Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини

Напусна ни проф. Ваня Недкова

След дълго боледуване в клиника в Германия почина проф. Ваня Недкова – един от най-верните поддръжници на кърменето в българската медицинска общност.

Тя е завършила Медицинския университет във Варна през 1976 г., след което преминава през всички стъпала на университетската кариера – от асистент до професор (2013). Има признати три специалности: педиатрия, медицинска генетика и детска гастроентерология. От 2002 година бе ръководител на Катедрата по педиатрия при МУ – Плевен и началник на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, Плевен. Лектор на студенти по медицина, медицински сестри и акушерки, автор на над 100 научни публикации. Научните интереси на проф. Недкова бяха свързани с генетичните заболявания, муковисцидозата, детското хранене и по-специално влиянето на кърменето върху растежа и развитието на кърмачето. Нейните проучвания върху пролактиновите нива при кърмачки са цитирани многократно от водещи изследователи в тази област.

Проф. Недкова беше председател на Националния комитет по кърмене, сформиран през 2006 година към Министерство на здравеопазването, под чиято егида се създават Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ и първият Консултативен кабинет по кърмене в „Майчин дом“ – София. Пак тогава у нас започва и продължава и досега отбелязването на ежегодната Световна седмица на кърменето. Лично проф. (по това време доцент) Недкова изпитва и сертифицира първите осем доброволни консултантки по кърмене у нас, пет от които продължават да помагат на майките и днес, близо 15 години по-късно – някои вече като професионални IBCLC с международна сертификация и медицинско образование.

През 2008 г. под егидата на Катедрата по детски болести към МУ Плевен, чийто ръководител е тя, бе организирана Първата национална конференция по кърмене. Водещите педиатри обсъждат влиянието на кърменето върху ранното детски развитие и здраве в светлината на последните проучвания и международните препоръки. Проф.  Недкова винаги е подкрепяла всички инициативи на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

“У нас кърменето има вековни традиции. Още Климент Охридски учи, чe „дете, лишено от майчина кърма, е сираче“, казва проф. Недкова в свое интервю през 2008 г. „През първия месец на кърменето детето и майката трябва да си изградят синхрон и детето да бъде кърмено, когато пожелае, а то може да пожелае да суче и 20 пъти в денонощието. Именно тук е необходима голяма търпимост и желание на майката да предлага кърма на детето. Често пъти майките, притеснени, губят търпение и по съвет на близки или на медицински лица дохранват децата с адаптирано мляко с биберон. Това води до бързо преминаване към изкуствено хранене“, изяснява тя принципите на успешното кърмене по време, когато все още повечето педиатри у нас препоръчват хранене на 3 часа с нощна пауза и захранване на 2-месечна възраст.

Дълбок поклон.

 

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени