Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Спиране на кърменето по желание на майката

Понякога се случва кърмещата майка по някаква причина да бъде посъветвана или пък да реши, че трябва да спре да кърми. Списъкът с възможните причини е дълъг – прием на лекарства, кратко пътуване без бебето, връщане на работа, тръгване на детето в детско заведение или оставяне при детегледачка… В нашата практика на консултанти обаче често говорим с майки, които търсят решение, различно от: „Трябва да спреш!“. И много често го намираме! Така че ако сте на кръстопът и имате колебания дали и как можете да продължите да кърмите, потърсете връзка с нас, за да обсъдим различните варианти и  да потърсим изход от ситуацията.

Ако обаче решението е взето и вие сте уверена, че кърменето приключва, не се безпокойте. Можем да бъдем полезни и в тази ситуация.

Първо, имайте предвид, че кърменето е процес и няма как да се спре моментално. Освен това е много индивидуално колко дни ще отнеме спирането на млякото – това зависи от възрастта на бебето, интензитета на кърмене, количествата кърма, които имате, колко бързо се налага да спрете и други фактори.

Естественият процес на отбиване (или спиране на лактацията) минава през „неизползването“ на млякото – когато кърмата стои в гърдата, в нея се натрупва специфичен протеин (локален инхибитор на лактацията), който забавя процеса на синтез на мляко. С други думи – ако спрете изцеждането/ сученето и гърдите стоят пълни с мляко, лактацията намалява и спира. В този процес е важно да следите за препълване, за да не се стига до възпаления. Когато почувствате силен дискомфорт или болка, е добре да изцедите малко мляко само до облекчение на неприятното усещане, но без да омекват гърдите. Колко големи ще са паузите и колко дълго ще „издържате“, ще е много индивидуално – ако произвеждате голямо количество мляко, може да се наложи да облекчавате по малко на всеки няколко часа, докато при силно намаляло количество кърма може да почувствате дискомфорт едва след 24–36 ч. Може да използвате също студени компреси или зелеви листа, както и да носите добре поддържащ, но не стягащ сутиен, за да намалите дискомфорта от препълнените гърди. Млякото постепенно ще намалее и след няколко дни (до 1–2 седмици) ще спре напълно.

Ако се чудите дали това е единственото решение и подозирате, че с медикаменти ще бъде по-бързо и лесно, трябва да знаете, че спирането на кърменето  по този начин не е значимо по-бързо и със сигурност не ви спасява от необходимостта да следите за препълване и запушване, особено в първите дни. Очакването, че след първото или второто хапче кърмата ще изчезне и всичко ще бъде както преди, не се потвърждава от практиката. Необходими са поне 48 ч., за да може да се разгърне пълният ефект на медикаментите и в това време гърдите още ще продължават да произвеждат мляко. Дори при използването на медикаменти вероятно ще се наложи да изцеждате, за да се чувствате по-комфортно и да предотвратите запушвания. Затова е важно да прецените добре дали рискът от страничните им ефекти е оправдан, ако ползата е толкова ограничена. Важно е да подчертаем, че предписваните медикаменти не са разработени с тази цел, а имат като страничен ефект намаляването на лактацията. Препоръката на повечето големи медицински дружества е медикаменти за потискане на лактацията да се използват в краен случай с оглед на това, че има естествен механизъм на спиране на млякото, при който се спестяват страничните ефекти от медикаментите.

А какво се случва по-натам? Жлезите спират да произвеждат повече кърма и останалото в гърдите количество се абсорбира обратно от тялото. Възможно е преди цикъл да усещате гърдите по-напрегнати, а когато „проверявате“ (изцеждате на ръка), все още да виждате капчици. Това е нормално и при някои майки може да продължи и година след спиране на кърменето. Ако обаче забележите спонтанно изтичане на течност, напрежение, което не свързвате с цикъл, промяна във вида на гърдата или зърното, асиметрия, неравности или бучки, е препоръчително да се свържете с лекар.

Добре е няколко месеца след като сте приключили с кърменето, да посетите гинеколог или мамолог за профилактичен преглед, а след това да продължите профилактиката веднъж годишно, заедно с общата грижа за женското здраве.

                                         

Росица Леондиева
доброволен консултант по кърмене  към НАПК

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени