Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Компресията или как бебето ми да получи повече мляко

Зад този особен термин се крие един много лесен похват, чрез който можете да помогнете на Вашето бебе да изсуче повече мляко. Компресията представлява просто механично притискане на гърдата, което изтласква млякото по каналите към устата на Вашето бебе.

Кога има нужда от компресия и в кои ситуации е ефективна тя?

В идеалния случай, когато бебето суче добре и спокойно, наддава добре и Вие усещате комфорт в гърдите си, нямате нужда от нищо допълнително – само се наслаждавайте на елегантната простота на кърменето.

Ако обаче сте се сблъскали с някои от следните ситуации, компресията може да бъде начин за справяне с проблема:

  • бебето заспива на гърда, преди да се е нахранило добре, и се събужда 10-15 мин. по-късно с желание отново да се храни;
  • бебето не наддава добре (възможно е в първите дни след раждането бебето да губи тегло, но е важно до 10-ия ден да е възстановило рожденото си тегло, а след това да наддава с около 25-30 гр на ден за първия месец, и с по 600 – 1000 гр месечно в следващите);
  • бебето се храни твърде често или твърде дълго (твърде често би било на интервали по-малки от час, считано от началото на храненето, и се храни за повече от час);
  • бебето се сърди на по-слабата струя мляко;
  • когато трябва да изцедите гърдата – за стимулация или за отстраняване на запушване.

Компресията е особено полезна в първите дни на бебето – докато то събере сили и умения да изсуква, колкото мляко му е необходимо. Тя може да бъде от помощ и в ситуациите, в които ви се налага да изцеждате гърдите си – така цеденето ще стане по-ефективно и бързо.

Не забравяйте, че най-важни за успешното кърмене на Вашето бебе са добрата позиция и засукване – именно те ще осигурят най-добър трансфер на мляко, без да има риск от травмиране на гърдите по време на кърмене. Компресията е само добавка, която да подпомогне Вашето бебе, но не може да замени главната роля на доброто засукване.

Как точно се осъществява компресията?

Докато кърмите Вашето бебе, обхванете гърдата си с възможно най-широк захват и най-близо до гръдния кош. Старайте се ръката Ви да бъде възможно най-далече от захапката на бебето, за да не попречите на неговото засукване.

Важно е преди да започнете компресията, да изчакате бебето да изсуче първата струя мляко, за да не я засилите твърде много и бебето да се задави, защото обикновено първата струя е достатъчно силна и няма нужда от подпомагане на слизането й. Изчакайте Вашето бебе да започне да суче, без да гълта, притиснете и задръжте. Пристискането трябва да бъде здраво, без да бъде болезнено. Ако притискате твърде силно, има опасност да травмирате нежните тъкани на гърдата или да запушите млечните каналчета, което ще има обратен ефект. Би трябвало бебето да започне да гълта отново. Когато бебето спре за гълта, отпуснете ръка, за да си починете, а когато то започне отново да суче – притиснете отново. Продължавайте така, докато компресията работи, т.е. докато бебето продължи да преглъща. След това предложете другата гърда, ако то все още има желание да се храни.

Ето и един много полезен клип, на който можете да видите компресията:

*Видеото е от сайта International Breastfeeding Centre

Ако имате колебания за Вашата конкретна ситуация, винаги можете да се свържете с някой от нашите консултанти.

-

Росица Леондиева,
Консултант по кърмене към НАПК

-

Библиография:

Newman, Jack M, Dr. Jack Newman’s Guide to Breastfeeding, HarperCollins Canada, 2009

West, Diana IBCLC and Lisa Marasco M.A., IBCLC, Making more milk, McGraw-Hill, 2009

International Breastfeeding Centre: www.nbci.ca

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени