Архив за етитет: Програма за действие

Какви са посланията на Световната седмица на кърменето през 2022 година

Една африканска поговорка гласи: „Необходимо е цяло село, за да се отгледа едно дете.“ Това до голяма степен отразява посланието на кампанията по повод Световната седмица на кърменето тази година. Родителите се сблъскват с множество предизвикателства, за да осигурят най-добрата грижа за своето дете по време на бременността и около раждането. Продължаващата грижа за бебето и детето на следващите етапи е също толкова жизненоважна. Много участници съставляват „топлата верига на подкрепа на кърменето“ – в системата за здравни услуги, общността, работните места – и на всеки етап майките имат нужда от адекватна подкрепа от всички тях, за да могат да кърмят оптимално. Въпреки постигнати напредък, в постпандемичната 2022 година геополитическите конфликти допълнително разшириха и задълбочиха неравенствата, водещи до несигурност в прехраната на все повече хора. Ограниченият капацитет на здравната система доведе до допълнително влошаване на подкрепата за кърменето, а таргетираните действия на индустрията на производителите на млека за кърмачета продължи да влияе негативно на решенията на родителите за начина на хранене на техните бебета. За 30-ти път Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) организира през тази година глобалната кампания, която има за цел да информира  и да ангажира обществото и ключовите участници, …

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , , | Коментарите са изключени

Програма за действие за ССК 2021 на Световния алианс за кърмене (WABA)

Тази година мотото на Световната седмица на кърменето е „Защитата на кърменето: споделена отговорност“. Нейна основна цел е да фокусира общественото внимание върху кърменето като човешко право, което трябва да се зачита, защитава и спазва и да очертае необходимостта от съвместни усилия на много равнища, особено в контекста на световна криза, за да може това да стане реалност. Както всяка година, глобалната кампания се организира от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации, подкрепящи кърменето. Програмният документ на кампанията, създаден от WABA, може да видите преведен на български тук.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , , | Коментарите са изключени

Програма за действие за ССК на Световния алианс за кърмене (WABA)

Тази година мотото на Световната седмица на кърменето е „Да подкрепим кърменето за по-здрава планета“. Нейна основна цел е въздействието на храненето на бебетата върху околната среда и изменението на климата и върху необходимостта от защита, насърчаване и подкрепа на кърменето за здравето на планетата и нейните хора. Както всяка година, глобалната кампания се организира от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други световни и национални организации, подкрепящи кърменето. Подкрепата за кърмене има много измерения, но без политически решения и действия тя ще си остава слаба и неефективна. Нашият дом Земята, майките, бебетата, всички ние и се нуждаем кърменето отново да стане норма за храненето в първите месеци от човешкия живот. Програмният документ на кампанията, създаден от WABA, може да видите преведен на българскитук.

Публикувано в Новини | Етикети: , , , , , , , | Коментарите са изключени