Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Проблеми при бебето

Ако бебето не иска да засуче в първите дни след раждането

Снимка: Hollie Santos в Unsplash

Често се случва майките да изчакат връщането от болницата, за да започнат кърменето на бебето. Безспорно уютът у дома е ненадминат, но понякога тези първи няколко дни са достатъчни бебето да се е объркало от храненето с шише в родилното отделение, да му е трудно да засуче, да губи мотивация и… кърмене да не се получи. В началото.

Важно е да знаете, че ако и при вас се е получило така, все още има много възможности да върнете бебето на гърда!

Ако трябва да направим план на действие, той би изглеждал така:

  1. Ако бебето не съдейства (не засуква), организирайте възможно най-скоро изцеждане на гърдите. Стремете се да „следвате“ обичайното хранене на новороденото, което означава поне 8 до 10 изцеждания за денонощие. Добре е да изцеждате и двете гърди, като по-важно е колко пъти в деня ще го направите, а не колко дълго ще прекарате над помпата. Достатъчно е да отделите 10-15 минути на гърда на всяко кърмене, като не пропускате да задействате рефлекса на потичане. Имайте предвид, че в първите пъти на изцеждане количествата може да са малки и да не се променят бързо, но с постоянство ще видите и удовлетворяващ резултат. Изцеждането е много, много важно, за да дадете навременен сигнал на гърдите, че има нужда да произвеждат мляко. Това ще помогне и на бебето, което е свикнало дозата в шишето да е винаги готова. Възможно е то да няма търпение да свърши работата и да стимулира добре гърдите и вие много ще му помогнете, като го отмените!
  2. Опитвайте да сложите бебето на гърда, когато то е спокойно и ще има търпение да научи нещо ново. Добра идея е това да се случи по-рано от обичайния час за хранене и да „хванете момента“, когато се размърдва с първи признаци на събуждане, за да не е твърде гладно – плачещото бебе рядко има търпение. И не забравяйте – гърдите не трябва да са току-що изцедени, когато пристъпвате към кърмене.
  3. Използвайте допирът кожа до кожа, който събужда инстинктите на бебето и го „подтиква“ към действие. И когато говорим за кожа до кожа, нека не се ограничаваме само до бузки и ръчички – спокойно можете да оставите бебето по пеленка, както и вие да свалите горните си дрехи. Биологичната поза е особено подходяща за случая. Ако накапете малко кърма или мляко за кърмачета върху зърното, това допълнително ще стимулира бебето да засуче.
  4. Ако не се получи точно сега – не се отчайвайте! Може да дадете малко изцедена кърма/мляко за кърмачета или пък да опитате отново на следващото хранене. Важното е да подхождате спокойно и с търпение.
  5. Междувременно храненето на бебето с шише също е важно – добре е да следите бебето да засуква с широко отворена устичка. Противно на повечето уверения на марките, „анатомичните“, „имитиращи гърда“ шишета и биберони рядко действително са такива. По-добре е да се спрете на класически биберон с не много широка основа и не много дълго зърно, който да позволява бебето да засуче по-голяма част.
    Храненето с шише трябва да е бавно и внимателно и би трябвало да отнеме толкова време, колкото и кърменето – около 30-50 минути за новородено. За да имитирате това, е добре да правите почивки в подаването на млякото, каквито естествено се появяват по време на кърмене – да смените ръцете, да изправите бебето за кратко и т.н. Добре е в началото бебето да суче, без да преглъща мляко, както се налага да прави и на гърда. И преди да се зачудите за гълтането на въздух – бебетата естествено поемат въздух по време на хранене и това не е свързано с по-силни колики. Ако има погълнат въздух той излиза лесно и безпроблемно, когато помагате на бебето да се оригне след хранене или в някоя от почивките.
  6. Ако въпреки следването на стъпките, кърменето не се получава, препоръчваме да се свържете с нас, за да потърсим заедно нови идеи за справяне със ситуацията.

Росица Леондиева
доброволен консултант по кърмене към НАПК


Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени