс за разпространение на заместители на майчина кърма е документ, който е изготвен  от СЗО и УНИЦЕФ още през 1981 г., но оттогава периодично се актуализира. Неговата задача е да защити кърменето, майките и бебетата, както и да регулира употребата (когато е необходима) и разпространението на заместители на майчината кърма и други продукти, предназначени за изкуствено хранене, по начин по който не се нанася вреда на родителите и кърмачетата. Кодексът има задължителен характер за производителите на заместители на майчина кърма, както и за здравните специалисти в областта на детското здравеопазване и грижа.

 Смятаме, че е полезно да знаете, че:

  • Продуктите, в обхвата на действие на Кодекса, не могат да бъдат рекламирани или представяни по какъвто и да било начин пред обществото (това означава забрана за реклама по телевизията, в социалните мрежи, масмедиите, списания, сайтове, билбордове, на плакати в лекарските кабинети и болничните коридори)

  • Не е позволено на производителите и дистрибуторите ( техни служители и консултанти)  да предлагат директно или индиректно на бременни жени, майки или членове на техните семейства мостри на продукти в обхвата на Международния кодекс;
  • Във връзка с горните две точки, не се позволява и реклама, раздаване на мостри или други промоционални похвати, стимулиращи продажбите, директно на потребителите в търговските обекти и в търговската мрежа (например специални стелажи, ваучери за отстъпка,  специални промоции и т.н.).
  • Не е позволено производителите и дистрибуторите на тези марки да разпространяват сред бременните жени и майките на кърмачета и малки деца каквито и да е подаръци или артикули и прибори, които биха могли да рекламират употребата на заместители на майчина кърма или хранене с шише.
  • Служителите от маркетинговите отдели на компаниите производители или дистрибутори не могат да търсят какъвто и да било пряк или косвен контакт с бременни жени или майки на кърмачета и малки деца. (Тоест не е позволено да дават съвети на жените в търговския обект или в социалните медии.)

 И още:

  • Като част от своите служебни задължения служителите, които отговарят за маркетинг на продукти в обхвата на Международния кодекс,  не могат да провеждат обучения на бременни жени или майки на бебета и малки деца. (…)
  • Да, лекции за родители, организирани от тези компании или служители, не са позволени и представляват риск за кърменето.

В актуализирания вариант на Кодекса от 2017 г. са включени и следните нови регулации, в сила от 2016 г. (WHA 69.9):

√  Пояснение, че смесите за хранене на деца след 6 месечна възраст също попадат в обхвата на Международния кодекс и не могат да бъдат рекламирани.

  Препоръка, че върху етикетите на всички допълващи храни следва да се пояснява, че е нужно кърменето да продължи 2 години и не следва такива храни да се предлагат преди 6 месеца.

  Препоръка етикетите и дизайнът на продукти, различни от заместителите на майчино мляко, да се различават от тези, използвани за заместителите, за да се избегне кръстосана реклама.

  Потвърждение, че всяко дарение за здравната система (вкл. за здравни работници и професионални асоциации) от компании, които продават храни за кърмачета и малки деца представляват конфликт на интереси и трябва да се избягват.

  Препоръка да НЕ се допуска спонсорство за срещи на здравни специалисти и научни срещи от страна на компании, които продават храни за бебета и малки деца.

 

А ето и списък с продуктите, включени в обхвата на Международния кодекс:

  •  Заместители на майчиното мляко, включително формули (АМ). Под това трябва да се разбира включително и всякакви млека или заместители на млякото, които са специфично насочени към хранене на кърмачета и малки деца до 3 години, включително млеката, предназначени за деца над 6 месеца.

  • Други храни и напитки, представяни като подходящи за хранене на бебето през първите 6 месеца от живота му, когато е препоръчително изключителното кърмене, включително бебешки чайове, сокове, води.
  • Шишета за хранене и аксесоарите им.
  • Ако фирмата произвежда и шишета, и помпи, регулациите важат за всички продукти,  макар помпите сами по себе си да не попадат в обсега на Кодекса. Целта е да се избегне кръстосана реклама и т.н. Има фирми, които са т.нар. “Code compliant” и произвеждат помпи в пълно съответствие с мерките, предвидено в Кодекса.

 

Този разговор е особено важен в настоящия момент, защото пандемията и силно усложнената международна обстановка донесе още повече предизвикателства за майките, но и предостави широко поле за използване на редица неетични практики.

Специалисти алармират за агресивен маркетинг на компании, които попадат в обхвата на действие на Международния кодекс по време на пандемията, чиято тактика включва дезинформация относно кърменето и необосновани твърдения, насочени към създаване на страх и несигурност у родителите.

В скорошно изследване сред 1360 жени във Великобритания, 80% съобщават, че компании, които попадат в обхвата на Международния кодекс, са осъществили контакт с тях по време на националния локдаун, основно чрез социалните медии.

 

Когато знаете от какво да се предпазите, можете да се опазите по-добре.

 

„Маркетинг техниките на компаниите за адаптирани млека включват:

  нерегулирано инвазивно онлайн таргетиране *

  спонсорирани мрежи за съвет и телефонни линии за помощ

  промоции и безплатни подаръци

  практики, които целят да повлияят обучението и препоръките на здравните специалисти

 Трябва да спрем експлоататорския маркетинг!” – СЗО

 

* чрез анонимни cookie записи може да се проследи поведението на потребителите онлайн, с което се засичат техните характеристики (напр. пол) и интереси. Получените данни се използват, за да бъдат насочени към вас конкретни реклами и спонсорирани постове. 

 

! Не е допустимо прикрито тези фирми да плащат на инфлуенсъри за реклама в социалните мрежи и да пускат спонсорирани публикации, които дебнат от всеки ъгъл, ако сте жена или сте проявили интерес към бебешки стоки.

! Не е приемливо да се раздават продукти чрез томбола по време на събития.

! Не е етично да плащат за реклама в затворени групи за взаимопомощ на майки.

! Нямат право да провеждат лекции за родители или да ги спонсорират, или представителите им да имат пряк контакт с вас.

! Не е допустимо рекламите на продукти, които попадат в обхвата на Кодекса, да са поставени в кабинети и болници. Както и на всяко друго място.

 

Докладвайте нарушенията – има смисъл! Вашата позиция е от значение и може да доведе до положителна промяна.

Ето тук БАБХ дава възможност да подавате сигнали за нарушения на българската наредба (по-долу ще намерите активна връзка към нея, за да се запознаете със съдържанието ѝ).

Световните лидери в областта на общественото здраве и науката за кърменето също не спират да работят по тази тема, с цел да се постигне по-добро ниво на защита и ограничение на нарушенията на Кодекса.

Д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО, UNICEF и партньори изнесоха в края на февруари 2022 г. нов доклад  – Как маркетинга на адаптирани млека повлиява нашите решения за храненето на децата.

Докладът – най-обширният по рода си досега – разглежда опита на над 8500 жени и 300 здравни mрофесионалиста в 8 страни. Той изобличава агресивните маркетинг практики, използвани от индустрията за млека за кърмачета, а също така показва въздействието им върху семействата и децата. Докладът призовава цялото общество да заеме активна позиция и очертава възможностите за действие. Може да видите видео от събитието тук.

 


Даниела Лютакова

акушерка, IBCLC

 

Източници:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32119-X/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967752/

Международният кодекс за разпространение на заместителите на майчина кърма (2017 Update):
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/254911/WHO-NMH-NHD-17.1-eng.pdf

Наредба за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни:
https://www.bfsa.bg/userfiles/files/KH/Doc/NAREDBA_za_iziskvaniqta_kym_systava_harakteristikite_i_naimenovaniqta_na_hranite_za_kyrmaceta_i_preh.pdf

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени