Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Проблеми при бебето

Сънливите бебета

Много родители се надяват, след като се роди, бебето им да бъде добро, послушно и най-вече да спи много. След появата на бебето те установяват, че неговите фази на сън и будуване не съвпадат с тези на възрастните и започват опити да го приучат, дресират и тренират, за да спи по-продължително. Нормата за сън на новородените (до шестата седмица след раждането) и малките бебета обаче се различава от тази на възрастните.

Като цяло здравите, доносени бебета се хранят 8–12 пъти на денонощие (препоръки на Американската педиатрична асоциация), което означава, че те се хранят на всеки 2-3 часа през деня и правят няколкочасова почивка през нощта. Към днешна дата се счита за допустим един период на непробуден сън с дължина 4-5 часа на денонощие.  Известно е, че новородените бебета често заспиват между храненията. Ако бебето получава минимума хранения за денонощие, има добър цвят на урината и се изхожда редовно, наддава добре на тегло, тогава периодите на продължителен сън не са притеснителни. В същото време обаче е много лесно да се подведем, че бебето е спокойно, доволно и заситено. Честият и продължителен сън може да бъде сигнал за сериозен здравословен проблем. Бебето е отпуснато, сънливо, плаче рядко, суче вяло и не дава добри сигнали за глад. Недостатъчният прием на мляко може да доведе до обезводняване, изоставане или застой в растежа.

Възможните причини са:

√  Силна жълтеница на новороденото (иктер)

Известно е, че жълтеницата предизвиква сънливост. Тогава бебето става отпуснато, не суче ефективно и не получава достатъчно мляко. Вследствие на това то не наддава добре, а стойностите на билирубина (отпадъчно вещество, което се получава при разпадането на детските еритроцити и което трябва да бъде изхвърлено през черния дроб) се повишават. Водата или глюкозата не подпомагат изхвърлянето на билирубина от организма. Билирубинът се изхвърля от организма чрез изпражненията. Коластрата има слабителен ефект, стимулира работата на червата и пречи на всмукването на билирубина в кръвта, от наситения с билирубин мекониум.

Недоносено бебе, бебета, преживели тежко раждане и увредени деца

√ Предлагане на допълнителни храни и течности – създават усещане за ситост при бебето и то заспива

√  Медицински причини, например инфекция

√  Ваксинация

Бебета, чиито майки са получили медикаменти по време на раждането, вкл. епидурална упойка и/ли обезболяващи след раждане с цезарово сечение

  Твърде силна стимулация

Някои бебета „изключват”, заспивайки, ако заобикалящата ги среда е много шумна или ако светлините са много силни.

√  Твърде много мляко

Някои бебета реагират на увеличения поток мляко на третия или четвъртия ден, като заспиват минута – две след началото на кърменето. Идването на млякото може да стане причина за неправилното захващане на гърдата. Набъбналата гърда се захваща по-трудно. В такъв случай може да помогне изцеждането на малко мляко, за да може детето по-лесно да захване с уста, колкото си може повече от гърдата.

  Неправилно поставяне или захващане на гърдата

Неправилното слагане или захващане на гърдата може да доведе до загуба на интерес към сученето и бързото заспиване на гърдата. Правилното захващане ще помогне на бебето да суче по-ефективно.

Как да се справя?

Ако бебето е склонно към продължителен сън и не се събужда за кърмене, е добре да бъдете по-активна и да го събуждате на всеки 2 часа. Добре е да се следят признаците за фазата на лек сън, тъй като тогава усилията Ви да събудите бебето ще бъдат по-ефективни.

Признаци: бързи движения на очите, дори когато са затворени, смяна на изражението на лицето, несъзнателни движения на ръцете/ краката или устата (сукателни движения).

  • Ако детето се буди трудно, можете да свалите връхните дрехи на бебето, да го разсъблечете и да го оставите само по пелена. Контактът „кожа до кожа” е много важен.
  • Бебето ще се събуди и ако го подържите изправено или когато го сложите да седне и леко и внимателно приведете горната част на тялото му напред (рефлекс за отваряне на очите).
  • Лекият масаж на стъпалата, смяната на пелените или извеждането навън също ще спомогнат за събуждането на бебето.
  • Установяването на зрителен контакт и говоренето на бебето могат да допринесат за събуждането на бебето.
  • Смяната на позата при кърмене също би била ефективна : вместо обичайната поза „люлка” можете да опитате т. нар. „футболната поза”.
  • Затъмняване на стаята, където ще кърмите – очите на новородените са чувствителни към светлина. Ярката светлина ги кара да държат очите си затворени.
  • Можете да изцедите малко мляко или да прокарате леко пръст по устните на бебето.

Важно е да знаете, че е нормално новородените да са поспаливи. Обикновено те започват да се будят към 3-5 ден, когато се увеличи и количеството на млякото.

Сънливото дете трябва обезателно да се буди и да се храни, за да му се помогне да се научи да суче, да си създаде връзката глад->неприятно чувство – сучене->приятно чувство на насищане, а най-важното е да му се осигури всичко необходимо за растежа и развитието. Кърменето на поискване започва, след като бебето е възстановило теглото си при раждане и производството на млякото се е установило добре.

Много дечица не сучат задължително през равни интервали време, затова прекъсванията между храненията могат да бъдат различни през различното време на деня. За много деца са характерни скупчените хранения, най-често вечерта. Различните деца различно реагират на стимули. Вие сама ще видите и ще разберете какъв начин на стимулиране подхожда най-добре на Вашето бебе. Важно е да се убедите, че са изключени медицинските проблеми, изискващи лекарско наблюдение.

Добре е да знаете, че времето, прекарано на гърдата, не е обезателно признак за добро хранене. Ако бебето лапне гърдата и суче силно минута или две, а после «се изключи» и суче насън още тридесет минути, може да не е получило достатъчно мляко, дори храненето да е отнело четирдесет и пет минути. Количеството и качеството на силното, хранително сучене е също толкова важно, колкото количеството време, прекарано на гърдата. Бебетата имат нужда да сучат активно 10-15 минути от гърдата, а след това трябва да им се предложи втората.

Кърменето има упойващ ефект за бебетата, което е едно от най-чудесните неща, що се отнася до по-големите бебета (най-добрият начин да сложите бебето да спи), но може да е недостатък при новородените, които обичат да ползват гърдата като залъгалка и може да не поддържат силно хранително сучене толкова дълго, колкото имат нужда.

Най-важното е да се уверите, че Вашето бебе получава достатъчно мляко. Ще е от полза за Вас и бебето да се запознаете с различните техники за ефективно сукане. Можете да вземете под наем кантар и в продължение на няколко дни  да претегляте бебето, но не преди и след кърмене.

Ако освен сънливост присъстват следните симптоми, ВЕДНАГА трябва да се обърнете за помощ към лекар или консултант по лактация. При първа възможност е добре да се опитате да изцеждате мляко. В зависимост от възрастта на бебето и създалата се ситуация, изцеденото мляко ще осигури или допълни храненето на бебето.

•   Летаргичност (детето не може да се събуди)
•   Слаб плач
•   Вяла кожа, която не се изглажда след щипване
•   Суха уста и сълзящи очи
•   Минимално уриниране (по-малко от два мокри памперса за 24 часа)
•   Потънала фонтанела
•   Температура.


Александра Маргаритова
доброволен консултант по кърмене към НАПК


 
 

Библиография:

„Книга за кърменето“, Хана Лотроп

„Азбука на кърменето“, д-р Гру Нюландер

Waking A Sleepy Baby“, Anne Smith, IBCLC

http://www.storknet.com/cubbies/breast/AS-sleepybaby.htm

„Поспаливи бебета“  http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=3137

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени