Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Новини, Проекти

НАПК и Амехйелпен на среща с журналисти

Със среща за медиите бе даден официален старт на нашия проект „Устойчиво развитие на подкрепата за кърмещите жени в България”, който се осъществява в партньорство с неправителствената организация Ammehjelpen от Норвегия, финансира се от Програмата за подкрепа на НПО в България към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и се подкрепя от УНИЦЕФ България.

София Кандиларова, координатор на проекта, представи неговите цели и дейности пред представители на медиите.

Нашите гости от Амехйелпен Тине Греве и Мете Лаулор споделиха интересни факти за  ситуацията в тяхната страна. В Норвегия 98% от новородените започват да се кърмят още в първите часове след раждането, 88% от бебетата продължават да се кърмят до 3-месечна възраст, 80% – до 6-месеца и 46% – до края на първата година. Процентът на майките в Норвегия, отказали се от кърмене е изключително нисък – едва 20%, като най-често това е поради обективни медицински причини и обичайно се съпровожда с преживяване на загуба и тъгуване. Норвегия е страна, в която кърменето е широко подкрепяно от страна на обществеността, а изключителното кърмене е с един от най-високите проценти в световен мащаб. Ammehjelpen е организация, която не просто подкрепя майките, но работи заедно със здравните власти в изграждането на национална политика в тази област.

Д-р Попиванова, председател на НАПК, сподели, че в скоро време се очаква приемането на нова Наредба на Министерство на здравеопазването за хранене на кърмачето и малкото дете, в която за първи път се включва термина „изключително кърмене“ като добра практика и препоръка за храненето на кърмачетата до 6-месечна възраст. Документът е разработен от голям екип от водещи наши педиатри,  нутриционисти и експерти, излъчени от Националната педиатрична асоциация, Българската асоциация по неонатология и Националния център по обществено здраве и анализи. Това е положителна стъпка към хармонизирането на нормативната база у нас с международните стандарти по отношение на кърменето.

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени