Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Проблеми при бебето

Изцеждане и поддържане на кърмата при преждевременно родено и/ли болно бебе

Преждевременното раждане, също както раждането на бебе, което изисква интензивни грижи, е голям шок и е съпроводено с много емоции и изключително много тревоги. Притеснявате се какво ще се случи, добре ли ще е бебето (бебетата), кога ще можете да го вземете у дома и как ще се справяте. Вероятно се чувствате тъжна, объркана и безпомощна. Вашето чакано с толкова надежди и радост бебе е далече, поверено в ръцете на лекарите и акушерките и сякаш няма нищо, което вие можете да направите за него и с което да му помогнете.

Вашето мляко обаче е нещо, което само вие можете да осигурите на бебето. То ще създава пряка връзка между вас и детето, като го защитава така, както бихте го пазили, ако още беше в утробата ви.

Кърменето е от изключително важно значение за недоносените и болни бебета. Ако вашето дете получава кърма, то:

  • Ще расте по-добре, тъй като кърмата е много по-лесно усвоима за него
  • Незрялата му имунна система ще бъде постоянно подсилвана, тъй като в млякото ви има съставки, които пречат на бактериите да се закрепват върху лигавиците на стомаха и червата
  • Кърмата го защитава дори от някои специфични и тежки инфекции като НЕК (некротизиращ ентероколит)
  • Ще развие по-пълно интелектуалния си потенциал

Вашата ситуация е много различна от тази, в която бебето се ражда на термин и е здраво. Не можете да разчитате на сукането на бебето, за да се задейства и поддържа образуването на кърма. Кърменето зависи изцяло от вас и от добрата организация и техника на изцеждане, докато състоянието на бебето позволи то да суче ефективно и добре.

За организма ви обаче нещата не са различни. Бебето е родено, плацентата се е отделила, хормоналното начало на кърменето е поставено и гърдите ви очакват да получат стимулация точно толкова често, сякаш бебето ви се е родило на термин. Затова е важно да започнете по същия начин, както бихте започнали в нормалната ситуация, ако бебето беше с вас непрекъснато и имаше постоянен достъп до гърдите.

Кога да започне изцеждането?

В идеалния случай независимо от срока, в който е родено бебето, стимулирането на гърдите трябва да започне още през първите 6 часа след раждането.

Според изследванията при еднакви условия и организация на кърменето майките, които започват да изцеждат кърмата още през първите 24 ч, имат по-голям успех и произвеждат по-голямо количество кърма в края на първия месец в сравнение с тези, които започват по-късно.

Тъй като в нашите болници няма на разположение болнични помпи, нито персоналът се грижи за това изцеждането да започне максимално рано след раждането, а вие няма как да сте предварително подготвена за преждевременно раждане, вероятно няма да имате на разположение помпа за кърма в толкова ранен срок и ще мине малко време, докато се сдобиете с нея.

Изцеждането на ръка обаче е достъпен и лесен вариант за стимулиране на гърдите през това време. Тъй като коластрата е по-гъста и в малко количество, често тя се изцежда значително по-лесно на ръка, отколкото с помпа. Можете да помолите акушерките да ви покажат как да се изцеждате на ръка и да започнете да изцеждате и двете гърди на всеки 2-2,5 ч.

expressedmilkПървоначално количествата коластра, които изцеждате, ще са много малки – нормално е да получавате 2 до 5 мл (половин до една чаена лъжичка) първите няколко пъти, а първите 2-3 дена количеството рядко надвишава 20-30 мл от двете гърди общо. Това е нормалният ход на нещата – количеството мляко започва да се увеличава значително след 4-5 ден, в зависимост от това кога сте започнала да се изцеждате често и регулярно.

В болницата вероятно няма да имате условия за съхраняване на коластрата, а вашето бебе може все още да не е в състояние да получава нищо през устата. Макар това, че няма да можете да съхраните коластра за него, наистина да е загуба, е важно да се изцеждате толкова често, колкото би сукало едно доносено бебе. За вашето бебе е важно да изградите добро количество мляко за времето, когато то ще има нужда от него – а за тази цел е необходимо да изпразвате гърдите много често още от първия ден след раждането.

Колко пъти трябва да се изцеждам?

Първите дни след раждането са „маркетинговата фаза” в производството на мляко, когато се решава колко мляко ще сте в състояние да произвеждате. Честотата на изпразването на гърдите в първите дни определя дали ще изградите голяма фабрика за мляко или ще се ограничите до малка мандричка с неголямо производство.

В самото начало бебенцето ви е много мъничко и нуждите му са много малки – често захранването на недоносеното бебе започва с 1-2 мл на хранене и първоначално вие ще можете да покривате нуждите му даже само с едно изцеждане на ден. Вашата цел обаче е да имате достатъчно мляко за едно здраво доносено бебе – и съответно е нужно от самото начало да осигурите толкова стимулация, че гърдите да имат способността да произвеждат такова количество.

Млечната жлеза съдържа множество клетки, чиято функция е да произвеждат мляко. В първите дни след раждането хормоните, които организмът ви отделя, активират всички тези клетки и след 3-4 дена количеството на изцеденото мляко рязко започва да се увеличава. Ако обаче гърдите не се стимулират постоянно и често чрез пълно изпразване, голяма част от тези клетки преминават в „спящ” режим и престават да произвеждат. Ще остане само една малка част, която да произвежда толкова, колкото се задава чрез честотата на изцеждане – ако в продължение на няколко седмици задавате около 100-200 мл за денонощие, защото в момента на бебето е достатъчно толкова, гърдите ви постепенно ще се нагодят да произвеждат приблизително такова количество.

Едно доносено бебе обаче има нужда от 700-800 мл кърма за денонощие – и когато ви потрябва повече мляко, ще е много трудно „спящите” клетки да бъдат събудени. Увеличаването на млякото в такава ситуация ще изисква много труд и усилия и ще е свързано с много притеснения и борба. Затова, особено в ситуации като вашата, когато се очаква продължителен период на разделяне от бебето, е изключително важно в първите седмици да се поддържа изцеждане с такава честота, с каквато би сукало едно родено на термин бебе – поне 8 пъти за 24 ч – и да се стремите да постигнете и поддържате това количество, докато бебето ви закрепне и порасне достатъчно.

Изцеждането и поддържането на изобилно количество мляко е важно по няколко причини:

Дори най-добрата помпа на пазара не е със същия ефект като вашето бебе. При поддържане на кърмата само с изцеждане обичайно количеството мляко леко намалява след първите няколко седмици. Затова е добре първоначално да има повече кърма, отколкото са нуждите на едно доносено бебе, така че намаляването да не е от особено значение и пак да може да покривате спокойно нуждите на бебето, дори когато то е вече пораснало и наближило термина.

Изобилието от мляко има още една много важна страна – когато има много мляко и то тече лесно, бебето се храни значително по-лесно на гърда и много по-бързо се научава да суче.

Как да организирам изцеждането – все пак трябва да мога да почивам и да ходя до болницата да виждам бебето…

Ясно е, че е почти невъзможно да се цедите денонощно на 3 ч – това е непосилно да се прави в продължение на седмици. Затова е нужно да се намери начин хем да се вмъкнат 8 изцеждания, хем да има и поне една по-голяма пауза за сън за вас.

Максимално голямата пауза без изцеждане, която можете да си позволите един път в денонощието, е 5-6 ч. Добре е тя да бъде използвана за нощен сън, което ще ви позволи да си починете и да сте в добра форма. Т.е. ако приемем, че последното изцеждане за денонощието ще е около полунощ, тогава ще е необходимо да се събудите към 5-5.30 ч за първото изцеждане от новия ден (гърдите ви вероятно ще ви дадат сигнал за събуждане още преди алармата, понеже ще започнат да се препълват). Тъй като през тези 5-6 ч не сте изцеждала, от денонощието ви остават 18-19 часа, в които трябва да вмъкнете 8 изцеждания. Очевидно е, че няма как тези 8 изцеждания да са през 3-часови интервали, затова е разумно да опитате изцеждане през около 2 ч. А тъй като сигурно в един момент трябва да отидете до болницата да видите бебето, където вероятно ще се забавите, ритъмът ще се наруши.

pumpingПочти невъзможно е да постигнете равни интервали между изцежданията – за щастие обаче това не е необходимо. Бебетата също не сучат на равни интервали, а има моменти, в които сучат по-често и моменти, когато правят по-големи паузи. Като имате предвид това, може да се стремите да се изцеждате на около 2 ч през деня в моментите, когато сте у дома. Ако се наложи да имате по-голяма пауза, тогава може да компенсирате с няколко кратки изцеждания през малък интервал, напр. през час-час и нещо. За бебетата е много типично да сучат на всеки половин-един час привечер в продължение на няколко часа, така че за организма ви това не е странен ритъм.

Ако в началото сте изцеждала през по-големи интервали, е възможно когато започнете да изцеждате по-често да ви се струва, че цедите много по-малко мляко и това може да ви притеснява доста. Важно е да гледате количеството, изцедено общо за 24 ч, а не колко сте изцедили на една сесия. На практика 8 изцеждания по 30 мл е същото количество като 6 изцеждания по 40 мл или като 4 изцеждания по 60 мл. Разликата е в честотата на сукане – и оттам в ефекта върху количеството, което произвеждате. Изцеждане 8 пъти по 30 мл ще доведе до увеличаване на млякото след няколко дни, защото гърдите се стимулират често, докато 4 пъти по 60 мл може да доведе до постепенно намаляване на млякото след седмица-две (или дори по-бързо).

Повече на брой изцеждания, дори да са по-кратки, се отразяват по-добре на количеството мляко, отколкото дълги сесии през големи интервали от време.

Как да се изцеждам?

Важно е да изберете начин, който да е максимално удобен за вас и да дава най-добър резултат. Можете да използвате помпа за кърма или да се цедите на ръка – експериментирайте и вижте как ще е най-удачно за вас. Важното е да се изцеждате поне 8х в денонощието, винаги до пълно изпразване на двете гърди. Целта ви е в идеалния случай около 10-14 ден от раждането да произвеждате 600-700 мл кърма (800-900 мл, ако имате близнаци) за 24 ч.

Когато се постигне това количество и се задържи стабилно за около седмица, можете да експериментирате и да видите дали ще можете да го поддържате с 6-7 изцеждания за денонощие, за да ви стане по-лесно – това обичайно е възможно за повечето майки. В зависимост от това колко по-рано е родено бебето и какво е състоянието му, е възможно по това време вече бебето да е у дома и да ви помага да поддържате млякото със сукането си.

Изцеждането е трудно и отнема ужасно много време – как да го направя по-лесно и по-ефективно?

Изцеждането не е никак лека работа и независимо от това, че имате най-силната мотивация и желание, бързо става досадно и тежко. Затова е важно да успеете да намерите начините да го направите максимално ефективно, което пък ще ви помогне да съкратите продължителността на една сесия.

Гърдите ви са програмирани да пускат мляко в отговор на разнообразните усещания от докосването на бебето, на влажната му устичка, на неговите сукателни движения и на приливите на хормони, които самото вземане на бебето в ръцете ви предизвиква във вашето тяло. Всичко това е безкрайно различно от студените пластмасови накрайници на помпата, стреса от необходимостта да се изцеждате и притесненията за това колко ще успеете да изцедите – затова е напълно нормално в началото организмът ви да не реагира много ентусиазирано на помпата.

Изцеждането не е ваша втора природа – то е умение, което наред с чисто физическата сръчност и разбиране за действието на помпата изисква създаване на определена емоционална нагласа и навици за улесняване на потичането на млякото, които да направят изцеждането успешно.

За да улесните изцеждането може да ви помогнат следните неща:

Физически:

  • Топъл влажен компрес на гърдите 10-15 мин преди изцеждането
  • Масажи на гърдите
  • Стимулиране на зърната
  • Изпиване на чаша течност (особено топъл успокояващ чай, напр. липа или лайка)

Психически:

  • Медитация
  • Техники за релаксация
  • Техники за дишане (да, тези същите, които сте учили на подготовката за раждане)
  • Визуализиране (да си представяте определени неща, особено течаща вода, река, водопад)
  • Снимка на бебето
  • Дрешки, които бебето е носило и имат неговия мирис
  • Запис на гукането и плача му (на телефона ви)

Създаването на рутина при подготовката за изцеждане ще ви помага изключително много. Хормонът окситоцин, който е нужен за задействане потичането на млякото и доброто изпразване на гърдите, може да се стимулира успешно както с физически, така и с психични и емоционални стимули.

Редовното прилагане преди всяко изцеждане на нещата, които са най-успешни конкретно за вас, особено когато се прави в една и съща последователност, създава не само физическа, но и психическа нагласа, която ще ви позволява максимално лесно да задействате окситоцина и да освободите млякото от гърдата. Това изисква време и търпение – но обикновено за около седмица организмът ви ще започне да реагира автоматично на тези стимули.

Не се обезкуражавайте, ако първоначално изцедите само 10-15 мл и изглежда сякаш това е всичко. Вакуумът на помпата изсмуква само млякото, което се намира непосредствено зад ареолата. За да може добре да се изцеди гърдата, е нужно да се предизвика рефлекса за изтласкване на млякото, което се намира в горните региони на гърдата.

Стимулиране рефлекса на потичане

Окситоцинът неслучайно се нарича хормон на любовта – той се стимулира от разнообразни физически взаимодействия (напр. прегръдка, докосване), както и от стимулиране на зърната на гърдите.

Масажите на гърдите и нежното дразнене на зърната ще предизвикат отделяне на окситоцин и ще ви улеснят при изцеждането.

Масаж на гърдите

  • breast masageПоставете пръстите на ръката в горната част на гърдата.
  • Притиснете навътре към гръдния кош, така че да усетите натиск, но не и болка!
  • Масажирайте леко с кръгообразни движения, като се движите в кръг по цялата гърда

Поглаждане – опитайте различните варианти, за да прецените кой от тях се усеща най-добре за вас

  • Като използвате пръстите на ръцете си, поглаждайте гърдата от горната част в посока към зърното
  • Прокарвайте леко връхчетата на пръстите от горната част на гърдата към зърното
  • Свийте ръката в юмрук и с кокалчетата на пръстите поглаждайте надолу към зърното

Стимулиране на зърната

  • Хванете зърното в основата му между палеца и показалеца си
  • Притискайте ритмично между пръстите си няколко пъти, като внимавате да го правите леко и нежно
  • Подразнете зърното, като леко го издърпвате напред (особено полезно при недобре оформени зърна)

Помнете – целта ви е да окуражите гърдите да пуснат млякото, а не да ги малтретирате! След масажите кожата на гърдата трябва да е с нормалния си цвят, без зачервяване и претриване.

Цялото времетраене на масажа, поглаждането и стимулирането на зърната обикновено отнема 2-3 мин общо за двете гърди.

Колко дълго да продължава изцеждането и колко мляко да изцедя?

С малко практика ще започнете лесно да се ориентирате кога гърдите са добре изцедени. На първо време, докато все още изграждате рутина, може да следвате тези стъпки:

  • Измийте добре ръцете си с вода и сапун
  • Измийте гърдите според инструкциите, които са ви дадени в болницата.
  • По желание може да сложите топъл влажен компрес за няколко минути
  • Направете масажите, поглаждането и стимулирането на гърдата за няколко минутки
  • Започнете да изцеждате първата гърда
  • Когато струята мляко намалее до капки, започнете да изцеждате втората гърда
  • Повторете отново масажите, поглаждането и стимулирането на зърната
  • Върнете се пак на първата гърда – млякото би трябвало да потече отново, макар и по-слабо и за по-кратко време
  • Изцедете и втората гърда по същия начин
  • При нужда направете още един път цялата процедура
  • Ако има нужда от увеличаване на количеството мляко, продължете да изцеждате още 2-3 мин всяка гърда, независимо че пуска само капки.

След добро изцеждане гърдите се усещат олекнали и омекнали. В тях не се напипва болезнени бучки и твърди участъци, които да са чувствителни при натиск (отстрани на гърдата млечната жлеза е най-силно разрастната, така че там винаги се напипват жилести и по-твърди участъци, които обаче не са болезнени, когато гърдата е изпразнена).

В началото, докато гърдите още не са свикнали да реагират на помпата и докато търсите най-добрата техника, вероятно изцеждането ще ви отнема доста време – около 40-45 мин. След изграждането на рутина при повечето жени цялата процедура по изцеждането на двете гърди на ръка или с единична помпа отнема около 20-30 мин. Електрическа помпа, която позволява да се изцеждат едновременно двете гърди, може да съкрати времето за изцеждане на около 15-20 мин и обикновено стимулира по-добре производството на мляко заради това, че се стимулират едновременно гърдите.

Млякото ми внезапно намаля – какво да правя?

Намаляване на млякото може да се случи по много причини – и се случва често дори при майките, които кърмят директно на гърда. Вие изцеждате и виждате какво произвеждате – това носи повече стрес и тревоги около нормално случващи се колебания в количеството, които иначе не бихте забелязали. Изцеденото мляко може да се колебае в различните дни по множество причини:

  • Намаляване честотата на изцеждане (това е най-често срещаната и най-сериозна причина с най-драматичен ефект върху количеството!)
  • Стрес – напр. ако състоянието на бебето се е влошило или силно сте се разстроила в болницата
  • Преумора
  • Липса на достатъчно течности

Намаляването на млякото е преодолимо! Просто действайте така, както правят майките, чиито бебета сучат на гърда – при намаляване на количеството или при необходимост от увеличаване е необходимо гърдите да се изпразват много често (понякога дори двойно по-често от досегашната рутина).

  • В продължение на 2-3 дни опитайте да вмъкнете още 2-3 допълнителни изцеждания.
  • Опитайте суперпрограма за изцеждане – сложете помпата на място, което ви е удобно и където най-често седите. Всеки път, когато седнете там, изцеждайте гърдите по няколко минути на гърда.
  • Прилагайте компресия на гърдата по време на изцеждане с помпата
  • Ако е възможно, старайте се да прекарвате повече време в контакт кожа до кожа с вашето бебе по време на свиждането – това влияе добре на производството на кърма и ви успокоява
  • Опитайте да почивате повече – кратък следобеден сън може да ви помогне да се чувствате по-свежа и отпочинала.
  • Не занемарявайте пиенето на течности – стремете се да пиете чаша вода, лактогонен чай или предпочитана от вас напитка преди всяко изцеждане.

Ако намаляването на кърмата е значително и не се оправя с подходящите мерки в рамките на седмица или ако до 14. ден след раждането количеството изцедена кърма при добра честота на изцеждане остава под 400 мл за 24 ч, се свържете с лекаря на вашето бебе или консултант по кърмене, за да обсъдите възможността за прилагане на допълнителни средства за стимулиране на млякото.

Хигиена и съхранение на млякото за недоносено и болно бебе

Тъй като вашето бебе е незряло и изключително уязвимо, е много важно да следвате стриктно и точно инструкциите, които са ви дадени в болницата за изцеждането и съхранението на кърмата. Достъпът до бебето и правилата за хранене с кърма са много различни в различните болници и спрямо възрастта и състоянието на бебето, така че е важно специално да поискате инструкции за това как да действате. Ако не ви е обяснено друго, можете да използвате като ориентир тези общи правила:

  • Измивайте добре ръцете с вода и сапун преди всяко изцеждане
  • В българските болници обикновено изискват също така да измивате гърдите с топла вода и неутрален сапун преди изцеждане
  • Измивайте и задължително стерилизирайте частите на помпата след всяка употреба
  • Прехвърляйте изцеденото мляко в стерилен контейнер за кърма и поставяйте в хладилник веднага след изцеждането, ако няма да се дава на бебето в следващия 1 ч. Ако млякото няма да се използва в следващите 12-24 ч, тогава го замразете възможно най-скоро след изцеждането (в много болници у нас все още не приемат замразено мляко, а изискват майката да се изцеди на място в неонатологичното отделение със собствената си предварително стерилизирана помпа и на бебето се дава прясно изцеденото мляко).
  • Не смесвайте кърма от различни изцеждания – всяко допълнително прехвърляне на мляко увеличава риска от бактериално замърсяване.
  • Добре е да замразявате млякото на малки порции – 50-60 мл е едно добро количество за замразяване наведнъж. Ако замразявате големи порции, е възможно една част от млякото да не се оползотвори в срок и да се наложи да се изхвърли.
  • Надписвайте всеки контейнер с дата на изцеждане. Когато започне захранване на вашето бебе с кърма, носете изцеденото мляко по ред на изцеждане, като започвате от най-старата дата. Съставът на кърмата се изменя значително в първите дни, така че за бебето е добре да получава първо най-ранната кърма.
  • Пренасяйте замразената кърма до болницата в качествена хладилна чанта, за да избегнете дори минимално размразяване.

Христина Янева – Хедра
доброволен консултант по кърмене към НАПК, член на ILCA

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени