Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Да срещнеш световната икона на кърменето в София

След като бях редактирала книгата й „Азбука на кърменето” и превела филма й „Гърдата е най-доброто”, имах чувството, че отдавна я познавам. Но да срещнеш Гру Нюландер на живо беше различно. Въпреки непосредствеността си, тя вдъхваше респект. Точно такива хора могат да правят революции, да отстояват идеите си и да ги прокарват.

д-р Гру Нюландер Д-р Гру Нюландер, акушер-гинеколог, главен лекар в Неонатологичното отделение в Университетската болница в Осло, председател на Норвежкия център по кърмене, автор на поредица книги, свързани с бременността, майчинството и кърменето, наречена световна икона на кърменето, дойде в България по покана на норвежкото посолство като гост-лектор на осмомартенския семинар, посветен на кърменето.

В Норвегия имало времена, когато кърменето не било на почит. Но всичко започнало през далечната 1968-а година, когато две жени се срещнали в центъра на Осло и се оплакали една на друга колко трудности са имали с кърменето, защото нямало кой да има окаже помощ, когато са имали нужда. Решили те самите да започнат да помагат на други майки. Една от героините в тази история била Гру Нюландер. Не било толкова лесно да се направи пробив в болничната система, където почасовото хранене било практика, а бебето лежало далече от топлото майчино тяло. Но ето че днес Норвегия държи първото място по брой успешно кърмени бебета. Кърменето там се е превърнало в нещо толкова естествено, че не може да се нарече мода или тенденция. То даже е станало скучно на медиите, които непрестанно търсят сензации. И тогава ловците на скандалното тръгват в другата посока. Във фокуса на вниманието им попадат изявленията на един лекар, според когото кърменето не оказва почти никакъв ефект върху здравето на детето. Всичко това било обусловено от хормоните на майката по време на бременността. Така че и да кърмите, и да не кърмите – все тая! Медиите настояват самата Гру Нюландер да коментира тази теза. Един от известните вестници излиза с гръмкото заглавие „Борба между лекарите за и против кърменето”. От едната страна бил докторът, търсещ слава, от другата страна – защитата на Гру Нюландер. Но вестникът забравил да упомене, че зад нейните думи стоят огромна част от колегите й, а аргументите на противника й не се подкрепят от специалистите в нейната област.

Някои от историите зная всъщност от Метте Лавлор – почетен член в норвежката организация за кърмене „Амейелпен” и доброволен консултант по кърмене от 30 години! Тя идва за трети път в България, за да подкрепи каузата за кърменето. Ще издам и една подробност, която,  поради скромността си, тя не би споменала. Последните два пъти Метте Лавлор идва на свои разноски в България, за да ни подкрепи. Може би, вече минала по този път, осъзнава повече от нас важността на това, което правим, от гледна точка на историята.

Тя и Гру Нюландер се познават от времето, когато са  шепнели на майките в болниците: ”Можете да кърмите детето си всеки път, когато то пожелае и колкото дълго иска. Против природата му е да се кърми на 4 часа.” Но и днес Гру Нюландер води битки. Борбата за равнопоставеността между двата пола вече се обръща срешу жената. В Норвегия бащата вече задължително трябва да поеме част от отпуска по майчинство, но общото време за грижа на детето остава една година, така че майката трябва да се върне на работа по-рано, когато детето е на около 7-8 месеца, т. е. скоро след като е започнало захранването на бебето и кърменето все още заема значителна част от храненето на детето.  А това прекъсва естественото хранене, създава дискомфорт и за бебето, и за майката, която е принудена да изцежда кърма, ако иска да поддържа производството на мляко.

И двете норвежки дами са многодетни майки – Гру Нюландер има три собствени деца и две от предния брак на мъжа си. Метте също е родила три собствени и има едно „бонус” дете,  ако буквално се преведе думата от норвежки за доведено дете. Можете да си представите на колко фронта работят тези жени.

На семинарa Гру Нюландер спомена, че наскоро е била в Полша, където проблемите в областта на кърменето били подобни на тези в България. По време на разговорите ни сподели за посещението си в колумбийската болница, направила известна по цял цвят така наречената „кенгуру грижа”. Недоносените бебета се слагат в пазвата на майката и там, близо до майчината гръд, бебета прекарват известно време, докато се стабилизират. Гру Нюландер каза, че гледката била невероятна. Видяла как тези мъничета се „закачали ” за майките си, които си отивали у дома и всеки ден се връщали в болницата за проследяване на бебето. Значи липсата на пари не може да е оправдание за продължаването с остарели и неуспешни практики.

В деня след семинара се разходихме в центъра на София. Двете дами останаха впечатлени от импозантността на катедралата „Александър Невски” и очаровани от  културното ни наследство. Видяха маската и бронзовата глава в Археологическия музей. Студеният, но слънчев ден в София им донесе много положителни впечатления.

д-р Гру Нюландер, д-р Анета Попиванова, д-р Ружа Панчева и консултанти по кърмене към НАПК Семинарът, посветен на кърменето, организиран и финансиран от норвежкото посолство, е знак за загрижеността на чужденците  към проблемите ни. Но след този норвежки урок става ясно, че не е нужно някой отвън да ни спасява, за да постигнем добри резултати в определена област. Мисля, че за последните няколко години има значителна промяна в отношението към кърменето. Надявам се все пак да  не чакаме да минат 40 години, преди да достигнем средното ниво в ЕС по успеваемост на кърменето.

___

Павлина Николова
доброволен консултант по кърмене
към НАПК – клон Варна

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени