Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини, Проблеми при майката

Съвременни препоръки за грижа за гърдите при препълване, “запушени” канали и мастит

По време на кърменето и често – в самото му начало, много жени се сблъскват с проблеми като препълнени, болезнени гърди, образуване на “бучки” и т.н. Ако се намирате в такава ситуация, от тази статия ще научите как да различавате отделните състояния, какви са съвременните препоръки при всяко от тях и кога е добре да се обърнете към лекар.

Ако оплакванията се появят през първите няколко дни след раждането, вероятно се касае за ПРЕПЪЛВАНЕ на гърдите - резултат от “слизането” на млякото. Препълването се изразява в уплътняване тъканта на гърдите, оток, болка и в двете гърди едновременно. Гърдите може да са топли и леко зачервени. Възможно е леко повишаване на телесната температура, като обичайни са стойностите 37.2-37.5 градуса.

Обичайно се наблюдава между 3-тия и 5-тия ден след раждането.

  • Млякото може да потича трудно, а бебето може да има затруднения да суче заради отока.
  • Това състояние НЕ Е свързано с хиперлактация и не изисква мерки за намаляване на млякото!
  • Препълването обикновено не прогресира към усложнения и преминава от само себе си дори без допълнителни мерки.
  • Подходящи мерки са: студен компрес, почивка по гръб, гимнастика за гърдите и/или нежен лимфен дренаж, обратен натиск преди кърмене.
  • НЕ поставяйте топли или горещи компреси, не масажирайте агресивно гърдите, не позволявайте друг да го прави! Ако бебето не може да засуче, най-подходящо е нежно изцеждане на ръка, което не причинява болка. След като ареолата поомекне, сложете бебето. Използването на помпа трябва да става с повишено внимание – обичайно е необходимо, ако не е възможно кърмене (при раздяла с бебето или ако бебето не успява изобщо да засуче). Важно е да се използва най-ефективната, а не най-силната степен на вакуума.

 

Останалите състояния, с които можете да се сблъскате (обичайно след втората седмица), носят общото название МАСТИТЕН СПЕКТЪР. 

“Запушено” каналче – най-вероятно първоначално ще се прояви като уплътнен участък (често жените го описват като плочка), леко зачервено и по-чувствително място на едната гърда или усещане за цялостно препълване на едната гърда. Възможно е повишаване на температурата до 38 градуса.

  • Въпреки усещането за блокаж, в действителност няма нищо, което да “запушва” млечните каналчета. Истинската причина за симптомите е оток (подуване) на тъканите в засегнатия дял, което затруднява изтичането на млякото.
  • Много кърмещи майки се сблъскват с подобни оплаквания и те често преминават без никакви усложнения, достатъчно е да се спазват мерките, изброени в края на статията.
  • Към горните симптоми се добавят повишаване на температурата до 38.6-39.5 градуса, втрисане, учестен пулс, в някои случаи гадене и дори повръщане.
  • Маститът често преминава само с описаните по-долу мерки. Важно е да поддържате контакт с медицински специалист, за да се прецени в кои случаи се изисква лекарски преглед и назначаване на антибиотично лечение. Това лечение е съвместимо с кърменето и предотвратява развитието на усложнения.
  • Важна е правилната грижа и избягването на мерки, които може да влошат състоянието на гърдите!

Мастит - възпаление на съединителната тъкан на гърдата, при което не е задължително да има бактериален причинител в първите 24-48 часа, но може и да се развие бактериална инфекция, ако не се овладее навреме.

Как можем да си помогнем при състояния от маститния спектър?

Като прилагаме тези 5 ефективни и ефикасни мерки: 

Ефективност означава да се вършат правилните неща, докато ефикасност е да се правят нещата по правилния начин. При състояния от маститния спектър имаме нужда и от двете!  Ще ги запомните по-лесно с помощта на азбуката – К Л М Н О 

Кърмете по обичайния начин! (не по-често или не по-рядко от обичайното)
  • Избягвайте да стимулирате гърдата по-често или повече от нужното за храненето на бебето. Избягвайте агресивното изцеждане с помпа, което може да увеличи отока. Ако е необходимо (бебето отказва да се храни от засегнатата гърда или сте разделени), опитайте нежно да цедите гърдата на ръка.
  • Избягвайте да масажирате и да мачкате гърдата! Не позволявайте друг да прилага натиск, да масажира и стиска гърдите!
  • Маститът, дори при наличието на бактериална инфекция, не е опасен за бебето и не е пречка да продължите да кърмите!
 Лед
  • Завийте лед или замразени зеленчуци в хавлиена кърпа и ги поставете на зачервеното място.
  • Налагайте студения компрес на всеки час за по 15-20 минути, или при нужда дори и по-често.
  • Не поставяйте лед директно върху кожата, за да предотвратите травмиране на гърдата.
 Медикаменти
  • Нестероидни противовъзпалителни и температуропонижаващи лекарства, съвместими с кърменето, са чистите форми на Ибупрофен и Парацетамол, които не са комбинирани с други съставки. Използвайте според дозата, описана в листовката на лекарството.
  • Може да се приема хранителната добавка лецитин (соев или слънчогледов) за намаляване на възпалението.
 Нежен лимфен дренаж
  • Много нежно галете цялата повърхност на гърдата в посока от зърното към подмишницата.
  • Използвайте натиск, с който бихте потъркали очите си, галили котката или галите бебето си.
Отпуснете се
  • Ако е възможно, почивайте си на легло, все едно сте болна.
  • Приемайте достатъчно течности.
  • Запазете спокойствие. При спазване на горните препоръки, повечето случаи на “запушване” или начален мастит се оправят от само себе си без необходимост от лекарска намеса.

Ако симптомите не започнат да се подобряват в следващите 24-48 часа, или ако не се чувствате добре, се обърнете към медицински специалист.

Дори след настъпване на подобрение и отшумяване на симптомите, пълното възстановяване на гърдата след състояние от маститния сектор отнема известно време. Често жените описват усещане за натъртено/синина или болка като при мускулна треска на мястото на уплътнението в продължение на няколко дни до около седмица.

Виктория Георгиева
Невена Пелтекова-Василева

доброволни консултанти по кърмене към НАПК

Текстът е под редакцията на Христина Янева-Хедра, IBCLC

 

Източник: Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022

 

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени