Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини, Статии

Антивирусните свойства на кърмата

Кърмата предпазва от вируси по много различни и взаимно допълващи се начини и  най-вероятно има потенциал за превенция и лечение на някои от най-разпространените съвременни патогенни заплахи. Това е един от основните изводи в нов анализ на британските учени Натали Шенкер и Софи Уидекайнд, публикуван на 31 март тази година в сайта mdpi.com.

 Учените са анализирали данните от редица проучвания, за да обяснят накратко как кърмените деца придобиват допълнителна защата срещу вирусите благодарение на приема на майчиното мляко.

 Те напомнят, че хората винаги са живели в среда с вируси и това за тях е имало както положителни, така и отрицателни последици. Еволюционният натиск върху бозайниците обаче е направил така, че кърмата да може и да осигури известна защита на новороденото от патогени от околната среда, както и да подпомогне нормалното имунно развитие през целия естествен период на лактация.

 И така, какви са антивирусните свойства на кърмата?

 Кърмата може да съдържа антитела срещу заболявания, които майката е преболедувала или срещу които е ваксинирана. Например миналата година при едно проучване, свързано с COVID-19, са открити антитела срещу коронавируса в над 80% от пробите на кърмата на жени, преболедували COVID-19.

 Кърмата обаче има още 20 различни механизма на действие и стотици антивирусни биоактивни компоненти. Тя съдържа изобилие от антимикробни и имуномодулиращи молекули, които подпомагат антивирусната защита на незрялата имунна система на новородените.  И както добре е известно, всяко хранене с кърма е персонализирано, за да отговори на уникалните нужди на бебето в зависимост от неговите генетични особености, заобикалящата среда и дори от сезона.

 В заключение авторите на анализа пишат, че ако се постигне по-широко клинично и обществено разбиране за сложността на компонентите на кърмата и е налице по-добър анализ на антивирусното действие на нейните съставки както поотделно, така и в комбинация, това би могло да подобри общественото здраве чрез по-съществено инвестиране в подкрепа на жените, които желаят да кърмят, и да насърчи по-нататъшни изследвания към отключване на терапевтичния потенциал на кърмата.

Най-важните антивирусни компоненти на кърмата може да откриете и в тази статия, а пълният анализ на британските учени може да прочетете тук. 

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени