Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Често задавани въпроси

Достатъчно ли яде моето кърмено бебе?

Достатъчно ли яде моето кърмено бебе?

Това е един от най-честите въпроси, които тревожат майките. Заради невидимия трансфер на мляко от гърдата в коремчето на бебето, често различни бебешки безпокойства се приписват на глада – сърдене, будуване, плач. Но не бива да забравяме, че всяко бебе има своите настроения, желания и особености и не винаги недоволството му е свързано с храненето.

И така, как наистина да сте спокойни, че бебето се храни достатъчно?

 • Бебето наддава добре – това винаги е най-точния измерител на това дали бебето получава достатъчно кърма. Обикновено след раждането повечето бебета спадат на тегло, като този спад се счита за нормален, ако е в рамките на 7% от теглото при раждане. Очаква се, че до 10-тия ден на бебето то ще възвърне рожденосто си тегло и ще продължава да наддава с около 30 грама на ден през първия месец. Повечето кърмени бебета наддават с около килограм през всеки от първите два месеца, след което забавят темповете до около 500-600 грама месечно, дори и по-малко.

Имайте предвид, че тези цифри са ориентировъчни и осреднени, и че всяко бебе наддава по свой собствен ритъм. Ако имате притеснения за наддаването е добре да се свържете с вашия педиатър, а също и с консултант по кърмене, с когото да анализирате ситуацията.

 • Бебето ака и пишка достатъчно – логично е, ако бебето поема достатъчно мляко, да има и доволно пълни памперси. Можете да очаквате 5-6 обилно мокри памперса и 1-3 или повече изхождания на ден. Някои кърмачета акат по-рядко – веднъж на 1-2 дни и това може да бъде нормално, но ако става дума за бебе под месец, това е по-скоро признак, че млякото не му достига. Имайте предвид, че ако предлагате вода или чай на бебето, напишканите памперси не могат да бъдат ориентир за достатъчно хранене.
 • Пробно кърмене – сигурно често се чували за т. нар. пробно кърмене – претегляне на бебето преди и след кърмене, за да установите колко е изяло. Това действително ще ви даде някаква идея, но тя ще бъде твърде субективна – възможно е точно в този момент бебето да е по-неспокойно или недостатъчно гладно, вие да се чувствате напрегната от измерването или от средата, ако то не се провежда вкъщи и така да получите резултат, който е далече от обичайното за вас. Ако решите да използвате пробно кърмене, е добре да проследите количеството изсукано мляко за цялото денонощие, а още по-добре няколко дни подред – това ще даде много по-ясна представа за количеството мляко, което поема бебето. Освен това, не бива да забравяте, че бебета имат много индивидуални нужди от мляко – всичко между 550 мл и 950 мл на денонощие попада в нормите, така че кантарът сам по себе си не може да ви даде отговор на въпроса толкова мляко достатъчно ли е за моето бебе.
 • Бебето е доволно и спокойно, пуска гърдата след кърмене – това е знак, че то се чувства добре и удовлетворено от храненето. Не бива да се тревожите, ако пак пожелае да суче след час и половина или два – някои бебета предпочитат да се хранят по-често, особено в определени части от деня и стига да изглеждат сити и спокойни след хранене, вероятно те наистина не гладуват.
 • Цеденето като проверка на количество – някои майки се опитват да проверят количеството мляко, като изцеждат гърдите преди кърмене. Трябва да имате предвид, че цеденето, без значение с помпа или на ръка, не може да се сравни със стимула от сучещото бебе. Гърдите реагират по различен начин и е възможно това, което изцедите, да е съществено по-малко от това, което бебето може да изсуче. Ето защо този опит може повече да ви подведе, отколкото да отговори на тревогите ви.

Всичко ли е признак на глад?

Разбира се – неJ Бебетата често имат своите настроения, точно като възрастните хора. Съвсем възможно е то да протестира срещу това, че го оставяте в леглото, а не защото е гладно. Ето някои неща, които не изразяват проблем с количеството мляко:

 • Бебето суче често;
 • Гърдите ви изненадващо омекват и/или спират да текат;
 • Не можете да изцедите почти нищо след кърмене;
 • Нямате усещане за слизане на кърмата;
 • Бебето е плачливо;
 • Бебето не суче толкова продължително, колкото преди.

За повече информация можете да прегледате и нашата статия: Кърменето след първия месец – някои тревоги и решения.

Количеството добре, а качеството?

Често са ни задавали този въпрос – аз имам кърма, но дали тя е хранителна? Понякога майките се притесняват, тъй като кърмата им има леко прозрачен цвят и те (или близките им) я смятат за твърде водниста и нехранителна. Истината е, че това е нормалния вид на човешкото мляко (вижте повече за особеностите на човешкото мляко в: Странно мляко). С две думи, няма майка, чиято кърма да е нехранителна или негодна за нейното бебе. Дори и майки в много сурови условия, с недостиг на хранителни вещества са способни да изхранят бебетата си, като недостигът остава за сметка на техния организъм.

Какво да правя, ако млякото не достига?

Ако вашето бебе е неспокойно и някои от признаците за глад са на лице, има различни възможности да се справите със ситуацията. Най-честото решение е по-често кърмене. Съвсем нормално е, особено за новородени бебета, те да се хранят 10, дори 12 пъти в денонощие. С по-честото кърмене ще позволите на бебето да изсуче повече мляко, а също и ще дадете сигнал на гърдите да произвеждат повече.

Понякога е възможно да се наложи допълнително цедене (на ръка или с помпа), за да предлагате на бебето добавка от изцедена кърма, ако то се изморява твърде много сучейки и не успява да се нахрани.

В крайни случаи е възможно да се наложи добавка от мляко за кърмачета, за да се осигури правилния растеж и развитие на бебето, Преди да се решите на тази стъпка, е добре да се свържете с някои от нашите консултанти, който ще ви помогне да анализирате ситуацията и да сте сигурни, че това е единственото правилно решение.

Ако имате притеснения дали вашето бебе се храни достатъчно, не се колебайте да потърсите консултант по кърмене, който ще ви даде по-подробна и конкретна информация и съвет.

-

Росица Леондиева,
Консултант по кърмене към НАПК

-

Библиография:

West D, Marasco L, Making more milk, Mc Graw Hill, 2009

Riordan Jan, Breastfeeding and human lactation, Jones and Bartlett publishers, 2005

Academy of Breastfeeding Medicine. Clinical Protocol Number

Hospital guidelines for the use of complementary feedings in the healthy breastfed neonate. ABM News and Views  newsletter] 7(1):2, 2001.

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени