Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини, Статии

Миризмата на кърма намалява болката

Миризмата на кърма намалява болкатаМиризмата на кърма може да има мощен успокояващ ефект върху новороденото, подложено на болезнена процедура – това доказва ново изследване, цитирано в сайта microbiomecourses.com.

Кратка, но пък болезнена и често срещана процедура скоро след раждането е взимането на кръвна проба. Дали е възможно миризмата на кърма или на адаптирано мляко да смекчи острата болка, усещана от новороденото – това е хипотезата, тествана в проучване в Турция от В. Tasci и Т.К. Ayyildiz през 2020.

Проучването:

  • 84 новородени са разделени на две групи (42 хранени с адаптирано мляко и 42 с кърма).
  • Всички бебета са доносени (родени между 38-42 гестационна седмица).
  • Всяко бебе тежи между 2500 – 4000 гр.
  • Убожданията в петата са направени 1 час след хранене.
  • Два милилитра от адаптираното мляко или кърмата са накиснати във филтърна хартия и се държат под носа на бебето в продължение на три минути.
  • Болката, усетена от всяко бебе при вземане на кръвна проба от петата, е оценена с помощта на скалата за болка за новородени бебета (NIPS система за оценяване).
  • Пулсът на бебето и насищането с кислород в кръвта са измерени с помощта на пулсов оксиметър.
  • Взети са проби от слюнка преди и след взимането на кръв и е измерен слюнчения кортизол.
  • Плачът на новороденото е записан с хронометър.

Резултатите:

С миризма на кърма: равнището на болката и сърдечната честота са по-ниски. Прагът на болката и сърдечните честоти на новороденото в групата с миризма на кърма са значително по-ниски от тези в групата с адаптирано мляко ( p <0,001).

С миризма на адаптирано мляко: слюнченият кортизол се увеличава и нивата на насищане с кислород намаляват. Слюнченият кортизол в групата на адаптираните млека се увеличава и нивата на насищане с кислород при тези бебета намаляват значително повече в сравнение с групата с миризма на кърма ( р <0,05).

Оказва се, че още от раждането нашата обонятелна система е толкова силна, че може да промени начина, по който възприемаме и реагираме на болезнените стимули, а миризмата на майчиното мляко е изключително специална и очевидно има мощен успокояващ ефект върху новороденото. Проучването недвусмислено показва, че мирисът на кърма може да промени начина, по който бебето реагира на остра болка.

В заключение цитираме извода, който правят авторите на изследването:  Миризмата на майчиното мляко може да бъде полезна за намаляване на болката при новороденото по време на вземане на кръв от петата.

Източник:

Tasci B, Kuzlu Ayyildiz T. The Calming Effect of Maternal Breast Milk Odor on Term Infant: A Randomized Controlled Trial. Breastfeed Med. 2020 Nov;15(11):724-730. doi: 10.1089/bfm.2020.0116. Epub 2020 Oct 29. PMID: 33121256. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33121256/https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/bfm.2020.01…

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени