Национална асоциация "Подкрепа за кърмене"

Консултанти по кърмене оказват помощ и подкрепа на кърмещи майки в цялата страна.

Национален телефон на консултантите по кърмене 0896  418 488

Основи на кърменето

Кърменето – обществени ползи и подкрепа

Идеята да пишем за ползите от кърменето е донякъде безумна. Почти като да изтъкваме тези от дишането, утоляването на жаждата и нуждата да се възпроизвеждаме – все първични или не дотам инстинкти, с които се раждаме и не би трябвало да подлежат на обсъждане. През по-голяма част от историята на човечеството кърменето е било въпрос на оцеляване. Често се случва в днешно време за него да се мисли просто като за избор. Гоним се с времето, бързаме и ставаме все по-цивилизовани. Този спринт обаче е и бягство от собствената ни бозайническо-човешка природа. В тази връзка кърменето като естествена даденост и процес изглежда под постоянна заплаха в съвременното общество. Доказателство е съществуването на организации като нашата, които приемат мисията на негови спасители и пропагандатори.

Истина е, че повечето хора възприемат кърменето като нещо случващо се само между майката и бебето. Други се сещат, че то включва епизодично и други играчи – бащата, бабата, педиатъра, обкръжението от други млади майки… Трети дори са чували, че съществуват консултанти по кърмене… и… може би тук някъде свършва мрежата от запознати и ангажирани пряко или не към проблемите на дадена кърмаческа двойка.

Всъщност това дали жените кърмят никак не е маловажно за всички нас като общество. Добре е повече хора да разберат как този процес прави света по-добър – това ще привлече повече публична подкрепа, съответно всички ние ще споделяме малко по-естествена среда на живот.

Малката група. Ползи за семейството.

Да погледнем в дома си. Би ли могло кърменето да ни направи по-щастливи?

Ако сте баща на новородено и искате да участвате в грижите за бебето, вероятно ще се почувствате затормозен, ако трябва да миете шишета, стерилизатори, да пазарувате биберони и следите за размерите на отворите им, да четете инструкциите по кутиите с мляко за кърмачета. Може да се окаже, че всички тези неща сега са изрядно подредени и изместили любимите ви джаджи от рафта в кухнята… Нощем пък се разбуждате от плача на бебето и приготовленията на поредната порция мляко. Всеки месец оставяте солидна сума за храната на детето и свързаните с нея аксесоари… Сценарият би бил още по-лош, ако се окаже, че бебето ви се сдобие с алергия или започне да боледува често… Далеч по-приятно е съжителството с кърмачето и удовлетворената му майка.

Едно от нещата, които ще се налага да правите често, е смяната на памперси. Последните имат далеч по-поносим мирис, когато детето е сукалче. Бихте могли да въвлечете в заниманието и по-големите си деца. Те самите вероятно ще проявяват нескрит интерес към кърменето – чудесен момент, в който може да повдигнете различни въпроси, свързани с половото съзряване и съпътстващите го промени в тялото на човека.

Финансовата полза от кърменето също не е малка. Кърмата е безплатна, давате по-малко пари за шишета, залъгалки, различни уреди и препарати. Погледнато в перспектива, семейството Ви спестява пари и от зъболекарски услуги, както и от консумативи, свързани с месечния цикъл на жената.

Кърмените бебета боледуват по-рядко от ушни инфекции, алергии, чревни разстройства и др., а кърмата е перфектното обезболяващо. Лекарствта не са евтини, да не говорим за стреса, който би ви споходил, ако бебето се разболее.

Освен пари, семейството Ви пести и време – по-малко отива за приготвяне на храната, не се налага да се ходи до магазина. Ако пък изберете съвместния сън с бебето – осигурявате си спокойни нощи /когато кърмачето се размърда в просъница и му се предложи гърда, то не се разбужда, не се налага родителите да го разнасят и успокояват или да приготвят мляко – необходимо е единствено тялото и близостта на майката/. Тъй като кърмачетата растат по-здрави, не губите време и нерви за посещения при педиатъра, а майките ползват по-малко болнични в бъдеще и са по-спокойни за работата си.

Кърменето би могло да допринесе  и за по-добри отношения в семейството – естествените нужди на детето са задоволени на момента, а Вие и съпругата Ви не се тормозите за това защо бебето плаче или дали правите всичко възможно за комфорта му. За приятните усещания се грижат хормоните, които се отделят по време на кърмене. Като мъж бихте могли да се почувствате въвлечени в това като подкрепяте жена си в усилията, които полага /ако е изправена пред затруднения/. Сигурно ще Ви е приятно да я масажирате, когато е уморена или притеснена и млякото трудно потича.

Психолозите твърдят, че колкото по-гушкано и носено е едно бебе и колкото по-активно откликваме на нуждите му в кърмаческа възраст – толкова по-спокоен и уравновесен възрастен расте. Природата, чрез кърменето, „задължава“ майките да са в най-тесен контакт с новородените и по този начин сама възпроизвежда по-щастливи питомци… Би било чудесно да отменяте партньорката си с носенето на бебето. С времето вероятно ще осъзнаете колко голямо значение е оказало това за връзката, която сте изградили с детето си.

Ползи за общественото здраве.

Кърменето осигурява добър старт срещу защитата от много заболявания и допринася за по-качествен и здравословен живот на цялото човечество.

Специалистите приемат, че кърмените бебета понасят по-лесно ваксините и изработват по-траен имунен отговор. Пестят се време и средства за болничен престой, а в някои случаи кърменето може да бъде животоспасяващо – то е най-безопасното хранене при бедствени ситуации. Детската смъртност в по-бедните държави намалява, когато процентът на кърмените бебета е по-голям. Затова, ако сте здравен работник или представител на отговорните институции, бихте улеснили работата си в перспектива, ако насърчавате кърменето по всички възможни начини.

Печели един – печелим всички. Икономически и социални ползи от кърменето.

От една страна кърменето е свързано с по-малко разходи на данъкоплатците за здравеопазване. Работодателите пък биха били по-отзивчиви към служителките си кърмачки, когато разберат, че покрай тях ще имат по-малко разходи за болнични.

На места, осъзнавайки важността на кърменето,  някои държавници инициират промени в институциите, законодателството и сроковете за майчинство.

Животът с кърмаче променя и начина, по който жените възприемат себе си. За повечето съвременни хора /с изключение на любознателните консултанти/ гърдите са на първо място като сексуален обект. Изправени пред голямото приключение  -  кърменето, жените приемат телата си и откриват природната функция на гърдите си, това, че те не са само интимен орган, а и път към най-истинската връзка, която ще създадат в живота си – със своето дете.  Това ги прави по-уверени, спокойни и удовлетворени като жени и майки, а от това печели цялото общество.

Кърменето не сплотява само майката и бебето. Понякога то играе ролята на социално лепило – разговорите за него, търсенето на информация, сближават жените. Така се оформят малки общества, групи за подкрепа, които от своя страна помагат на еманципираната съвременна жена да се справи по-леко със социалната изолация, която малко или много съпътства животът с новородено. По този начин, чрез подкрепата на малката общност, жената преминава по-плавно и със самочувствие в новата си роля на майка.

Кърменето на Ти с Планетата

Ако ви е грижа за околния свят, ще е важно да знаете, че вредите, произтичащи  от производството и разпространението на млеката за кърмачета, са огромни. От една страна стои отглеждането на животни, с което пък е свързан разходът на вода, енергия, медикаменти, оголване на залесени площи, превоз. От друга страна кутиите и опаковките на готовите храни допринасят за отрицателен ефект върху екологията… В цялата тази индустрия се използват много нефтени продукти, метали, химикали, освобождават се повече въглеродни емисии. Защо е нужно да причиняваме на природата това замърсяване, след като е била толкова щедра с нас и ни е дала всичко необходимо за бебето ни?

Често доста от семействата, в които има кърмаче, проявяват интерес и към други естествени процеси и се опитват да организират ежедневието си така, че да  вредят минимално на околната среда. Случва се да подобрят навиците си на хранене към по-здравословни, проявяват интерес към органичните продукти, решават да заменят еднократните пелени с такива за многократна употреба – всичко това носи допълнителни ползи за екологията. . .

И така – може би е добре да преформулираме нещата – по-малко не-кърмени бебета – по-малко вреди за всички нас…

Може би ще ви е интересно да разберете как се стига до там кърменето да е така уязвимо днес, за да се налага да изтъкваме предимствата му. Самото то не се е променило, различна е обаче средата, в която се случва. В т.н. „традиционни“ общества жената от дете е подготвяна постепено и носи знанието как да бъде майка. Кърменето /както и почти всичко останало/ е на показ, общностите са  големи, сплотени и солидарни. В допълнение на това ритуали и табута привързват още повече майката към бебето и осигуряват често и продължително кърмене. И никой разбира се не задава въпроса „а какви са ползите за нас“. Известните съвременни митове за кърменето изключително и само пречат то да се случва в оптималния си вид. Голяма част от днешните млади майки не са виждали други жени да кърмят, нито пък познават сигналите на новороденото. Когато се окажат пред проблем и при липса на подкрепа и информация, по-плахите от тях се отказват. Тези, които успяват да го правят, често пък са в ситуация да адвокатстват на собственото си кърмене – пред роднини, лекари, приятели, работодатели, възмутени минувачи в парка.

И така… кърменето е нещо естествено, но и много зависещо от културните и социалните дадености. Затова, ако сте от обкръжението на кърмачка, но сам нямате опит или информация – покажете й морална подкрепа или поне не й пречете да следва пътя си. Най-добре я свържете с нас :)

Десислава Бетова
доброволен консултант по кърмене към НАПК

Обяви от Napazar.eu
Използването на текст, изображение или каквато и да е друга част от този сайт е забранено
без изричното писмено съгласие от страна на Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене"
© 2010 - 2024 Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" | Всички права запазени