Архив за етитет: хигиена на гърдите при кърмене

Хигиена на гърдите – кога и как?

На много места все още може да се срещнат препоръки за измиване на гърдите преди и/ли след кърмене с цел поддържане на добра хигиена и избягване на инфекции.

Ние всички сме свикнали да си мием ръцете много често, особено преди хранене, а също и да измиваме приборите и съдовете след всяка употреба. Когато се използват шишета за хранене на бебето, те също не само се мият, но и се стерилизират преди употреба. Съответно на пръв поглед такава препоръка за миене на гърдите преди и след кърмене изглежда много логична и разумна. Дали всичко това обаче е приложимо към гърдите и какъв е ефектът от миенето върху тях?

„В родилния дом ми казаха да измивам гърдите с вода и сапун преди всяко кърмене“.

Практиката за миене на гърдите с вода и сапун преди кърменето всъщност може много да навреди.

Природата се е погрижила добре за гърдите – по време на бременността вероятно сте забелязали едни подобни на брадавички или надигнати пъпки образувания по ареолата. Това са Монтгомеровите жлези – те са вид мастни жлези, чиято функция е да отделят малко количество секрет. Този секрет има две важни функции – първата е да омазнява и поддържа еластична нежната кожа на ареолите и зърната. Втората е обонятелен фар за бебето – секретът има мирис, който е същият като мириса на околоплодните води и насочва бебето към гърдата.

Публикувано в Основи на кърменето | Етикети: | Коментарите са изключени