Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Проблеми при майката

Проблеми с гърдите, част I – Запушени канали

Кърменето е естествено състояние на гърдите и в последните години се трупат все повече данни за ролята му като активна профилактика срещу патологични състояния на гърдите и особено за намаляване на риска от рак на гърдата.

Проблеми с организацията на кърмене или динамичните промени в честотата на сукане на бебето обаче може да доведат до някои състояния при кърмещите майки, които освен болки, предизвикват и големи тревоги.

Как започват проблемите – задръжка на мляко и запушване на каналче

Най-често проблемите с болки и бучки в гърдите започват със задръжка на мляко и се стига до запушване, което блокира изтичането на млякото от един или повече дялове на гърдата.

Ако се замислите и проследите последните няколко дни, често можете да се сетите как се е стигнало до запушването. Обикновено има нещо, което се е случило и заради което гърдата не е била изпразнена добре:

 • може бебето да е станало разсеяно и да е сукало кратко, като гърдите са оставали пълни
 • може бебето да е започнало да проспива по-дълъг период от време или да сте опитала да го учите да не суче нощем
 • може да сте пропуснала едно кърмене по някакви причини (излизане)
 • Празниците са типичен период, в който се случват запушвания заради разсейването и неусетното удължаване на интервалите между кърменията.
 • Ограничаване времето за сукане на гърдата, особено при спазване на все още чуваните съвети детето да суче определен брой минути от едната гърда и също толкова – от другата, също може да доведе до запушвания.

Тъй като млечните канали са разположени съвсем плитко под кожата, е лесно да бъдат притиснати и това да доведе до запушване. Притискане на гърдата от поза за сън, носене на бебето все на една и съща страна, тесни сутиени (особено тези с банели) или колан на кенгуру или колана на колата понякога може да станат причина да запушване, ако за по-продължително време блокират някое каналче. Удар по гърдата (напр. при боричкане с по-голямо детенце) също може да доведе до запушване.

Причини за чести и повтарящи се запушвания може да са лошото сукане на бебето и твърде многото мляко. При лошото сукане гърдата не се изпразва добре, а заради травмирането на зърната, което също е последствие от проблемно засукване може да се стигне до образуването на запушвания на порите на зърното, т.нар. блистери, които пречат на млякото от някой дял на гърдата да излезе.

Твърде многото мляко понякога е доста сериозен и неприятен проблем. Когато гърдите произвеждат кърма твърде ентусиазирано и бързо, тогава бебето не може да насмогне да ги изпразни добре и е лесно да се стигне до задържане на мляко в дадена област и съответните проблеми.

Постоянното доизцеждане на гърдите заради страх от проблеми или защото сте получили препоръка непременно да цедите след всяко хранене, за да не направите мастит, често водят до прекомерно много мляко. Така по ирония на съдбата, именно заради прекомерното цедене вместо да се предпазите, може да се стигне до чести запушвания и проблеми.

Запушванията са по-чести през зимата по неясни причини – но спадът в имунитета и скорошно боледуване понякога също може да провокират проблеми. Преумората, стресът и хроничните заболявания също се оказват благоприятстващи запушванията фактори.

Какво се случва при запушване на каналче?

Каналчетата в гърдата са като улиците, които водят от някой квартал в големия град (дадения дял на гърдата) към центъра (зърното). Това, което се случва вътре в гърдата, прилича на задръстване по големите улици по време на ремонт на пътищата. Когато една ключова улица е „затворена” и пълна с мляко, другите пътища също се натоварват повече. Подуването, което се случва, защото организмът започва да се бори срещу болката на запушеното място, допълнително усложнява и затруднява излизането на млякото и премахването на блокажа. В този участък не може да се минава и околната тъкан се подува, от което другите каналчета се притискат и се натоварват до такава степен, че движението по тях става много трудно и бавно или дори съвсем спира.

Най-често запушването започва като болка в гърдата, която се усеща непрекъснато, дори без да докосвате мястото. На мястото на блокажа се образува твърда „плочка” под кожата от задръстените с мляко области. Твърдостта върви по протежение на цял дял от жлезата и може да засяга само определен участък или понякога по-голямата част от гърдата. Може гърдата да се усеща топла на това място и да има леко зачервяване на кожата, но може и само да се вижда подутина и да боли, без да е зачервено. Обичайно няма температура или тя е ниска, до около 38,4 градуса, а вие се чувствате добре (като се изключи притеснението и болката).

Какво да правя?

Бързите и адекватни мерки в този момент може да спасят ситуацията и да предотвратят развитието на по-сериозно възпаление.

На първо място е важно да се осигури максимално добро изпразване на гърдата. Това се постига по няколко начина:

 1. Премахнете всичко, което може да оказва натиск върху гърдата – ако ви е удобно и гърдите ви не са прекалено тежки и изискващи постоянно поддържане, е разумно да свалите сутиена си
 2. Кърмете по-често от обичайното, поне на всеки 2 ч и предлагайте на бебето да суче винаги първо на засегнатата гърда.
 3. Доизцеждането на болната гърда също може да е удачно. Ако вашето бебе се храни само от едната гърда на хранене, е важно до преминаване на проблема да предлагате на всяко хранене първо засегнатата гърда и да давате на бебето да си дояде от другата гърда след това. Ако здравата гърда не се изпразва добре, тъй като бебето се засища на засегнатата, е важно да я облекчавате с изцеждане, за да не се получи запушване и в нея.
 4. Опитайте да използвате поза, при която брадичката на бебето да е максимално близо до мястото на запушване – активното движение при сукане става от долната челюст на бебето, която така „масажира” проблемното място. Запушванията най-често са във външната част на гърдата – тогава страничната поза (футболна топка) е подходяща. В по-специфични ситуации може да се използват много креативни пози и дори да се кърми на 4 крака, като се надвесвате над бебето.
 5. Масажирането на гърдата с леки движения от мястото над запушването в посока надолу към зърното, докато бебето суче, улеснява доброто изпразване на този дял от гърдата
 6. Топъл влажен компрес може да се използва непосредствено преди храненето за 10 минути за улесняване потичането на кърмата, но не е разумно да се налагат гърдите постоянно с горещи компреси, тъй като топлината засилва подуването.
 7. Ако виждате бяло мехурче на зърното и подозирате, че то е причината за блокажа, тогава е важно да вземете мерки за отстраняването му.

Мерките за намаляване на дискомфорта са важни, за да се чувствате по-добре и за да се намали подуването, което може да пречи на млякото да тече.

1. Компресите от зелеви листа са класическо средство за намаляване на отока при препълнени гърди. Ефектът им е проучен с изследвания и макар да не може ясно и недвусмислено да се отдели техния ефект от този на изцеждането за облекчаване, със сигурност не вредят и повечето майки бързо чувстват облекчение, когато започнат да ги прилагат.

Зелевите листа се измиват и почистват, като дебелата жила се отстранява. Може да се охладят в хладилника – студеното може да ви е приятно и да облекчава допълнително, макар да не е необходимо. Преди употреба е добре да ги намачкате или да ги начукате леко с чукче за месо или просто с дъното на бутилка. Така подготвеното листо се налага на мястото на запушването (като се избягва ареолата). Зелевите листа се сменят на всяко хранене или при увяхване – според това кое от двете се случи по-скоро. Ако имате температура, листата увяхват бързо (след 20-30 мин) и имат нужда от честа смяна.

2. Според изследванията ефектът на зелевите компреси и на обикновен студен компрес върху гърдата е еднакъв, така че ако нямате под ръка зеле, можете да използвате най-обикновен компрес със студена вода.

Удобен начин да си направите с подръчни материали студен компрес, който остава студен по-продължително време, е да използвате увит в кърпа пакет замразени зеленчуци. Зеленчуците може да се връщат във фризера колкото пъти искате за замразяване и използване като компрес, но не стават за консумация след това заради неколкократното разтопяване и замразяване.

Друг удобен вариант е да замразите заредени с вода пликчета за лед, които също се увиват с кърпа и се поставят върху гърдата. Може да се използват и спортни гел-компреси за травми, както и специалните кърмачески компреси, ако случайно имате такива.

Студеното намалява болката и отока, но не трябва да се прилага прекомерно често или продължително, за да се избегне риска от измръзване на тъканите. Обичайно препоръките са студен компрес да се използва за не повече от 20 мин и не по-често от всеки 2 часа.

3. За болките и температурата може да се използват обичайните препоръчвани за кърмачки обезболяващи средства – парацетамол и ибупрофен (нурофен). Поради противовъзпалителния си ефект ибупрофенът е с по-добро действие в тези ситуации.


Христина Янева – Хедра
доброволен консултант по кърмене към НАПК, член на ILCA

Библиография:

Ip S, Chung M, Raman G, et al. (2007). „Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries“. Evid Rep Technol Assess (Full Rep)(153): 1–186.

Ramsay DT, et al. Anatomy of the lactating human breast redefined with ultrasound imaging. J Anat 2005;206(6):525–34.

Campbell SH. Recurrent plugged ducts. J Hum Lact 2006;22(3):340–3.

Balkam, Jane J. Painful Breast Lumps in Nursing Mothers. AJN 2010 Dec; 110 (12): 65-6.

Riordan, J. Breastfeeding and human lactation. 4th edition. Jones and Bartlett Publishers; 2005.

Ayers, J. F. (2000). The Use of Alternative Therapies in the Support of Breastfeeding. Journal of Human Lactation , 16, 52-56.

Roberts, K. R. (1995). A Comparison of Chilled Cabbage Leaves and Chilled Gelpacks in Reducing Breast Engorgement. Journal of Human Lactation , 11, 17-20.

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени