Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Често задавани въпроси

Странно мляко

Повечето от нас сигурно са виждали оцветено в розово мляко в началото на кърмаческата си кариера – но чували ли сте за зелена коластра? А за черна?

Цветовото разнообразие на това, което се отделя от гърдите, може да бъде наистина огромно – и обичайно причините са съвършено безобидни.

Бременност

Секрет от гърдите не е нещо необичайно за бременните. Коластра в гърдите се съдържа още около петия месец на бременността и може да изтича спонтанно и да цапа сутиена или дрехите. Цветът обичайно е белезникав или жълтеникав и рядко изтичат повече от няколко капки. Някои майки успешно се справят с течовете, като слагат в сутиена си обикновено тампонче за грим (подплънките за кърмачки са твърде големи и дебели, тъй като са предвидени да поемат по-сериозни течове).

Макар и рядко, при някои бременни се среща кръвенист секрет от гърдите. Най-често той е от едната гърда и изтича от няколко отворчета на зърното. Често това става по време на или веднага след внезапно нарастване на гърдите (а при жени с изразена асиметрия обикновено е при по-голямата гърда). Този секрет не е повод за притеснение, ако изтича от няколко отворчета и липсват съпътстващи проблеми (ако изтича само от едно отворче и в добавка има оформена бучка в гърдата, деформация на гърдата, промяна във вида на зърното, напр. вдлъбване на нормално изглеждащо преди това зърно е нужна спешна консултация с лекар в рамките на 24 ч!). При всички случаи е важно да се направи консултация с лекар при кръвенист секрет от гърдите, макар обикновено да не се предприемат никакви допълнителни мерки. По преценка на лекаря може да бъде направено изследване с ехограф и/ли изследване на секрета. Секретът най-често спира самичък и/ли придобива нормален вид след няколко дни.

Коластра

Цветът на коластрата варира най-силно – тя може да изглежда почти прозрачна, бледожълтеникава, белезникава („фанта лимон”, както я беше описал един загрижен лекар), жълта, яркооранжева!, карамелена, цвят капучино, ръждивокафява.

Жълтооранжевият цвят на коластрата се дължи на различното съдържание на холестерол, разнообразни видове мастноразтворими витамини и основно на прекурсора на витамин А – бетакаротин. Този основен цвят може да прави различното оцветяване вследствие на други причини по-тъмно, отколкото би било иначе.

Ръждивият цвят на коластрата обикновено се дължи на малко количество кръв, съдържаща се в нея. Той може да е свързан както с нараняване (нараняването може да е външно вследствие на проблеми или вътрешна травма поради несръчни опити за изцеждане или неподходяща помпа), така и да е съвършено физиологичен. При разрастването на каналчетата по време на бременността се случва да се спукат капилярчета вътре в гърдата и да се задържи малко количество кръв, която да се прояви в оцветяване на коластрата след раждането. Този феномен се среща достатъчно често, за да носи неапетитното, но описателно название „синдром на ръждивите тръби”.

Зеленият цвят на коластрата се среща по-рядко, но не е нещо невиждано. Причините за него може да са различни – консумация на храни с оцветители (напитки, глазура на торта…), билкови и хранителни добавки (водорасли – хлорела, спирулина, хлорофил, всякакви други продукти, които съдържат голямо количество зелени растения).

Една от възможните причини за зелена коластра е същата както при синдрома на ръждивите тръби – наличие на малко количество кръв. В организма нищо не се губи и постоянно текат процеси на обратно усвояване на веществата. Когато има задържана кръв (както става, когато се ударите и получите синина), тя постепенно започва да се разгражда чрез каскада от биохимични процеси. Знаете каква палитра от цветове се получава при постепенно преминаваща синина – първо е синьочервена, после става зелена, след това жълта и накрая изчезва. Това се дължи на преобразуването на хемоглобина от кръвните телца – една от междинните стъпки се нарича биливердин, който – както показва името му – е със зелен цвят. При следващите стъпки от каскадата биливердинът се преобразува в билирубин – който е причината за бебешката жълтеница и съответно оцветява в жълт цвят. Когато това преобразуване на малкото количество кръв, съдържаща се в коластрата, е на етапа биливердин, тогава коластрата може да има зелен цвят.

Една по-рядко срещана причина за зелен цвят на секрета може да е наличието на мастопатия и/ли фиброаденоми, чието присъствие също се свързва със зеленикави секрети (понякога още от преди бременността). Смята се, че това оцветяване се дължи на съдържанието на различни видове липиди и на влиянието на естрогена.

Черният цвят на коластрата на практика може да е или тъмнокафяв, или тъмнозелен – ако се остави капка от нея да попие върху парче салфетка, може по-добре да се види какъв е истинският цвят. И в двата случая причините най-често са гореописаните – съдържание на кръв или разграждане на съдържаща се в нея кръв. Една изключително рядка причина за черен цвят на коластрата или млякото е един специфичен рядко използван антибиотик – миноциклин.

Независимо от цвета на коластрата, при липса на други притеснения и признаци за инфекция и проблем при майката и детето, тя не е вредна и бебето може да суче. Лекари, които нямат опит с оцветена коластра, често настояват да се направи микробиологично изследване и коластрата да не се дава на бебето.

Ако ви се случи подобно нещо, не се притеснявайте – както вече знаете, най-вероятно на коластрата й няма абсолютно нищо и не сте навредила на детето с това, че е сукало. Независимо дали коластрата ще се дава на бебето или не, е важно ако не можете да кърмите, да се изцеждате редовно, поне 8 пъти за 24 ч, за да се поддържа стимулацията на гърдите и млякото да се увеличи по-бързо. В рамките на 2-3 дена с увеличаването на кърмата обикновено „притеснителният” цвят изчезва и кърменето се възобновява. Не се съгласявайте да ви спрат кърмата заради „особен цвят”!

Кърма

Цветовете на кърмата може да са също толкова разнообразни, колкото и тези на коластрата.

Бледосинкавият цвят, който толкова много притеснява голяма част от майките, е НОРМАЛНИЯТ вид на кърмата и няма нищо общо с нейната хранителност.

Коластрата и преходното мляко са жълтеникави заради съдържанието на бетакаротин, а не на мазнини! Коластрата и преходното мляко съдържат по-малко мазнини и имат малко по-ниска калорийна стойност в сравнение със зрялото мляко, в което се превръщат около втората-третата седмица след раждането.

Млякото, което може да се изцеди в самото начало на кърменето, съдържа повече вода и водоразтворими витамини (като вит. С, фолиева киселина и др.), заради което цветът му е по-блед, по-прозрачен и леко синкав. С напредване на храненето цветът на млякото става по-плътен и бял заради увеличаващото се съдържание на мазнини – ако цедите веднага след хранене на бебето, млякото ще е доста по-бяло.

Когато оставите кърмата няколко часа неподвижна, фракциите вода и мазнини в нея се разделят – знаете, че мазнините са по-леки и не се смесват добре с вода. Затова млякото се разслоява на синкава течност, покрита с някакво количество мазнини (слоят мазнина е различно плътен в зависимост от това по кое време на денонощието е цедено млякото, колко време е минало от предишното хранене – колкото по-голям интервал е имало между изпразванията на гърдите, толкова по-малко мазнини има – и т.н.).

Това разслояване е абсолютно нормално и се случва, защото кърмата – за разлика от кравето мляко, което пием – не е минавала през механичен фабричен процес, наречен хомогенизация, в резултат на който купуваме хомогенно изглеждащо бяло мляко, при което мазнините са разпределени във водната част.

Кърмата обаче е сурово мляко и не е обработвано – всяко сурово мляко се разделя по същия начин, когато бъде оставено да престои и това разделяне може да се избегне единствено при преработка. Ако разклатите шишето (най-добре е да се прави с леки въртеливи движения, а не със силно разбиване, защото това може да разруши част от антителата), ще видите, че млякото отново започва да се смесва и да придобива по-хомогенен вид – при затопляне това става още по-лесно.

Цветът на кърмата (и вкусът й!) зависи от нашето хранене.

Зеленикав цвят може да се получи при консумацията на спанак, много зелена салата, споменатите по-горе хранителни добавки с водорасли, хлорофил и т.н.

Розовият цвят може да е вследствие на малко количество кръв от нараняване (в този случай той се утаява на дъното, ако се остави млякото да престои). Това мляко не е вредно за бебето, макар че може да засили повръщанията при някои деца, ако кръвта е в по-голямо количество. Розово оцветяване се получава също и от консумацията на червено цвекло или други силно оцветяващи храни като боровинки и т.н.

Оранжевият цвят се свръзва с хранене, богато на бетакаротин – тиква, сокове от моркови, хранителни добавки.

Сив цвят на кърмата може да има без определена причина – но е по-често срещан при майките, които пушат. Обикновено в този случай, когато кърмата се остави да престои около половин час, тя има и неприятен мирис и вкус. Голяма част от вредните вещества от цигарите са нискомолекулни и преминават в кърмата, като стават причина за тези промени на цвета, мириса и вкуса.

Различни видове оцветители в храните могат допълнително да разнообразят палитрата от цветове на млякото, затова е добре да се избягва консумирането на храни с изкуствени добавки и оцветители.

Някои медикаменти също предизвикват промени във вида и състава на млякото.

Странно мляко

Понякога при изцеждане може да видите мляко, което изглежда странно – като пресечено, точещо се на конци или сгъстено и приличащо на размекнати спагети. Може да изглежда леко слузесто и да има примес на розово или жълтеникаво, понякога зеленикаво.

Тези промени най-често се забелязват при симптоми на запушен канал или по време на или скоро след мастит. Дължат се на възпалителните процеси в гърдата. Сгъстеното мляко не представлява проблем за бебето – нито ще го задави, нито ще му навреди по някакъв начин (реално не бихте го видели, ако не цедяхте точно в този момент). Ако все пак не се чувствате добре да давате на детето изглеждащо по този начин мляко, бихте могли да го прецедите през чиста цедка или да използвате друго мляко за това хранене (замразена кърма, ако имате).

Някои жени, които са склонни към образуване на блистери, понякога може при опити за изцеждане или премахване на блистера да изстискат или изчоплят нещо като твърдо зрънце – това са калциеви отлагания, които също не са опасни.

Промените във вкуса и мириса на изцеденото мляко също предизвикват притеснения. Понякога при размразяване на кърма можете да установите, че тя има дъх на гранясала мазнина, а вкусът й е подобен на перилен препарат (като вода с веро).

Тези промени във вкуса и мириса може да се дължат на различни причини – но кърмата не е вредна и може спокойно да се използва за хранене на детето (повечето деца не отказват да я пият).

Ако приемате хранителни добавки с омега-3 мастни киселини (рибено масло, масло от треска, flaxseed oil – масло от ленено семе, или използвате големи количества ленено семе в храненето си, или ядете много риба и рибни продукти), това променя профила на мазнините в кърмата и може да стане причина за променен мирис и вкус при съхранение.

Причината за сапунения вкус може да е активност на ензима липаза, който е отговорен за разграждане на мазнините. Нормално той не действа извън стомаха, но при някои жени има една особена форма на ензима, която е активна при контакт с въздуха и може да доведе до тези промени. Мазнините в млякото практически са започнали да се разграждат – като така стават по-лесно усвоими :)

Освен ако няма ясен вид и вкус на развалено мляко – да е пресечена на парцалчета (като това не се оправя при разклащане и затопляне на млякото) и да е кисела на вкус, кърмата обикновено може да се използва за хранене на детето.

Христина Янева – Хедра
доброволен консултант към НАПК, член на ILCA

Библиография:

Wilson-Clay Barbara, Kay Hoover. The breastfeeding Atlas, Lactnews Press; 4. Spi edition (November 2008)

Jatoi Ismail, Manfred Kaufmann. „Management of Breast Diseases“, Berlin Heidelberg © Springer-Verlag 2010

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени